Úřad nezabránil vykácení 200 let starého krušnohorského lesa. Majitel bučiny uniká bez trestu

Staré a vzácné bukové lesy nad Mariánském údolí v Krušných horách vykácela firma Royal Pine bez povolení. Nyní proto čelí žalobám a oznámení za spáchání trestného činu.

Na kácení, které proběhlo na začátku letošního roku, před měsícem upozornila organizace Greenpeace, kdy společně s Horním Jiřetínem podala podnět na Českou inspekci životního prostředí. Firma neměla patřičná povolení ke kácení, a podle Greenpeace a Horního Jiřetína tak porušila lesní zákon a kácela ilegálně. Ochranáři proto také podali podnět pro zastavení obchodování s nelegálně získaným dřevem ke Krajskému úřadu Ústeckého kraje.

Firma Royal Pine si o kácení sice v loňském roce zažádala, ale nečekala na verdikt úřadů. Krajský úřad Ústeckého kraje přitom následně vydal 20. února nesouhlasné stanovisko k navrhovanému kácení, ovšem v té době porosty, v nichž kácení odmítl, již neexistovaly. Místní lesy jsou podle lesních záznamů starší než 170 let, ve skutečnosti se však věk některých z nich může pohybovat i přes 200 let.

S kácením nesouhlasily v proběhlém řízení Horní Jiřetín, Greenpeace a Česká společnost pro ochranu netopýrů. Firma svým jednáním podle Greenpeace s velkou pravděpodobností úmyslně porušila zákon a Krajský úřad ji v tom nezabránil, ani zatím nepodnikl kroky k jejímu potrestání. U Mariánského Údolí přitom podle zjištění ekolog probíhalo kácení dlouhodobě a z některých původních porostů téměř nic nezbývá.

Kalkulačka solární elektrárny: vyplatí se vám?

„Obáváme, že než odpovědné úřady, krajský úřad, Inspekce životního prostředí a Ministerstvo životního prostředí zasáhnou, cenné staré krušnohorské bučinou budou vykáceny. Vlastníky nezastaví evidentně ani nutnost požádat si o povoleni a počkat na rozhodnutí úřadu. Neberou ohled na přírodu ani místní obyvatele a ničí tak životní prostředí nás všech,“ říká koordinátorka Greenpeace za záchranu starých lesů Nikol Krejčová. Podle ní je také skandální, že si společnost dovolila vykácet staré bučiny bez povolení a úřady tomuto konání nijak nezasáhly.

Vlastník vytěžil, stát nekoná

Právě starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt během řízení upozornil krajský úřad i na fakt, že v lokalitě probíhá těžba. „Vzácná příroda Krušných hor si konečně zaslouží zajistit ochranu. Bohužel místo ní jsme stále svědky dalšího a dalšího kácení a nevratného ničení místních lesů. Po vyčerpání všech ostatních možností tak podáváme toto trestní oznámení, neboť vlastník vytěžil dřevo nejspíše bez povolení, a přesto se zatím nic neděje.”

Ve zmiňované oblasti byl dokládan výskyt vzácných druhů, jako jsou lejsek černohlavý, holub doupňák, krkavec velký, datel černý, nebo kovařík Crepidophorus mutilatus, kriticky ohrožený druh, který je významným indikátorem přirozenosti lesa. Díky starým stromům se jedná také o velmi cenný biotop pro řadu dalších živočichů, především pro netopýry, jako jsou například netopýr velkouchý, netopýr Brandtův, netopýr řasnatý či netopýr ušatý.

Kauza kácení u Mariánského Údolí připomíná nedávné nelegální kácení, které provedly Lesy České republiky u Litvínova v porostech starších 200 let. I tento případ odhalila organizace Greenpeace, následně pak podala podnět k inspekci, která ho stále řeší.

Text: Kristýna Čermáková

Ilustrační foto: Pixabay