Ministerstvo si došláplo na Elektrárnu Chvaletice, která násobně překračuje limity pro emise rtuti a oxidů dusíku

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vydalo úřední příkaz Krajskému úřadu Pardubického kraje, aby nejpozději do 22. května rozhodl o změně integrovaného povolení pro uhelnou Elektrárnu Chvaletice.

MŽP tak reagovalo na podněty organizací Greenpeace a Hnutí DUHA a skupiny Frank Bold, které spolu s místními spolky opakovaně upozorňují, že elektrárna Chvaletice nemá již od 22. června 2022 pravomocnou výjimku z emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku.

„Nyní to tedy bude 11 měsíců a navíc se proti tomuto rozhodnutí může provozovatel odvolat a získat další čas, než finálně rozhodne ministerstvo. Mezitím elektrárna může vypouštět více než trojnásobek toxické rtuti nad limit pro ochranu zdraví lidí,“ říká vedoucí energetického programu Hnutí DUHA Jiří Koželouh.

Krajský úřad by tedy měl urychleně snížit přípustné hodnoty znečišťování v integrovaném povolení na úroveň limitů. Proti rozhodnutí se však může Elektrárna Chvaletice odvolat a rozhodnout bude muset nakonec MŽP. Neotálí však jen úředníci z Pardubického kraje, ale i úředníci MŽP, kteří jim přikazují rozhodnout. O situaci informuje Hnutí Duha.

MŽP je ve skluzu s opětovným rozhodnutím o výjimce z emisních limitů, kterou v době ministra Richarda Brabce posvětilo a kterou 21. prosince 2022 pro její nezákonnost zrušil soud. Nevládní organizace proto apelují také na ministra životního prostředí Petra Hladíka, aby svůj úřad rozhýbal a táhnoucí se kauzu nezákonných emisních výjimek ukončil.

Spočítejte si úsporu a získejte střešní elektrárnu do několika týdnů

Zároveň upozorňují, že stále nedořešenou situaci kolem elektrárny Chvaletice způsobil samotný provozovatel elektrárny, který místo splnění nových limitů (což udělalo 92 ze 110 velkých spalovacích zařízení v ČR) nebo získání výjimek v mezích zákona neustále trvá na dlouhé a příliš velké výjimce, jakou zákon neumožňuje. Podobně postupuje v případě své další elektrárny Počerady, kde však soud ještě nerozhodl.

„Za chvíli to bude rok, co elektrárna Chvaletice jede bez platné emisní výjimky. Provozovatel elektrárny tak dostal dost času na to, aby se na situaci připravil a snížil emise nebezpečných a toxických látek na zákonnou úroveň. Nyní díky rozhodnutí MŽP víme, že do konce května se konečně dozvíme, jestli tak učinil, nebo jestli rozhodnutí soudu naprosto vyignoroval,“ vysvětluje Lukáš Hrábek, za organizaci Greenpeace.

Autorka: Kristýna Čermáková

Foto: Petr1888, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons