Lokální, z druhé ruky nebo s přesahem. Darujte módu pod stromeček bez morálních kompromisů

Chcete na Vánoce darovat svým blízkým něco hezkého na sebe a zároveň chránit přírodu? Přinášíme sérii tipů, jak potěšit a zároveň minimalizovat uhlíkovou stopu.

Anna Jurečková

15. 12. 2022

Módní průmysl je druhým největším znečišťovatelem životního prostředí. Vládne mu trend takzvané fast fashion, postavený na nekvalitních materiálech a nízké ceně. Ta je ale vykoupená hodinami práce zaměstnanců v továrnách v Číně, Thajsku nebo Bangladéši. Často v nelidských podmínkách a mizerně zaplacené.

Většina vyrobeného oblečení navíc končí na skládkách, a tak si řada lidí, projektů, startupů a značek čím dál víc osvojuje ve vztahu k módě návyky známé pod pojmy udržitelnost, cirkularita, recyklace.

A protože oblečení a módní doplňky jsou jedním z častých dárků k Vánocům, připravili jsme několik tipů, jak svoje blízké můžete obdarovat módou, která nepodporuje fast fashion a nepřispívá ke zhoršování klimatické krize. Obnovitelně.cz nemá se zmíněnými obchody a návrhy sjednanou komerční spolupráci, přehled jsme připravili čistě pro vaši inspiraci.

Z druhé ruky

Trh second-hand oblečení zažívá v posledních letech boom. Tzv. sekáče ztrácí pověst hrabáren a stávají se místy, kde lze sehnat kvalitně zpracované kousky z kvalitních materiálů, vintage poklady a hlavně nakupovat udržitelně.

V Česku se od roku 2010 etablovala a rozšířila síť maloobchodních prodejen slovenské společnosti Textil House. Silné jméno si u nás vybudovala také značka 1981, e-shop s vintage módou s kamennou prodejnou v pražských Nuslích a pravidelnými pop-upy v Praze a dalších větších městech. Na svých stránkách nabízí kromě předvybraných kousků i dárkové poukazy.

Před pár dny navíc udržitelná móda v Česku zaznamenala poměrně zásadní milník. Vůbec poprvé došlo k otevření cirkulárního obchodu v rámci obchodního centra. Prodejna No neke bude v nákupním centru Westfield Chodov do konce roku.

Nabízí různorodý sortiment z druhé ruky, od módy přes knihy až po elektroniku, home decor a dětské věci. Jednou ze spolupracujících značek je i zmíněný second-hand 1981, dále třeba Reknihy, Eterle, Ebuu nebo Levné iPhony. Doslova svátek udržitelnosti v chrámu konzumu.

Pomalá móda online

Internetovému českému trhu módy z druhé ruky zase vévodí sociální síť Vinted (dříve VotočVohoz), kde si jednotliví uživatelé mezi sebou prodávají nebo vyměňují oblečení už více než deset let. Od letošního roku navíc platforma změnila obchodní podmínky směrem k větší ochraně kupujícího a rozšířila dosah z Česka i na Slovensko a do Polska.

Minulý rok vstoupil do oblasti online second-hand platforem český projekt Leepa. Uživatelům nabídl nejdřív aplikaci, která funguje na principu swapu, tedy výměny jedné věci za druhou. Letos startup představil další dva projekty, které opouští model peer-to-peer. Prvním z nich je agregátor značek zaměřujících se na second-hand a upcycled módu Leepa Store.

Zapojte se do boje s klimatickou změnou a ještě ušetřete za vytápění. Tepelné čerpadlo přinese pohodu i velké úspory rodinného rozpočtu

I zde je možné kromě samotných kousků například od značek Ultravagant, Moyyo, Felicity Fox nebo Revive zakoupit vánoční voucher. Druhým novým produktem je Leepa Circle, který digitalizuje a zjednodušuje proces výkupu oblečení od koncových zákazníků.

Etické značky

O něco finančně nákladnější variantou, jak nakupovat oblečení zodpovědně, je podpořit značku, která vyrábí oblečení z kvalitních materiálů, ideálně z těch recyklovaných. Průkopníkem v textilních inovacích v Česku je ostravský startup Nilmore, jenž vyvinul několik obnovitelných přírodních materiálů, včetně stoprocentně recyklovatelné bavlny. Každý kilogram této bavlny má podle Nilmore ušetřit bezmála sedm a půl tisíce litrů vody a 11,4 kilogramu emisí oxidu uhličitého.

Firma navíc počítá s tím, že se její nadčasové minimalistické kousky nikdy nevyhodí do koše – svoje B2B i B2C zákazníky nabádá k tomu, aby oblečení po dovršení životnosti vrátili do Nilmore. Zde koloběh uzavře tím, že se vynošený oděv rozloží a vyrobí se z něj nový. Seznam dalších značek etických ve vztahu k přírodě i lidem dala dohromady platforma přibližující pomalou módu Slow Femme. Najdete mezi nimi třeba konopné oblečení Bohempia nebo zavedené české návrhářky, jako jsou Leeda a Josefina Bakošová.

Podpořte mladou krev a lokální tvorbu

Ve světě ovládaném fast fashion, která tlačí ceny oblečení na nejnižší možné částky, je těžké prosadit se s módou, která vzniká v malém množství nebo na zakázku a je imunní vůči měnícím se trendům. Její cenovka je často o pár nul vyšší než u trička ze Zary nebo čínského krále rychlé módy Shein. Je totiž vyrobená z kvalitních materiálů s dohledatelným původem a lidé, kteří ji vyrobili, dostali za svoji práci adekvátně zaplaceno.

Čeští návrháři a návrhářky, kteří se často rekrutují z absolventů vysokých uměleckých škol, svoji tvorbu prodávají v designových obchodech, jako například brněnský Object concept store. Produkty nabízejí i ve vlastních e-shopech nebo jen prostřednictvím sociálních sítí.

Mezi výrazné tváře mladé generace patří Anna Tran, Natálie Dufková tvořící pod značkou Naniche, Roe Lindy Retterové, Cindy Kutíková a další. Popřípadě menší značky, které zpravidla vyrostly z instagramových projektů, jako je sesterské duo Laura&Luisa nebo Story of Tablecloth Zuzany Štefanides, který šije košile a vesty z vyšívaných ubrusů.

Půjčit nebo ušít

Módu lze darovat v nejrůznějších formách. V českém prostředí se postupně zabydluje koncept půjčování oblečení na určitou dobu, který se prosadil zejména u dětí, které mnohdy stihnou kousky vynosit jen párkrát, než z nich vyrostou. Skrze platformu Ebuu je možné oblečení zapůjčit, kupovat i prodávat.

Na podobné bázi funguje i projekt Bou and Slun. Jeho filozofie je postavená na kvalitních designových kouscích pro kojence. Právě u nejmenších dětí se mnohdy nevyplatí do kvalitnějšího, a tedy dražšího oblečení investovat, jednu velikost vynosí jen několik týdnů.

Vyšší metou je potom třeba kurz šití. Project Sapience návrhářky Barbory Procházkové nabízí workshop pro začátečníky i pokročilé. Cena nezahrnuje látku, tu lze zakoupit ve spřáteleném e-shopu Textile Mountain, který nabízí pouze přebytkovou textilní metráž a galanterii.

Project Sapience je inovativní v tom, že přibližuje šití každému, a to nejen skrze kurzy a workshopy. Na svém e-shopu nabízí také střihy, šablony pro stříhání textilní látky spolu s návodem, jak látku nastříhat a jednotlivé části sešít.

Udržitelná móda a dobrý pocit k tomu

Prodej módy z druhé ruky si často berou na pomoc neziskové organizace. Buď z výtěžku z darovaného oblečení financují své aktivity nebo v obchodech zaměstnávají lidi ohrožené sociálním vyloučením. To je případ pražských Restart Shopu nebo Přestupní stanice, která dává druhou šanci nejen oblečení, ale i lidem bez domova. Minulý měsíc bohužel oznámila ukončení provozu ke konci letošního roku.

Módu s přesahem najdete také třeba v Hvězdném bazaru, který je zároveň tréninkovým pracovištěm pro vozíčkáře, prodejnách neziskové organizace Sue Ryder, nebo prospěšném second-handu Moment, který má většinu poboček v Ostravě a veškerý zisk daruje šesti českým neziskovkám.

Autor: Anna Jurečková

Foto: Pixabay