Malý, ale hodně drahý reaktor. Demontáž první nizozemské jaderné elektrárny vyjde na stovky milionů eur

Demontáž první jaderné elektrárny v Nizozemsku o výkonu pouhých 58 megawatt bude stát více než čtyři sta milionů eur. Za uzavřením reaktoru stály protesty místních a jeho nízká efektivita.

Jaderná elektrárna Dodewaard byla postavena jako první svého druhu v Nizozemsku v roce 1969. Společnost Joint Nuclear Power Plant chtěla vyzkoušet stavební postupy a naučit se řídit provoz jaderných elektráren. I proto zvolila při výstavbě zařízení s velmi malým výkonem 58 megawatůt. Pro srovnání, jeden blok Jaderné elektrárny Dukovany má výkon 510 megawattů.

Provoz Dodewaardu se tak ukázal jako příliš drahý a neefektivní. Z dlouhodobého hlediska elektrárna sice vydělávala, ale výrazně méně, než společnost doufala. Když po katastrofě v Černobylu přišlo ochlazení vztahů společnosti k jaderné energetice, začalo přibývat demonstrací, které poukazovaly na nebezpečnost a současně neefektivnost malého reaktoru.

V roce 1995 byla navíc zaplavena při povodních, a ačkoliv velkou vodu přežila bez problémů, tlak na její uzavření vzrostl. Nakonec hlasy kritiků zvítězily a v roce 1997 společnost svou elektrárnu uzavřela.

Samotná demontáž proběhne až v roce 2045 a bylo potřeba rozhodnout, kdo vlastně za uzávěru a rozebrání elektrárny zaplatí.

Akcionáři elektrárny svůj podíl v hodnotě 75 milionů eur převedou symbolicky za jedno euro státu. Společnost Joint Nuclear Power poskytne na demontáž z vlastních zdrojů elektrárny 87 milionů eur a zbytek nákladů, který je odhadován na částku mezi 243 a 334 miliony, uhradí stát Nizozemsko.

Řada energetiků si přitom od malých reaktorů slibuje renesanci jaderné energetiky díky snížení nákladů na výstavbu. ČEZ například plánuje provozovat hned několik takových zařízení, první by mělo v roce 2032 vyrůst v Jaderné elektrárně Temelín. Odpůrci jádra ale upozorňují, že jaderné reaktory situaci v Česku nevyřeší, protože uhlí nenahradí dostatečně rychle a optimálnějším řešením jsou investice do obnovitelných zdrojů.

Text: Kristýna Čermáková, Ondřej Novák

Foto: Wikimedia Commons