Photon Energy v Rumunsku instaluje tisíce solárních panelů a spouští dvě nové fotovoltaické elektrárny

Dceřiná společnost Photon Energy Engineering Romania S.R.L. v Rumunsku připojila k síti dvě další solární fotovoltaické elektrárny o celkové kapacitě 9,5 megawatt-peak.

Společnost spadající pod giganta se solární energetikou Photon Energy poskytuje služby EPC, tedy přípravu, zajištění a realizaci financování úsporných opatření. Vysoce účinné bifaciální solární moduly namontované na jednoosých trackerech budou do sítě řízené společností Distribuție Energie Electrică Romania ročně dodávat celkem 13,9 gigawatthodin bezemisní energie.

Elektřina vyrobená v elektrárně bude na energetickém trhu prodávána na obchodní bázi bez jakékoli podpory nebo smlouvy o nákupu s odběratelem energie. Společnost na základě aktuálních forwardových cen elektřiny v základním zatížení v Rumunsku očekává, že elektrárny v příštích 12 měsících dosáhnou výnosů v celkové výši 47 milionu korun.

„Jsme nadšeni, že jsme naše portfolio provozovaných fotovoltaických aktiv rozšířili o dalších 9,5 megawatt-peak,“ uvedl generální ředitel Photon Energy Group Georg Hotar. „Po spuštění našich prvních čtyř elektráren v Rumunsku představuje uvedení elektráren v Aiudu a Teiușu pro společnost Photon Energy další důležitý milník na rumunském trhu s obnovitelnými zdroji energie, kde plánujeme uvést do provozu dalších přibližně deset megawatt-peak, čímž se naše portfolio IPP (nezávislá výroba energie) v nadcházejících týdnech rozšíří na více než 120 megawatt-peak.

Elektrárny se nacházejí v blízkosti měst Aiud a Teiuș v rumunské župě Alba, rozkládají se na 6,6, respektive deseti hektarech na zelené ploše a každá je vybavena přibližně 8 700 solárními panely. Elektrárny vlastní a provozují účelové společnosti plně vlastněné skupinou Photon Energy Group.

Portfolio IPP společnosti nyní zahrnuje 94 solárních elektráren s celkovou výrobní kapacitou 113,1 megawatt-peak. V současné době zdroje o celkovém výkonu téměř 100 megawatt-peak prodávají čistou elektřinu bez dotací přímo na energetickém trhu.

Společnost v současné době realizuje v Austrálii a na svých klíčových trzích ve střední a východní Evropě velké solární projekty (takzvané utility scale) o celkovém výkonu přes 950 megawatt-peak, včetně více než 240 megawatt-peak v Rumunsku, z nichž 10,3 megawatt-peak má být uvedeno do provozu v nadcházejících týdnech. Očekává se, že zbývající rumunské projekty ve fázi vývoje budou realizovány a uvedeny do provozu v letech 2023 a 2024, čímž rumunský trh významně přispěje k cíli společnosti rozšířit globální kapacitu výroby elektřiny v jejím portfoliu IPP.

Autorka: Kristýna Čermáková

Foto: Photon Energy - elektrárna Teius