Jak uchovat salát co nejdéle čerstvý? Přehled tipů proti vánočnímu plýtvání jídlem

Vánoční svátky jsou každoročně spojeny s množstvím dárků i snědeného jídla. Množství potravin i dalšího zboží se však následně vyhodí. Vánoce se tak stávají i svátkem plýtvání. Množství vyprodukovaného odpadu se přitom dá snížit.

Ondřej Hudec

25. 12. 2022

Rady jak neplýtvat o Vánocích nabízí třeba organizace Zachraň jídlo, která se specializuje na šetrné nakládání s potravinami. Základem udržitelného nakupování je podle této organizace správné plánování.

„Zkuste si rozepsat plán na dva až tři týdny dopředu. Pokud půjdete nakupovat s minimální představou o průběhu svátků, budete brát z regálů zkrátka všechno, co by se mohlo hodit. Zamyslete se nad tím, co budete opravdu potřebovat, ušetříte tak životní prostředí i vlastní úspory,“ nabízí praktické doporučení, které využijete nejen o svátcích.

Užitečné je také sepsat si počet osob, které k vám přijdou na návštěvu, přičemž heslo „radši více než méně“ je v tomhle případě na škodu. Samozřejmostí je pak rozpis pokrmů a potřebných ingrediencí.

Následovat by měla rovněž revize spíže a ledničky. „Podívejte se, zda už náhodou některé z ingrediencí nemáte doma. Zbytek si sepište na nákupní seznam a přidejte k němu i přiměřené množství surovin, které se ani brzy po svátcích nezkazí. Základem je mít doma trvanlivé potraviny, ze kterých lze rychle upéct nebo uvařit jednoduchý oběd, až vás řízky se salátem omrzí,“ radí Zachraň jídlo.

Zamezit plýtvání pak můžete i přímo v prodejně tím, že budete vybírat suroviny s blížícím se datem spotřeby či trvanlivosti nebo sáhnete po oťukanějším ovoci a zelenině. Dobré je také podporovat lokální menší prodejce. Nejenže zboží k vám na stůl urazí menší cestu než ze supermarketu, ale také podpoříte lokální ekonomiku.

Jako tip na vlastnoručně vyrobený a ekologický dárek pak Zachraň jídlo nabízí jedlé dárky. Ty můžete vyrobit i čistě z toho, co naleznete doma ve sklepě nebo v mrazáku. Suroviny následně můžete zkompotovat, usušit, udělat z nich pesto, nechat zkvasit, nebo vytvořit chutný džem či chutney. Návody jak na to, naleznete zde.

Pozor na skladování

V neposlední řadě je o Vánocích důležité správné skladování potravin. Po pracné výrobě několika kilo bramborového salátu by byla škoda ho většinu vyhodit. I na to nabízí Zachraň jídlo několik rad. Například u zmiňovaného salátu se nejrychleji kazí cibule.

Lepší je ji zamíchat třeba jen do půlky salátu a až se spotřebuje, přidat ji do zbytku. Tímto se výrazně prodlouží jeho trvanlivost. Nezapomeňte také salát přikrýt potravinářskou fólií nebo alobalem.

Cukroví je pak dobré nechat zabalené na tmavém a chladném místě. Pokud jste ho vyrobili více, než dokážete spotřebovat, nebojte se ho zamrazit s tím, že si ho vyndáte třeba i několik měsíců po Vánocích, až na něj budete mít chuť. To samé lze činit například s vánočkami a dalším pečivem.

Kompostujte a nedávejte ostatním lapače prachů

O udržitelné Vánoce se v rámci své stejnojmenné kampaně snaží například organizace Kokoza. Základem je podle ní třídění bioodpadu. Jde to v bytě i v rodinném domě.

S kompostováním radí Kokoza začít pomalu – například s nádobou na bioodpad v kombinaci s hnědou popelnicí nebo Bokashi fermentovační nádobou. Koš na bioodpad máte v kuchyni po ruce a pohodlně do něj třídíte veškerý organický odpad z vašeho bramborového salátu.

Spočítáme vám, kolik můžete ušetřit pomocí domácí fotovoltaiky

Dle objemu biopopelnice nebo Bokashi nádoby pak pravidelně zelené zbytky vynášíte. Bez zápachu a mušek.

Využít lze též kalifornské žížaly ve vermikompostéru, které milují fermentovaný výstup z Bokashi nádoby, do které můžete vyhodit i zbytky vařeného jídla z vánoční hostiny. Můžete mít tak více zpracovaného bioodpadu i kvalitního kompostu.

Snížení následného odpadu pomůžete také darováním dárků, které mají smysl. Spousta tradičních dárků se časem stane pověstnými „lapači prachu“. Radost lze přitom udělat i udržitelným a užitečným dárkem.

Mezi takové dárky se řadí třeba kvalitní dřevěné ptačí krmítko či hmyzí domek na zahradu. Nebo hliněné kuličky, takzvané seedbomby plné semínek, ze kterých vám v truhlíku vyrostou jedlé bylinky. Tyto i další dárky vyrábí integrační dílna Kokozy, která zaměstnává lidi se zkušeností s duševním onemocněním.

Do kampaně Kokozy se letos zapojil i herec Petr Vacek. „O slupku lepší Vánoce jsou především o udržitelnosti a to je moje téma. Už roky jsem vášnivý kompostář. Štvalo mě pořád vyhazovat zbytky jídla a zeleniny. Měl jsem toho dost, a když toho má někdo dost, pak je možné začít věci měnit. Začal jsem u sebe,“ popisuje svou cestu ke kompostování.

Autor: Ondřej Hudec

Foto: Pixabay