Za dinosaurů bylo tepleji. Klimaskeptická senátorka Kovářová získala anticenu Bludný balvan

Český klub skeptiků Sisyfos udělil zlatý Bludný balvan za rok 2022 v kategorii jednotlivců senátorce a bývalé ministryni Daniele Kovářové za zpochybňování klimatických změn a „nenormální právní guláš uvařený nad doutnajícími ostatky rodinného práva.“

Ondřej Novák

13. 5. 2023

Klub skeptiků Sisyfos udělení anticeny odůvodnil například odkazem na některé z výroků senátorky Kovářové, která mimo jiné v letech 2009 a 2010 působila jako ministryně spravedlnosti ve Fisherově vládě.

Kovářová je od loňského roku nezávislou senátorkou a proslula například tvrzením, že „v době velkých dinosaurů byla teplota o 10 stupňů vyšší než dnes, […] hladiny moří se měnily, co svět světem stojí, […] a v teplejších a vlhčích obdobích se vždy dařilo kvetoucím civilizacím, zatímco chladnější a sušší epochy doprovázely hladomory.“

Organizátoři anticeny upozornili i na odpor Kováře ke klimatickému zákonu, který podle ní „zničí prosperitu, rozvoj, tradiční průmysl i lidskou svobodu. A slovy dneška zabije i pravdu.“

„Dělat si z paní senátorky legraci kvůli tomu, že nechápe obor, který nestudovala, neví, že dorty, ba ani argumentaci nelze upéci ze samých třešinek, či že se pokouší tišit strach z apokalypsy klimatické apokalypsou právní, by bylo ovšem příliš laciné. A také bychom za podobné smýšlení museli na českou společnost vysypat celý kamenolom, a ještě by to nejspíše nestačilo. Od toho Balvany nejsou,“ uvedl klub skeptiků v prohlášení k udělení anticeny.

Kovářová také dlouhodobě zpochybňuje závažnost sexuálního obtěžování nebo zastává názor, že manželství zavazuje manžele k tomu, aby měli sex.

Český klub skeptiků Sisyfos přitom v minulosti zastával k problematice klimatické změny značně rozporuplná stanoviska. V roce 2010 například klub zveřejnil na svých stránkách článek klimaskeptika Vítězslava Kremlíka s názvem Boj proti klimaalarmismu je sisyfovská práce (text již není na webu dostupný). Článek tehdy vyvolal bouřlivé nesouhlasné reakce a klub se v roce 2011 rozhodl tématu klimatické změny již nadále nevěnovat, protože neměl ve svých řadách dostatek odborníků na klimatologii.

V následujících letech se „skeptici“ k problematické klimatické změny výrazněji vrátili až v roce 2019. Tehdy v rámci akce Pochod za vědu zorganizovali diskuzní panel, kterého se vedle člena Mezivládního panelu pro klimatickou změnu Radima Tolasze zúčastnili i klimatolog Alexander Ač nebo fyzici Vladimír Wagner a Jan Horáček.

Autor: Ondřej Novák

Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0