Produkce biometanu výrazně roste. Zanedlouho může nahradit veškerý fosilní zemní plyn v dopravě

Snaha nahradit ruským zemní plyn zvýšila zájem o produkci biometanu. Jeho výroba loni celosvětově vyskočila o 16 procent.

Dohromady svět vyprodukoval sedm miliard kubíků biometanu, uvádí v tiskové zprávě sdružení CZ Biom. V České republice biometan nahradil třetinu zemního plynu v dopravě. Do roku 2030 by podle sdružení mohl biometan nahradit 10 až 15 procent spotřeby zemního plynu pro vytápění i silniční dopravu.

Množství biometanu roste i v české distribuční síti. GasNet jako první distributor v Česku připojil ke své soustavě bioplynovou stanici v Rapotíně na severní Moravě v roce 2019 a loni se k ní přidala stanice v Litomyšli ve východních Čechách. Bioplynka v Horní Suché je v Česku v pořadí třetí připojená stanice

„Dál zvyšujeme podíl biometanu v naší distribuční síti. Jedná se o zelený a plně obnovitelný plyn, který se navíc nemusí odnikud vozit a může se vyrábět přímo v místě spotřeby. Výroba biometanu tak podporuje i energetickou nezávislost,“ uvedl Andrej Prno, který připojování stanic v GasNetu řídí.

V České republice funguje více než 550 bioplynových stanic, které mohou biometan produkovat. Spotřeba by pak podle odhadů společnosti CZ Biom mohla být v roce 2030 až dvě miliardy kubických metrů, pokud k tomu bude legislativní prostor. Takové číslo pokryje například dvacet procent české spotřeby zemního plynu nebo veškerý plyn využívaný v dopravě.

Výhodou biometanu je, že není třeba rozsáhlých investic do nové infrastruktury. Jak uvádí společnost GasNet, infrastruktura je na biometan plně připravená, protože oba plyny (zemní plyn a biometan) jsou svými vlastnostmi zaměnitelné.

Je to obdobné jako u eventuálního využití syntetických paliv ve spalovacích motorech, která se od těch fosilních z chemického hlediska nijak neliší. A totéž platí pro další zelený plyn, bioLPG, které se na český trh dodává od roku 2020. Čerpací stanice na severní Moravě jím byly v předchozích letech zásobovány z plnírny a distribučního centra společnosti Primagas, které se nachází také v Horní Suché na Karvinsku.

„V některých evropských zemích, kam bylo bioLPG uvedeno na trh už v roce 2018, se roční spotřeba pohybuje řádově již v desetitisících tun. V tomto roce se předpokládá evropská produkce bioLPG o objemu asi 200 tisíc tun, což by teoreticky pokrylo celkovou spotřebu LPG v Česku. Do roku 2025 by to mělo být asi 500 tisíc tun,“ popisuje Jiří Karlík, odborník na LPG a generální ředitel společnosti Primagas.

Text: Kristýna Čermáková

Foto: Pixabay