Tipy na ekologické Vánoce: bio kapr ke štědrovečerní večeři nebo recyklované boty jako dárek

Vánoce bývají svátky hojnosti. Někdy je toho ale až přespříliš: jídla, dárků, ale také zbytečného plýtvání nebo odpadu. Přinášíme vám několik tipů na ekologické vánoční svátky.

Pavel Baroch

20. 12. 2023

Ještě, než se dostaneme přímo ke Štědrému dni, zastavme se u vánočních příprav. V těchto dnech obvykle vrcholí úklid domácností, aby byly byty a domy na nejkrásnější svátky v roce připravené. Myjí se okna, podlahy i lustry, čistí se koberce i pohovky, pere se povlečení a prádlo, nábytek se zbavuje sebemenších skvrn. Obchody k tomuto účelu nabízejí nepřeberné množství čisticích prostředků. Prvním tipem je vybírat ekologické čističe a eko prostředky na praní – ideálně v recyklovatelném nebo rozložitelném obalu. Dobrou zprávou je, že takových prostředků na trhu každoročně přibývá.

Mnohé rodiny také řeší výběr vánočního stromku. Netřeba se příliš rozepisovat o tom, že živý stromek je ekologičtější než ten umělý, který obsahuje spoustu plastu (včetně nerecyklovatelného), ale i škodlivých látek. Navíc se většina z nich dováží z daleké Číny, takže jen jejich doprava zanechává výraznou uhlíkovou stopu. Ze živých vánočních stromků jsou šetrnější ty z domácí produkce než dovážené z Dánska nebo Polska. Ideální je pořídit si stromek z prořezávky v lese, i když třeba není tak pěkně rostlý jako z plantáží.

Pokud se rozhodnete pro řezaný vánoční stromek, hledejte především takový, který má certifikát FSC (značka pro šetrné lesní hospodaření). Je zárukou toho, že má legální původ a nebyl získaný například během holoseče. Seznam, kde takový stromek pořídíte, nabízí Národní kancelář FSC ČR.

Nenechte se zlákat obchodníky

Každý stromeček musí být náležitě ozdobený, ideální je sáhnout po přírodních materiálech (nebo si ozdoby rovnou vyrobit sami). Pokud si potrpíte na barevné koule a jinak tvarované ozdoby, nenechejte se nalákat obchodníky, kteří mají tendenci razit určité barevné kombinace jako trend aktuálního roku – například červeno-bílé nebo modro-stříbrné. Jejich záměr je jasný: přimět zákazníky, aby si každý rok koupili jiné ozdoby. Nejlepším řešením je samozřejmě recyklace, ozdoby dobře posloužily před lety a dobře poslouží i letos.

To samé platí i pro tradiční osvětlení domu nebo bytu různými barevnými řetězy, blikajícími stromečky nebo svítícími soby. Opět platí, že bychom měli vybírat z výrobků, které necestují přes půl světa. A pokud současně zvolíte úsporné žárovičky, snížíte svou uhlíkovou stopu opravdu výrazně. Neutrpí ani váš rodinný rozpočet, měsíční provoz svítící výzdoby vyjde na desítky korun, jak vypočítala společnost ČEZ. Samozřejmě se snažte využívat tuto ozdobu opakovaně a nekupovat každý rok novou. A pokud přestane svítit, odevzdejte ji do speciálního boxu určeného na ekologickou likvidaci.

Cirkulární obuv i návrat přírody

Největší finanční položku pak tvoří dárky. V tomto případě platí, že méně může být více. Vhodně vybrané dárky udělají větší radost než hromada věcí, z nichž mnohé obdarovaný ani nevyužije. Při jejich výběru je dobré se zamyslet také nad tím, jestli je opravdu nutné kupovat dědečkovi pantofle, které se vyrobily tisíce kilometrů daleko. Právě Štědrý den je ideální příležitost na podporu místních výrobců a farmářů – ideálně v biokvalitě.

Důležitým kritériem výběru může být také obchod, který se hlásí k udržitelnému životnímu stylu. Například známá značka Keen je první obuvnickou značkou v České republice, která oficiálně podporuje cirkulární obchod. Kdo přinese starší model, dostane okamžitou slevu na nový pár, přičemž vysloužilá obuv dostane druhou šanci – třeba se po opravě jako bazarové vrátí do prodeje.

Další tipy na vánoční dárky najdete v katalogu Udržitelných dárků členů Asociace společenské odpovědnosti. Další možností je vyrobit vánoční dárek sám, anebo darovat poukaz nebo rovnou peníze na nějakou prospěšnou věc – například na obnovu krajiny v rámci akce Místo pro přírodu Českého svazu ochránců přírody.

Pokud už darujete hmotný dárek, snažte se, aby byl zabalený v recyklovaném papíře nebo uložený v recyklované papírové tašce. Anebo papír rovnou vynechejte. Poslouží třeba i použité krabičky, které můžete sami vánočně ozdobit. Důležité je co nejvíce omezit zbytečný odpad.

Štědrovečerní bio kapr

Ačkoli mnohé domácnosti dávají před tradičním kaprem na štědrovečerní tabuli přednost řízkům, ryba stále patří k tradičnímu pokrmu. Kdo si chce dopřát skutečně kvalitní a chutné maso, měl by se poohlédnout po bio kaprovi, což ryby v kádích na náměstích a před obchody obvykle nejsou.

Jednu z mála možností poskytují Vojenské lesy a statky, které nabízejí kapry z ekologických chovů v Padrťských rybnících v Chráněné krajinné oblasti Brdy a v rybníku Olšina v Chráněné krajinné oblasti Šumava. „Ekologické parametry produkce ryb z Padrťských rybníků a Olšiny jsou dány především dvěma faktory: jejich unikátní polohou a také parametry chovu,“ řekl mluvčí organizace Jan Sotona.

V rybnících se hospodaří bez obvyklých intenzivních chovných metod, tedy bez přikrmování a chemizace vody. Ryby proto dorůstají pomaleji, takže se loví jen jednou za dva roky. Pro rybníky je prospěšné také to, že v nich neplave jen kapr, ale také další druhy. Letos tak zhruba třetinu výlovu tvořil lín, kterého navíc stále přibývá, ale také štika, candát nebo okoun. To vše se pak projevuje na zdraví a chuti rybího masa.

Při smažení kapra nebo řízků se spotřebuje nemálo oleje. Pokud neskončí ve speciálních kontejnerech, odkud míří k ekologickému zpracování, ale třeba v kuchyňském dřezu nebo záchodové míse, je to pro kanalizace doslova pohroma, protože ji dokáže dokonale ucpat. Proto použitý olej nalejte třeba do PET lahve a pak odneste, kam patří. Naplánovat se ale vyplatí celé vánoční menu, aby pak přebytky zbytečně neskončily v koši.

Ilustrační foto: Pixabay