Tipy na dárek pro přírodu i vaše blízké: kupte mokřad, včelí úl nebo pamlsky pro vydry

Máte ve svém okolí milovníky přírody nebo od svých blízkých slýcháte, že k Vánocům nechtějí nic? Darujte jim dobrý pocit.

Anna Jurečková

13. 12. 2022

Vánocům se dnes říká také „svátky konzumu“. Obchodníci se v tomto období předhánějí, kdo z nich prodá více hraček, elektroniky, oblečení nebo věcí, které udělají radost jen na pár chvil a pak skončí v šuplíku. Přitom i dárek může mít vyšší smysl. Potěší obdarovaného a zároveň udělá svět trochu lepším. Neziskové organizace proto stále častěji nabízejí třeba dárkové certifikáty, které přinesou dobrý pocit a zároveň pomůžou třeba přírodě.

Takové dary nezaberou místo ve skříni nebo na poličce a jako bonus si je můžete odečíst od daňového základu. Na Obnovitelně.cz vám přinásíme přehled českých neziskovek, které nabízejí certifikáty zaměřené na ochranu přírody, zvířat, klimatu a podporu udržitelného způsobu života. Z uvedených odkazů pro server neplynou žádné provize, přehled jsme připravili čistě pro vaši inspiraci.

Záchrana cenných lokalit

Výkup pozemků je jedním ze způsobů, jak chránit a obnovovat ohrožené přírodní lokality. V Česku se hospodaření s postupně vykupovanou krajinou dlouhodobě věnuje například nezisková organizace Český svaz ochránců přírody (ČSOP). Její kampaň Místo pro přírodu příští rok oslaví dvacet let. Péči o vzácná území je i v tomto případě možné podpořit nákupem darovacích nebo zážitkových certifikátů. Potěšte své okolí třeba symbolickým kouskem mokřadu nebo podmáčeného rašeliniště. Nebo je pozvěte do Ovčího ráje nebo na Pralesní dobrodružství.

Česká společnost ornitologická podobným způsobem buduje ptačí rezervace. S pomocí vykupování pozemků už vznikly ptačí parky jako Josefovské louky u Jaroměře, Kosteliska u Hodonína nebo Mnišské louky u České Lípy. I návrat mizejících nebo vymizelých ptáků lze jménem obdarovaného podpořit a věnovat mu darovací certifikát.

A pokud srdce někoho z vašich přátel nebo rodiny bije pro zemědělství, darujte mu deset metrů čtverečních živé půdy, které nabízí Nadace pro půdu. Ta bojuje s degradací a spekulací s půdou tím, že ji vykupuje a pronajímá ekologickým zemědělcům.

Filantropem v říši zvířat

Taky jste si jako děti přáli najít pod stromečkem psa, křečka nebo papouška? Pro všechny milovníky zvířat je tady alternativa – darujte jim kočičí poukázky nebo poukázky na ochranu práv němých tváří od neziskové organizace Svoboda zvířat. Výtěžek putuje na úhradu veterinárních nákladů a tvorbu nových zákonů.

Za práva zvířecí říše bojuje i neziskovka OBRAZ – Obránci zvířat. Bojujte s nimi koupí darovacích certifikátů, jejichž design si můžete zvolit sami.

Projekt ČSOP Zvíře v nouzi pomáhá zraněným či jinak handicapovaným volně žijícím živočichům. Tyto služby ale trápí nedostatek financí, proto Národní síť záchranných stanic spustila kampaň Ježíšek pro zvířata, v rámci které lze darovat plnou misku například veverkám, vydrám, sýkorkám nebo ježkům. „Stát přispívá na činnost těchto stanic přibližně z jedné třetiny, takže většinu peněz si musí stanice samy sehnat od dárců,“ uvádí Petr Stýblo, koordinátor Národní sítě záchranných stanic.

Adoptujte květinu

Len žlutý, hořeček brvitý, hvězdnice chlumní nebo ladoňka dvoulistá. Tyto ohrožené květiny můžete symbolicky darovat pod vánoční stromek. Pozemkovému spolku Tým Bořena, který spadá pod neziskovou organizaci Arnika, příspěvek umožní pečovat o louky a stráně v Českém Středohoří. Každoročním kosením spolek zabraňuje zarůstání travami a křovinami, ve kterých by rostliny neměly šanci přežít.

Zapojte se do boje s klimatickou změnou a ještě ušetřete za vytápění. Tepelné čerpadlo přinese pohodu i velké úspory rodinného rozpočtu

Arnika, jež se od svého vzniku v roce 2001 zaměřuje na ochranu životního prostředí, na svém e-shopu nabízí i další darovací listiny. Jejich prostřednictvím je možné přispět na hračky bez jedů, čisté řeky, vysazení stromu, pomoc před developery nebo podpořit mravenčí práci ochránců přírody.

Pramen studánky nebo hmyzí hotel

Dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus každý rok pořádají stovky akcí, na kterých kosí louky, sází stromy a vedou mladé lidi k zodpovědnému přístupu k životu a planetě. Nedávno také začali na vykoupených a částečně darovaných pozemcích budovat u města Břeclav Lužní park Krče.

Návštěvou jejich e-shopu Dárky přírodě uděláte radost hned třikrát – přírodě, tomu, kdo si na Štědrý den symbolický dar rozbalí, i samotným dobrovolníkům, kteří budou moci násobit svoji práci. Pověste jejich prostřednictvím ptačí budku, vybudujte hotel pro hmyz, vyčistěte pramen studánky nebo darujte ježkovi střechu nad hlavou.

Skutečný dárek

Charitativní e-shop Skutečný dárek neziskové organizace Člověk v tísni patří k průkopníkům nehmotných dobročinných dárků v Česku. Letos projekt běží už třináctým rokem a za tu dobu jeho prostřednictvím lidé nakoupili dárky za více než 195 milionů korun. Kromě pomoci v rozvojových zemích ve formě zdraví nebo vzdělání zde má svoje místo i sekce Klima.

Dárci tak mohou například pomoci farmářům v chudých zemích Asie nebo Afriky bojovat s dlouhotrvajícími suchy nebo vyrábět plyn a přírodní hnojivo stavbou bioplynárny. Dále mohou symbolicky zakoupit včelí úly, pumpu na čistou a zdravou vodu nebo sazenice stromků. Pro české žáky Člověk v tísni nabízí certifikát Klimatická výchova.

„Skutečný dárek je geniálně jednoduchý a přitom smysluplný systém. Podobná možnost darovat a přitom pomoci je široce rozšířená v anglosaských zemích a na severu Evropy. U nás stále více lidí volí možnost nezapomenout na své blízké a přitom jim nekupovat zbytečnost, na kterou padá další rok prach,“ vysvětluje ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Autor: Anna Jurečková

Foto: Pixabay