Vítr se stal poprvé hlavním zdrojem elektřiny ve Velké Británii. Vyrobil jí více než plyn

Za první čtvrtletí letošního roku vyrobily větrné turbíny ve Velké Británii více elektřiny než plyn. Větrná energie zásobuje dokonce třetinu britské spotřeby.

Podle BBC byl i čtvrtý měsíc v řadě, duben, rekordní ve výrobě solární energie. To odpovídá cíli Velké Británie využívat do roku 2035 pouze bezemisní elektřinu. „K dosažení sítě zcela bez fosilních paliv ještě zbývá mnoho překážek, ale to, že vítr poprvé předstihl plyn, je skutečným milníkem,“ uvedl Iain Staffell, výzkumník v oblasti energetiky na Imperial College.

Většina větrné energie ve Spojeném království pochází z větrných elektráren na moři. Instalace nových větrných turbín na pevnině je v Anglii od roku 2015 fakticky zakázána.

Vyplatí se vám solární elektrárna? Spočítejte si úsporu

Podle současných pravidel mohou společnosti žádat o výstavbu větrných turbín na pevnině pouze na pozemcích, které jsou v územních plánech vypracovaných místními radami výslovně určeny k výstavbě. Premiér Rishi Sunak v prosinci souhlasil se zmírněním těchto plánovacích omezení, aby urychlil rozvoj.

Solární a větrná energie zaznamenaly ve Spojeném království významný nárůst. V prvním čtvrtletí roku 2023 pocházelo 42 procent elektřiny ve Spojeném království z obnovitelných zdrojů a 33 procent z fosilních paliv, jako je plyn a uhlí. Snahu urychlit cestu k bezemisnímu hospodaření urychlil také fakt, že loňský rok byl pro Velkou Británii historicky nejteplejší.

Podle BBC projekty zelené energie v hodnotě miliard liber uvízly na mrtvém bodě kvůli zpožděním s připojením k síti. Některé nové solární a větrné elektrárny čekají na připojení až 10 až 15 let kvůli nedostatku kapacity v elektrické síti.

V současné době většina domácností ve Spojeném království používá k vytápění plyn – vláda usiluje o to, aby domácnosti přestaly používat plynové kotle a přešly na tepelná čerpadla.

Autorka: Kristýna Čermáková

Foto: Pixabay