Cena zemního plynu klesla už o 90 procent díky dovozu LNG a nízké poptávce

Vysoká úroveň zásob plynu a teplé jaro snižují poptávku po zemním plynu. Jeho cena klesla poprvé od června 2021 pod hranici 30 eur za megawatthodinu.

Ondřej Novák

19. 5. 2023

Informovaly o tom agentury Bloomberg a AFP. V době vrcholící energetické krize loni v létě přitom megawatthodina plynu stála na velkoobchodní burze TTF kolem 350 eur. Cena komodity na trhu je ale stále dvakrát vyšší, než v roce 2020, kdy megawatthodina plynu stála 15 eur.

České noviny upozorňují, že za pokles ceny mohou i vysoké zásoby plynu, kdy třeba v Německu se i navzdory nedávno nedávno skončené zimě pohybuje naplněnost zásobníků na úrovni 70 procent. Významnou roli hrálo i navýšení dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států amerických a pokles domácí spotřeby, kterého se podařilo dosáhnout díky kombinaci teplé zimy a energetických úspor.

Na Pražské burze se plyn momentálně obchoduje za zhruba 54 eur za megawatthodinu. Naplněnost českých zásobníků je na úrovni 59 procent.

Plyn výrazně zlevňuje zejména od začátku letošního roku, kdy jeho cena klesla o asi 60 procent. V souvislosti s tím začali zlevňovat i dodavatelé, kteří nabízejí ceny i výrazně pod vládními cenovými stropy (2 500 korun za megawatthodinu).

Pražská plynárenská podle nového ceníku platného od 1. května například svým zákazníkům účtuje 2 400 korun za megawatthodinu. ČEZ Prodej v případě tříleté fixace nabízí tuto komoditu dokonce za 1 500 korun za megawatthodinu.

Autor: Ondřej Novák

Foto: Pixabay