Divocí koně se v Milovicích prokousali až k sovětské munici, zasahoval pyrotechnik

Velcí kopytníci při spásání pomáhají odhalit pozůstatky sovětské munice. Ochranáři žádají návštěvníky, aby při nálezu podezřelých předmětů kontaktovali policii.

Ve středu 5. dubna byl do Milovic přivolán pyrotechnik, který odstranil desítky kusů cvičné munice. „Jak zvířata spásají vysoké porosty, dostává se na světlo množství různé pyrotechniky z doby výcviku sovětských vojsk,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Většinu nálezů tvořily protitankové střely a rakety. Jednalo se hlavně o části zbraní, ale několik z nich bylo téměř v kompletním stavu. Protože od cvičného vojenského materiálu nehrozilo bezprostřední riziko, zavolali ochranáři pyrotechnika až předtím, než step začala opět zarůstat vysokou trávou a stávat se nepřehlednou.

V případě nalezených leteckých pum šlo dosud v rámci výcvikového prostoru o cvičné systémy, podobně, jako u protitankových min. Na území rezervace je ale možné narazit i na munici ostrou, ať už na dělostřelecké a minometné granáty nebo na tříštivo-trhavou či standardní munici z bojových vozidel. A to i v částech, kam smí návštěvníci.

„Přestože ve všech částech vojenského prostoru proběhl po odchodu armády pyrotechnický průzkum, i více než tři desítky let po odsunu vojsk munici stále nacházíme. Proto je důležité, aby návštěvníci v rezervaci a jejím okolí nesahali na žádné podezřelé kovové předměty,“ zdůraznil Dalibor Dostál. V případě nálezu podezřelých předmětů kdekoliv v okolí rezervace by měli lidé okamžitě kontaktovat policii.

Nálezy munice mohou končit tragicky

„Lidé by neměli podceňovat ani zdánlivě neškodné nálezy, jako jsou vojenské světlice. Ty dokáží vyvinout teplotu 2500 až 2800 stupňů Celsia,“ varoval pyrotechnik Michal Zázvorka. Právě vojenská světlice zapříčinila před několika lety smrtelnou nehodu. Nálezce si armádní světlici odnesl domů a pokusil se ji odpálit z balkonu. Způsobil tím požár, při kterém zemřela jeho žena.

Spásající divocí kopytníci vytváří přirozenou step a podporují biodiverzitu.

V Milovicích se na území bývalého vojenského prostoru nachází rezervace velkých kopytníků, která od roku 2015 představuje útočiště pro ohrožené a reintrodukované druhy zvířat, jako jsou divocí koně, pratuři nebo zubři.

„Již během několika měsíců dokázali koně proměnit step způsobem, který neočekávali ani největší optimisté. Nejenže si poradili s agresivní a neúživnou travinou třtinou křovištní, ale navíc se díky nim začaly ohrožené rostliny vracet i do míst, odkud je husté porosty travin dávno vytlačily,“ uvádí webové stránky organizaceČ eská krajina, kde je možné se o projektu dočíst více informací.

Zvířata půdu pod sebou přirozeně hnojí, kypří a udržují krajinu na první pohled holou. Je to ale přirozený proces tvorby stepního ekosystému, který se z české krajiny téměř vytratil. Vytváření stepí také přispívá k udržení biodiverzity, protože umožňuje život mnoha druhům rostlin a živočichů, které na otevřené travnaté ploše prosperují.

Autor: Kristýna Čermáková, tisková zpráva

Úvodní foto: Česká krajina