Dokáží vedle sebe žít lidé a velké šelmy? Brněnští vědci spouští velký projekt

Mendelova univerzita spustila mezinárodní projekt Interreg Central Europe - LECA, který podpoří soužití lidí a velkých šelem v oblasti Karpat. Projekt cílí na mezinárodní monitoring šelem, předcházení konfliktů s lidmi a prevenci pytláctví.

„Velké šelmy jsou nepostradatelnou součástí karpatských lesních ekosystémů. Právě zde se nachází jedny z největších populací rysů, vlků i medvědů v Evropě. Jejich ochrana a řešení konfliktů s člověkem však nemůže dlouhodobě fungovat bez mezinárodní spolupráce,“ vysvětlil význam nového projektu jeho koordinátor, zoolog Martin Duľa z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně.

Pro zachování životaschopných populací velkých šelem a jejich dlouhodobé koexistenci s lidmi v oblasti Karpat je projekt postaven na třech pilířích – harmonizaci přeshraničního monitoringu, předcházení konfliktům a prevenci pytláctví.

Dalšími zeměmi, které budou kromě České republiky na projektu LECA spolupracovat, jsou Slovensko, Maďarsko, Polsko, Slovinsko, Rumunsko a Ukrajina.

„Náš mezinárodní tým bude postupovat cestou konzistentního a účinného monitoringu, do kterého zapojíme místní zainteresované subjekty, jako jsou myslivci, zemědělci, obce i státní instituce,“ říká Duľa. Věří, že díky mezinárodní kooperaci se zlepši povědomí o šelmách nejen na místní, ale i nadnárodní úrovni.

Pomocí telemetrického obojku budou odborníci sledovat, kudy se šelma dostane k dobytku

Pro prevenci konfliktů šelem s lidmi, nejčastěji hospodáři a majiteli dobytka, využijí moderní technologie jako jsou telemetrické obojky či virtuální ploty. „Budeme sledovat problematické jedince, kteří způsobují škody. Virtuální plot bude nastaven v telemetrickém obojku zvířete, budeme sledovat, kudy se vlk či medvěd dostane ke zvířatům, co přesně ho vábí a jak dlouho se tam zdrží,“ vysvětlil pro Obnovitelně.cz Duľa.

Na základě těchto poznatků zjistí, jaká opatření proti šelmám skutečně fungují, a poradí hospodářům, jak si svá stáda co nejlépe zabezpečit. Součástí projektu je i prevence pytláctví. To znamená především výuku forenzních expertů. „Česká republika je v tomto ohledu velice neefektivní. Neexistuje žádná expertní skupina a doposud nebyl usvědčen ani ten člověk, který byl za pytláctví přímo chycen,“ říká Duľa.

Tým z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně má s monitoringem, výzkumem a ochranou velkých šelem dlouholeté zkušenosti. V příštích třech letech povede tým čítající jedenáct projektových partnerů a dalších patnáct přidružených partnerů ze sedmi zemí.

Společně budou spolupracovat na vytvoření koordinovaných postupů pro prevenci konfliktů a ochranu velkých šelem v Karpatech. Za tímto účelem budou do spolupráce zapojeny nevládní a výzkumné organizace, ministerstva, národní parky a také univerzity.

Text: Kristýna Čermáková

Foto: Pixabay