Rezervace divokých koní u Milovic prodloužila smlouvu s radnicí do roku 2034

Smlouvu o zápůjčce pozemků pro rezervaci velkých kopytníků u Milovic na Nymbursku podepsal v pátek starosta města Milan Pour a ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Část rezervace, kde žijí divocí koně a pratuři, má tak zajištěné pokračování do roku 2034.

Ondřej Novák

14. 5. 2023

„Město Milovice bylo první, které dalo našemu projektu důvěru. Rezervace v roce 2015 vznikla na 40 hektarech městských pozemků. Jsem proto rád, že jsme s předstihem podepsali smlouvu, která rezervaci zajišťuje další existenci. Je to důležité pro její financování,“ poděkoval Dalibor Dostál z ochranářské společnosti Česká krajina.

Rezervace se nachází na pozemcích tří vlastníků – města Milovice, Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky a Středočeského kraje. Smlouva zajišťuje pokračování činnosti rezervace na městských pozemcích.

Rezervace u Milovic se stala v době svého vzniku světově nejsledovanějším projektem v České republice. Opakovaně o ní informovala média na pěti kontinentech, včetně prestižních titulů jako New York Times, Washington Post, BBC a dalších. Projekt získal nejcennější tuzemská ocenění, jako Cenu Josefa Vavrouška, Cenu SDGs v oblasti Změna klimatu nebo Cenu prezidenta festivalu Ekofilm.

Velcí kopytníci jsou v rezervaci atraktivním turistickým cílem, za kterým přijíždí na sto tisíc návštěvníků ročně. Především ale pečují o biologicky cennou krajinu. Management provádí ochranářská společnost pro všechny vlastníky pozemků zdarma. Za deset let jim tak ušetří na 150 milionů korun.

Navíc peníze získané z dotací a grantů vrací do péče o území, pozemky vlastníků díky tomu zhodnotila o další miliony korun. Financuje například odklízení pyrotechniky, úklidy černých skládek a odstraňování nebezpečných pozůstatků po činnosti armády, omezování expanzivních křovin, eliminaci invazních rostlin a další činnosti.

Autor: Ondřej Novák, tisková zpráva

Foto: Česká krajina