Šťastné a polystyrenové! Množství obalových odpadů je přes Vánoce rekordní, sběrná místa přitom chybí

Šustění polystyrenu, sáčků nebo kartonů patří k rozbalování dárků už stejně jako vůně vánočního cukroví. Přitom život obalových materiálů končí zpravidla hned pod stromečkem. A v případě polystyrenu je jeho druhotné využití velmi nízké.

Ondřej Novák

9. 12. 2022

Ročně se v Česku vyhodí kolem 6 tisíc tun polystyrenu, přičemž pětina tohoto objemu se v kontejnerech ocitá právě po vánočních svátcích. Jde o dobře recyklovatelný materiál, jehož druhotné využití ale často omezuje znečištění polystyrenu nebo smísení s ostatním plastovým odpadem ve žlutém kontejneru.

Problém mohou pomoci vyřešit zvláštní kontejnery určené přímo ke sběru polystyrenu. Ty zavedlo například Nizozemsko, které na svém území provozuje 400 sběrných míst na tento obalový materiál, přičemž díky sběru do zvláštních kontejnerů se daří recyklovat až 70 procent veškerého nizozemského odpadu z polystyrenových obalů. Zavedení obdobných zvláštních kontejnerů v České republice už několik let prosazuje Sdružení EPS.

Polystyren tvoří převážně vzduch

Sdružení EPS ČR a pilotní projekt nádob na separovaný polystyrenový odpad již probíhá v Kralupech nad Vltavou. Projekt sdružení spustilo ve spolupráci s radnicí před dvěma lety na největším místním sídlišti. Do speciálně konstruované sběrné nádoby lidé měsíčně přinesou 40 až 45 kilogramů polystyrenu, který následně míří do sběrného dvora.

Ačkoliv necelého „půl metráku“ polystyrenu nepůsobí jako zvlášť závratné množství, tento obalový materiál tvoří z 98 procent vzduch, takže odpad zabírá objemově značné množství místa.

„Pokud by odpadní polystyren místo toho končil ve žlutém kontejneru, bylo by jich na takové množství potřeba cca jedenáct. Díky speciální nádobě je tak možné žlutý kontejner využít ke sběru ostatních plastových obalů,“ říká Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Úspěch pilotního projektu vedl k tomu, že sdružení se rozhodlo letos na podzim instalovat v Kralupech nad Vltavou dvě další nádoby na polystyren. „Aktuálně jednáme o možnosti rozšíření sběrných nádob do dalších měst a obcí. Do budoucna bychom chtěli napodobit nizozemské sdružení, kterému se již v roce 2013 podařilo separovaný sběr obalů z polystyrenu implementovat do celostátního systému sběru odpadu,“ dodává Zemene.

Lidé kontejnery chtějí

Sdružení EPS ČR se zájem o kontejnery na separovaný polystyren rozhodlo kromě pilotního projektu v Kralupech nad Vltavou ověřit i dotazníkovým průzkumem. Toho se zúčastnilo 800 respondentů a proběhl letos v březnu.

„Dle našeho průzkumu třídí necelé dvě třetiny Čechů odpad z obalového polystyrenu do žlutého kontejneru. Uvědomujeme si, že občané často nemají jinou možnost, jelikož ve svém okolí nemají sběrný dvůr, nebo se jim kvůli jednomu obalu nevyplatí cestu podnikat,“ říká Zemene a dodává, že podle průzkumu by dále osm z deseti dotázaných uvítalo samostatný kontejner na pěnový polystyren v okolí svého bydliště.

Vysoký podíl vzduchu v polystyrenu materiál předurčuje ke snadné recyklaci. Ta je ale podmíněná vysokými nároky na čistotu materiálu, přičemž vhození polystyrenu do běžného kontejneru na plast zvyšuje riziko, že se odpad znečistí. Ideální tak podle sdružení je nepotřebný polystyren vozit přímo do sběrných dvorů. Podle průzkumu tak prý činí čtvrtina Čechů. Zavedení samostatných kontejnerů na separovaný polystyren by množství recyklovaného odpadu mohlo podstatně zvýšit.

Pozor na balicí papír a stromečky

Závěr roku tradičně doprovázejí i nevzhledné přeplněné nádoby na směsný a tříděný odpad. Ačkoliv technické služby v jednotlivých městech už průběžně oznamují, že přes svátky a po Novém roce posílí frekvenci svozu popelnic, situaci může pomoci zlepšit i každý z nás.

Enormní množství vyhazovaného odpadu představují například kartonové krabice nebo PET lahve. Zde je na místě důrazně doporučit jejich sešlapání, díky čemuž kapacitu popelnic zbytečně nezabírá vzduch. Město Lanškroun například upozornilo své občany i na to, že mohou již do papírových kontejnerů vyhazovat i plata od vajec. Ta byla dříve nerecyklovatelná, ale technologie v tomto ohledu pokročila.

Zapojte se do boje s klimatickou změnou a ještě ušetřete za vytápění. Tepelné čerpadlo přinese pohodu i velké úspory rodinného rozpočtu

Město také upozorňuje na nutnost třídit papírové obaly, zejména sváteční balicí papíry. Ty běžné patří do modrého kontejneru na papír. V případě lesklého, voskovaného nebo křídového papíru ale nezbývá, než jej vyhodit do směsného odpadu. Speciální úprava totiž jeho recyklaci znemožňuje. Pokud chcete balit dárky i s ohledem na přírodu, volte proto spíše ekologické recyklované balicí papíry. Mohou být stejně hezké jako křídové nebo voskované a přitom jejich život neskončí po pár minutách u stromečku.

V případě stromečků je pak nejlepší po Novém roce již nepotřebné vánoční soušky nabídnout k upcyclingu (druhotnému využití například mezi kutily) nebo je odkládat den před svozem odpadu ke kontejnerům na směsný odpad. Umělé vánoční stromky, ačkoliv jsou z plastu, pak neodkládejte do žlutých kontejnerů na plast, ale rovnou je odvezte na sběrný dvůr.

Autor: Ondřej Novák

Foto: Pixabay