Pražská záhada: obyvatelé vědí, že použitý olej nepatří do dřezu, ale stejně ho tam vylévají

Smažený kapr nebo řízek je ve většině domácností tradiční součástí štědrovečerní večeře. Při jeho přípravě se spotřebuje nemálo jedlého oleje.

Pavel Baroch

24. 12. 2022

V mnoha případech ovšem použitý olej nekončí ve speciálních kontejnerech, odkud míří k ekologickému zpracování, ale třeba v kuchyňském dřezu. Jenže pro kanalizaci je velké množství oleje doslova pohromou, dokáže ji dokonale ucpat. Aktuální průzkum podniku Pražské vodovody a kanalizace přitom ukázal, že čtyři z pěti obyvatel hlavního města ví, jak se má s použitým olejem nakládat, ale dělá to jen třetina z nich.

Více než polovina z tisícovky dotázaných Pražanů likviduje použitý olej jedním z nesprávných způsobů. V kuchyňském dřezu končí v pětině domácností, 14 procent ho vylévá do toalety. Dalších 16 procent ho sice přeleje do uzavíratelné PET lahve, tu však vhodí do směsného odpadu a nikoli do kontejneru, který je určen k recyklaci jedlých tuků a olejů, ani ho neodvezou do sběrného dvora.

„Tuk v kanalizaci ztuhne a zanáší potrubí, což způsobuje jeho nižší průtočnost a v krajním případě i ucpání,“ uved před časem mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek. „Naše varování samozřejmě platí celoročně, nejen v období vánočních svátků,“ dodal.

Potrubí se pak musí s poměrně vysokými náklady čistit, jde ale také o peníze jednotlivých domácností. Ucpat se totiž může už jejich odpad. „Lidé mají často ještě litinové trubky a ty se ucpou poměrně snadno a vedou k vytopení bytu,“ upozornil Anatoliy Pryyma, instalatér ze společnosti Prima Servis. A potvrdil, že oprava je často náročná a drahá. „Průměrná cena za řešení ucpaného odpadu se pohybuje v jednotkách tisíc. Při složitějších opravách přesáhne i deset tisíc korun,“ dodal.

Cenná druhotná surovina

Podle Ministerstva životního prostředí jsou použité jedlé oleje a tuky cennou druhotnou surovinou, kterou lze použít v několika oborech – například při výrobě paliv. „Oleje se uplatní především v energetice, dají se přidávat k pohonným hmotám, nejjednodušší ale je jejich energetické využití při výrobě tepla a elektřiny. Po regeneraci mohou najít i další využití třeba v chemickém, gumárenském či dřevařském průmyslu. Někdy se dokonce hodí i ke zpracování v bioplynových stanicích,“ uvedlo ministerstvo.

Komplexním servisem odpadních olejů se zabývá například společnost Trafin Oil. „Spočítali jsme, že recyklací čtyř litrů oleje ročně zabráníte vyprodukování takového množství oxidu uhličitého, jako přečistí jeden vzrostlý strom. Každý si takto může jednoduše vylepšovat svou vlastní uhlíkovou stopu,“ uvedla v textu na serveru iDnes.cz zástupkyně společnosti Marcela Skokanová.

Kolik vám vydělají solární panely a jak rychle je můžete mít na střeše vašeho domu?

Dodala, že recyklované odpadní oleje jsou určené právě pro petrochemický průmysl, který je umí nejefektivněji využít. „Slouží jako přísada do bionafty druhé generace, jako surovina pro výrobu stoprocentně recyklované nafty, nebo dokonce k výrobě recyklovaného leteckého paliva. Recyklovaný olej dodáváme předním evropským, ale i světovým výrobcům, kteří uvádějí na trh biopaliva jak pro automobilovou, tak i pro leteckou dopravu,“ sdělila Skokanová.

Nedostatek kontejnerů

Od roku 2020 přitom podle vyhlášky Ministerstva životního prostředí mají obce a města povinnost zajistit místa pro oddělený sběr jedlých olejů a tuků. Z už citovaného průzkumu Pražských vodovodů a kanalizací také vyplynulo, že Pražanům příliš nevyhovuje vozit použitý jedlý olej do sběrných dvorů, více než osmdesát procent z nich považuje za ideální způsob recyklace právě speciální kontejnery.

„Proč je ale využívá pouze třetina z nich?“ pokládají si řečnickou otázku Pražské vodovody a kanalizace. A současně si na ni odpovídají: „Bohužel jich je v ulicích málo. Dle dostupných údajů na webových stránkách jednotlivých městských částí se jich průměrně nachází na území jedné z nich přibližně dvacet. Na Praze 1 ale například pouhých šest, naopak Praha 10 se může pyšnit dvaačtyřiceti kontejnery.“

Nízkou dostupnost potvrzují také data z průzkumu. Pouze 33 procent dotázaných Pražanů potvrdilo, že se v blízkosti jejich bydliště nachází kontejner k recyklaci olejů. Naopak 51 procent tuto možnost podle svých slov nemá. A šestnáct procent si není jistá.

Například v Brně jsou desítky míst, kde je možné odložit k recyklaci použitý jedlý olej. A to už několik let. „Díky tomu, že máme v Brně velmi hustou síť sběrných středisek, je skoro každému občanovi nějaké dostupné v blízkosti jeho bydliště. V celorepublikovém měřítku je takové množství poměrně rarita,“ uvedlo před časem vedení brněnského magistrátu. Každý rok tak Brňané odevzdají několik tisíc tun použitého jedlého oleje.

Iniciativa Třídímolej.cz

Zmiňovaná společnost Trafin Oil nedávno založila iniciativu Třídímolej.cz, která má pomáhat s informováním občanů a následnou recyklací. „Z praxe víme, že když jsou popelnice rozmístěné po obci nedostatečně nebo špatně, tak se z nich dá vytřídit něco mezi dvěma až čtyřmi procenty jejich skutečného potenciálu. Když ovšem zapracujeme na síti popelnic a komunikaci s občany, dokážeme během roku zvýšit toto číslo v průměru na patnáct procent a výše,“ uvedla Marcela Skokanová z této společnosti.

Zdůraznila, že za osvětu a pomoc nechce iniciativa po radnicích žádné peníze ani velkou aktivitu. „My samozřejmě chápeme, že olej je pro obce i pro řadu firem jen okrajovou záležitostí, že nemají kapacitu ani energii nad ním intenzivně přemýšlet. My se ale zabýváme výhradně olejem a přemýšlíme nejen nad jeho recyklací a svozem, ale také právě nad tím, jak lidi naučit třídit, co jim v tom brání a jak jim to co nejvíce zjednodušit,“ dodala Skokanová.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Pixabay