Češi objevují prvky chytré domácnosti. Pomohou jim ušetřit tisíce korun za energie

Moderní technologie jsou pro domácnosti jednou z dalších cest, jak srazit účty za energie. Hitem jsou například chytré termohlavice.

Pavel Baroch

15. 5. 2023

Dříve spíše sloužily k zvyšování komfortu bydlení. Kvůli energetické krizi ale produkty chytré domácnosti využívá stále více lidí k tomu, aby snížili svou spotřebu a ušetřili nemalé peníze. Podle odhadů to může být až několik tisíc korun ročně.

„Segmentu chytré domácnosti se v minulém roce opravdu dařilo. Významný nárůst zaznamenala zejména kategorie chytrého ovládání vytápění, což je v kontextu energetické krize, kterou jsme si v minulém roce prošli a která se nás i nadále dotýká, pochopitelné,“ konstatoval Tomáš Krňávek, vedoucí obchodního oddělení Datart.

Společnost oznámila, že vloni utratili její zákazníci za produkty chytré domácnosti více než 70 milionů korun, což bylo o 69 procent více než v roce předchozím. O 81 procent pak ve srovnání s rokem 2021 stoupl také počet jednotlivých prodaných kusů zboží.

Nejvýraznější nárůsty zaznamenaly zmiňované kategorie řídiících jednotek a ovládání vytápění, kde se prodeje více než zdvojnásobily. A přestože Česko zasáhla extrémní inflační vlna, v segmentu chytré domácnosti se také díky rostoucí konkurenci na trhu ceny nezvyšovaly, naopak o několik procent klesly.

„Inteligentní ovládání vytápění dokáže automaticky regulovat teplotu podle předem nastavených parametrů, díky čemuž je schopné snížit náklady na vytápění. Uživatel navíc získává přehled o spotřebě a možnost vzdáleného přístupu, kterou může využít například k temperování prostor v chatách a chalupách v zimních měsících z pohodlí domova,“ uvedl Tomáš Krňávek.

Další vlna zájmu

Pražská energetika před časem zařadila do své nabídky chytré termohlavice s dálkovým ovládáním. „Evidentně o ně zájem ze strany zákazníků je, a velký,“ sdělil Obnovitelně.cz mluvčí společnosti Karel Hanzelka.

Spočítejte si úsporu a získejte střešní elektrárnu do několika týdnů

Značný zájem o prvky chytré domácnosti zaznamenal také internetový obchod CZC.cz. Nejvíce šly tyto produkty na odbyt začátkem zimy a v lednu. „V tomto období se nejvíce prodávaly chytré termostatické hlavice a termostaty právě pro energetickou úsporu. Prodávaly se stovky kusů týdně. Velkou oblibu měly i chytré zásuvky s měřením spotřeby, také u těchto produktů jsme zaznamenali prodeje ve stovkách týdně,“ řekla Obnovitelně.cz mluvčí e-shopu Michaela Balarinová.

V posledních měsících tento trend uvadl, za což může pravděpodobně zastropování cen, a nejspíš i zlevňování plynu a elektřiny. Odborníci ale upozorňují, že ceny energií se patrně už nikdy nevrátí na předkrizovou úroveň. Michal Kulig, ředitel alternativního dodavatele energií Yello pro Obnovitelně.cz uvedl, že další vlnu zájmu o produkty chytré domácnosti lze ještě očekávat.

Tisícikorunové úspory

Podle webu Šetřím.cz, který provozuje společnost ČEZ Prodej a kde jsou konkrétní tipy na úsporná opatření pro dosažení optimální spotřeby, mohou chytré termostatické hlavice ušetřit v rodinném domě ročně více než 2,4 tisíce korun.

„Umožňují nastavení individuální teploty v každé místnosti podle potřeby a využití. Zbytečně se netopí tam, kde není potřeba. Ročně se tak šetří až 700 kilowatthodin,“ uvádí se na webu, podle něhož lze další peníze ušetřit například i průběžným sledováním spotřeby a její následnou optimalizací.

„Až 74 procent lidí, kteří přešli na chytrou domácnost, ji ovládají z mobilního telefonu,“ uvádí skupina ČEZ. Takto lze například ovládat topení právě prostřednictvím chytrého termostatu, ohřev vody nebo osvětlení v celém domě.

„Například si nastavíte, že se topení v obývacím pokoji zapne hodinu před tím, než vstanete. Topení vám nepojede celou noc a místnost se vytopí ještě před tím, než budete vstávat,“ konstatuje ČEZ. „V mobilní aplikaci přitom přesně uvidíte, kolik energie spotřebujete. Pro začátečníky je ovládání přes mobilní aplikaci rozhodně dostačující.“

Komponenty chytré domácnosti je přitom možné využít nejen doma, ale třeba také na chatách nebo chalupách. „Vlastníte chalupu, kam jezdíte pouze na víkend a která navíc není dobře zateplená, takže vám v zimě trvá hodiny, než ji vytopíte? Pokud byste nechávali topení zapnuté, i když tam zrovna nejste, může vás takové plýtvání vyjít na desítky tisíc korun ročně. Řešení se nabízí v podobě chytrého termostatu nebo hlavic, díky kterým si topení zapnete na dálku několik hodin před příjezdem,“ uvádí ČEZ.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Pixabay