Ježíšek letos nestíhá? Tipy na udržitelné a šetrné dárky i pro opozdilce

Štědrý večer se nezadržitelně blíží a mnoho opozdilců ještě shání vánoční dárky. S tím se pojí i doba post-vánoční, kdy bude člověk přebírat mnoho nechtěných šamponů, mýdel, svíček, čajů, těžítek a další typicky vánočních drobností.

Věty jako: „Nic mi nekupujte“ a „Letos si žádné dárky dávat nebudeme“, jsou zpravidla vždy přehlíženy. Vždyť přinést na vánoční návštěvu alespoň nějakou drobnost vnímáme jako společensky nutnou povinnost a navzdory slibům, že to tento rok dělat nebudeme, si s tím i nadále lámeme hlavu.

Jak se s touto nutnou rutinou vypořádat a nekupovat za každou cenu něco, co možná skončí v koši a v tom horším případě se to k vám za rok na Vánoce zas vrátí? Přinášíme několik tipů na dárky, které by mohly zaujmout a potěšit šetrně smýšlejícího blízkého, kterému dost možná z darů v podobě nechtěné kosmetiky již vstávají vlasy hrůzou.

Čaje jsou vánoční klasika, ale nezklamou

Do Vánoc stále zbývá ještě pár dní a je čas připravit ručně dělaný domácí dárek. Pokud se vám ve spíži válí pár nevyužitých zavařovacích sklenic, ve sklepě ještě stále leží podzimní jablka nebo na mrazáku schované přebytky z letního ovoce, zkuste například pečený čaj.

Jeho výroba zabere jedno odpoledne, příjemně naladí a rozvoní domácnost a zvládne ji prakticky každý. Jedná se navíc o bezobalový dárek a tak potěší i vyznavače minimalismu a zero-waste domácnosti.

Když se budeme držet tradičních a typických darů, ani vyrobit vlastní mýdlo není nijak složité. Vůně si může zvolit každý své a obdarovanému na míru. Domácí dárky zkrátka nemohou zklamat.

Vzdělání a zážitky nejsou ke škodě

Rozšířit si všeobecný přehled je vždy k užitku. Ať už se jedná o vstupenku do divadla, sportovní kurz nebo poukaz na zážitek. Možností je plno a téměř pro každého se něco najde. Mimo to nákupem podpoříte kulturu a vytvoříte vzpomínky, třeba na celý život.

Vzdělání se meze nekladou a jistě mezi svými blízkými najdete někoho, kdo ocení například jazykový kurz, lekce potápění, seberozvoje nebo online workshop fotografování. Pokud vás více táhnou zážitky, které navíc třeba s obdarovaným můžete prožít společně, popřemýšlejte například nad glampingovým víkendem v přírodě, návštěvě zoo nebo koncertě.

Navrhnout ale můžete třeba i společný víkend na horách nebo letní výlet do přírody. Případně nabídněte služby hlídání dětí, ať si mohou jejich rodiče společně někde odpočinout. Takový dar bude oceněný jistě více, než krásně zabalený šampon v zářivé krabičce.

Les ve sklenici nebo semínka

Další oblíbenou kategorií dárků jsou rostliny. Věděli jste, že se ve velkém především za pandemie koronaviru rozjel trend pěstování pokojových rostlin? A stále ještě neustává. Obdarování pěknou a trvanlivou rostlinou pak může potěšit a otevřít zcela nový svět populárního koníčku. Jen je třeba dát si pozor na převoz rostlin v mrazivém počasí, dlouhé čekání v zaparkovaném autě by nemusely přežít.

Kromě klasických rostlin v květináčích je pěkným dárkem například kokedama, zavěšená rostlina v mechové kouli, která vizuálně těší a nezabírá příliš místa. Alternativou, o kterou není nutné složitě pečovat, je pak zavřená sklenice s rostlinami uvnitř, kterou stačí jednou za několik týdnů lehce zalít. Malý ekosystém schovaný za sklem vytvoří příjemnou ozdobu domácnosti.

Pokud máte mezi svými blízkými nadšence do vlastního pěstování a soběstačnosti rostlin, můžete pořídit semínka starých českých odrůd, které se nyní vrací do módy. Nápad potěší a podpoří tradiční národní druhy ovocných stromů či plodin, které byly v minulosti často potlačeny snáze pěstovatelnými druhy velkých zemědělských společností.

Poukázky potřebným

Nechtěné dárky často ale přesto znamenají jen mrhání peněz. Dárek leží zapomenutý ve skříni v rohu a časem je nenápadně přesunut do koše.

Řešením je v takovém případě darování poukázky na to, co někdo jiný skutečně potřebuje. Mnoho neziskových organizací dnes nabízí možnost darovat například kozu nebo slepici, případně zdravotnické pomůcky do míst, kde jsou potřebné a nedostatkové.

Navíc se jedná o poměrně rychle zařízený dárek, který zvládnete vyřídit i po telefonu. Cenová nabídka a spektrum možností, co darovat, jsou velmi široké. Pokud ale chcete raději zůstat v tuzemsku, i tak máte možnost pomoci.

Většina organizací, které se zaměřují na pomoc například seniorům, dětem v dětských domovech, lidem bez domova nebo zvířatům, nabízí na svých stránkách konkrétní tipy pomoci. Od nákupu jednotlivých dárků, po dobré skutky, kterým můžete někomu udělat radost.

Přes všechny nápady si nejste jistí a obdarovávaný vehementně dary nechce? Možná je na čase ho vyslechnout. Za to, že se většině domácností nejspíše nepodaří absolvovat svátky skutečně v pohodě a v klidu, si totiž můžeme sami. Nastává proto správná chvíle zamyslet se nad tím, jestli si s dárky lámat hlavu.

Třeba by přátelé i rodina daleko více ocenili prostě jen zahrát si společně stolní hru, bavit se mezi sebou, koukat na pohádky nebo si vyzkoušet klasické tradiční zvyky.

Foto: Unsplash