Zbytečná smrt mladé zubřice v Milovicích: může za to lhostejnost úřadu, říkají ochranáři

Odrostlé mládě zubra v milovické rezervaci velkých kopytníků uvízlo v bahně vysychající tůňky a v důsledku stresu uhynulo. A to kvůli stále nezřízenému stabilnímu napajedlu, o který pracovníci rezervace žádají již dva a půl roku.

„Je to pro nás tragédie. Mladá, zhruba dvouletá samička zubra evropského měla v pátek odjet do nově zakládané rezervace na jihu Čech. Nejhorší samozřejmě je, že uhynula naprosto zbytečně kvůli nepochopitelné lidské lhostejnosti,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci založila ve spolupráci s vědci.

Souhlas s vytvořením napajedla přitom v jiných oblastech dostávají v řádu několika dní, v té milovické ale čekají již dva a půl roku. Dostál přitom několikrát varoval, že bez stabilního zdroje vody jsou zvířata vystavena zbytečnému riziku. „Je to naprosto zoufalá situace, kdy zodpovědný úředník nechal dojít věc až do tragického konce i přes naši několikaletou snahu podobnému vývoji zachránit,“ uvedl.



K nouzovému zásobování rezervace využívali doposud přistavené cisterny, což přinášelo mnohá rizika. Přivážení vody a její přečerpávání vytváří v okolí napajedel na poměrně dlouhou dobu ruch, na který nejsou plachá zvířata zvyklá. Právě to se stalo mladé zubří samici osudným.

„Patrně vyšla směrem k napajedlu, ale kvůli pohybu lidí v jeho okolí v souvislosti s převozem vody, změnila směr a chtěla se napít z nejbližší tůně. Ta však kvůli teplému a slunečnému počasí minulých dní vyschla, takže mládě uvázlo v bahně a v důsledku šoku zemřelo,“ popsal Dostál.

Tržní hodnota dospělého zubra podle něj může dosahovat částky zhruba 400 tisíc korun, ochranářská hodnota uhynulé samice je však jen těžko vyčíslitelná. V rezervaci je zhruba deset tůní, a v žádné z nich zatím nedošlo k podobné nehodě. Pokud by zvířata nebyla rušena u napajedel, nemusela by vyhledávat takto podobně nebezpečný zdroj vody, jako je bahnitá tůně.

Chybějící napajedla navíc nejsou jediným problémem milovické rezervace. Její vybudování probíhalo za extrémně nastavených pravidel a přináší zbytečná rizika nejen pro zvířata, ale i pro pracovníky rezervace a návštěvníky. V uplynulých týdnech se například řeší roztroušený zbytek azbestu, který byl stavební firmou pravděpodobně rozmetán do okolí, místo jeho ekologické likvidace.

Dostál doufá, že smrt dalšího mladého zvířete alespoň poukáže na tento problém a nastaví civilizovanější podmínky pro chod rezervace, kde před několika lety zemřela klisna divokého koně kvůli přikrmování od návštěvníků. Tělo zubří samičky převzal preparátor, aby po smrti alespoň posloužila studijním a vzdělávacím účelům.

Text: Kristýna Čermáková

Úvodní foto: Pixabay