Americké úřady varují před trendem pití „raw“ vody. Může způsobit těžké infekce

Devatenáct lidí s krvavým průjmem a křečemi. Takový je výsledek trendu pití pouze „raw“ vody v americké Montaně, během kterého se lidé nakazili bakteriemi z betonové drenážní nádrže.

Zájem o zdravý a přirozený životní styl může mít mnoho podob. Od té základní snahy vyhýbat se nezdravým potravinám a zbytečným cukrům, až po extrémní diety jako je pití pouze „raw“ vody. Pokud jste se nikdy nesetkali s pojmem „raw“, označuje vše „syrové“, co nebylo nijak uměle upraveno.

Známější využití pojmu raw figuruje v roli zelené složky potravy – vychází z myšlenky, že tepelně neupravená zelenina či ovoce (a tedy raw) obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek. Tomu se nedá nic vytknout, dokud tento přístup neohrožuje život v podobě extrémní diety jíst jen a pouze syrovou stravu, či, jako poslední zpráva z USA z Montany, pitím takzvané syrové neupravené vody.

Webová stránka Ars Technica popisuje trend, který se v USA objevil před několika lety. Lidé pijí pouze neupravenou, nefiltrovanou vodu, kterou získají pouze a přímo z přírodních pramenů.

Je podle nich tak více zdraví prospěšná než voda z řádu, která se na své cestě do domácnosti setká s množstvím chemikálií, těžkých kovů či látek, které se snaží „ovlivnit a kontrolovat lidskou mysl“. Raw voda oproti tomu podle nich může obsahovat jedinečná probiotika a další minerály a sloučeniny, které zlepšují zdraví.

Křeče a krvavé průjmy. Zabránit dalším otravám musely až úřady, varování nepomohla

V loňském roce onemocnělo v Montaně devatenáct osob po pití neupravené vody z venkovní nádrže, která se nacházela přímo v blízkosti stromů s hnízdícími ptáky. Jedno staré hnízdo se dokonce nacházelo přímo v nádrži.

Kalkulačka solární elektrárny: vyplatí se vám?

Z ptačího trusu pak byl pramen plný bakterie Campylobacter, která lidem způsobuje krvavý průjem, žaludeční křeče, nevolnosti a zvracení. Nejednalo se navíc o žádný přírodní pramen, který by vyzýval k osvěžení, ale o drenážní betonovou nádrž.

Poté, co se do místní nemocnice během jednoho měsíce nahlásilo šest lidí s krvavým průjmem, začaly úřady vyšetřovat, odkud zdroj nákazy pochází. Vyšetřovatelé objevili právě malý vodní zdroj, který nakažení svorně označovali za přírodní a pitný. Po zjištění, že nádrž obsahuje právě onu bakterii, úřady nechaly do okolí rozmístit cedule, které na nebezpečnou vodu upozorňovaly.

Do dvou měsíců od té chvíle se v nemocnici objevilo dalších třináct lidí, kteří navzdory upozornění stále zdroj vody využívali jako pitný. Vodu považovali dále za neupravenou „raw“ a zdravou, a upozornění úřadů nebrali na zřetel. I proto nakonec hygienici museli nádrž zcela uzavřít a vodu z protékajícího potoka přesměrovat pod zem.

Opatření zafungovalo, od té chvíle, kdy nebyla možnost „zdravou raw vodu“ pít, se neobjevili žádní další pacienti s Campylobacterií. „Osoby, které pijí vodu z venkovních zdrojů, včetně potoků, řek a říček, by měly vodu před pitím vždy přefiltrovat,“ doporučují místní hygienici.

„Převaření vody je nejspolehlivějším způsobem, jak zničit choroboplodné zárodky, ale úprava včetně filtrace rovněž sníží riziko onemocnění z pití vody z venkovních zdrojů,“ upozorňuje server.

Text: Kristýna Čermáková

Foto: Pixabay