Tepelná čerpadla zažívají další rekordní rok. Nainstalovat se jich má aspoň 75 tisíc

Podle odhadu Ministerstva průmyslu by měly firmy dodat na domácí trh asi o 15 tisíc tepelných čerpadel více než loni. Rekordní odbyt očekává i společnost Master Therm.

Pavel Baroch

29. 11. 2023

Zdražování energií, snaha o co největší soběstačnost, ale také ochrana životního prostředí nebo státní dotace udělaly z tepelných čerpadel žádaný zdroj tepla – pro domácnosti, ale i pro firmy. Za celý loňský rok se jich nainstalovalo rekordních více než 60 tisíc. Letos by ale měla být tato hranice opět výrazně překonána. Pokud vyjde odhad Ministerstva průmyslu, mělo by se jich nainstalovat ještě o 15 tisíc více.

Za první pololetí začalo dodávat teplo (nebo v letních měsících chlad) zhruba čtyřicet tisíc tepelných čerpadel. „Pokud by tento trend prodejů pokračoval i v druhé polovině roku, bylo by letos dodáno až sto tisíc kusů tepelných čerpadel. Nicméně dodavatelské firmy informují, že velká část letošních dodávek řešila teprve loňské objednávky. Přesto je možno předpokládat, že dodávky tepelných čerpadel v letošním roce dosáhnou minimálně hodnoty 75 tisíc kusů,“ uvedlo Ministerstvo průmyslu.

Od roku 2010 bylo na tuzemský trh dodáno už zhruba 270 tisíc tepelných čerpadel, víceméně polovina z nich přibyla až v posledních dvou letech. Podle expertních odhadů by tak v roce 2030 mohl počet tepelných čerpadel v České republice překročit milion kusů. Ministerská statistika ukazuje, že loňských 60 tisíc kusů byl oproti roku 2021 dvojnásobek, a ve srovnání s rokem 2016 dokonce pětinásobek.

Zdvojnásobení výroby

Jako většina výrobců a dodavatelů tepelných čerpadel hodnotí loňský rok jako extrémní také společnost Master Therm, která patří k nejlépe hodnoceným firmám podle zákaznických recenzí na portálu Refsite.info. V uplynulém roce firma vyrobila více než tisícovku tepelných čerpadel.

„V kontextu velkých výrobců to zdánlivě není mnoho, pro nás to ale znamenalo nárůst na dvojnásobek oproti roku 2021,“ řekl Obnovitelně.cz Vojtěch Formánek ze společnosti Master Therm. Firma v uplynulém roce prošla velkými změnami, především dostavěla a otevřela novou výrobní halu v Jablonci nad Jizerou – právě díky ní mohla svou produkci významně navýšit.

Letos firma nejspíš loňský extrémní rok ještě překoná. Očekává zhruba 1,2 tisíce vyrobených čerpadel. „Historicky tak půjde o rekordní rok,“ potvrdil Formánek. Dodal, že z nemalé části jde o „dovýrobu“ poptávek ze zimy na přelomu let 2022 a 2023.

Zvyšující se poptávku eviduje rovněž společnost ČEZ Prodej. „Za poslední roky vidíme meziroční nárůst zájmu zákazníků v průměru zhruba o 10 až 15 procent. Nejinak by tomu mělo být i letos,“ uvedl mluvčí Martin Schreier. Dodal, že obvyklá návratnost počáteční investice do tepelného čerpadla je do osmi let a životnost přibližně 20 let. „Musím ale dodat, že to platí jen pro kvalitní tepelná čerpadla od ověřených a renomovaných výrobců,“ dodal Schreier.

Dotace až 95 procent

Nejžádanějším typem tepelného čerpadla je systém vzduch–voda, které tvoří asi 95 procent všech objednávek. Podle Asociace pro využití tepelných čerpadel vychází cena tohoto nejrozšířenějšího zařízení na 250 až 450 tisíc korun.

Významnou část ale uhradí domácnostem stát prostřednictvím dotačních programů Ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám včetně programu Oprav dům po babičce. Nejvyšší možnou částku stát vyplatí za tepelné čerpadlo země–voda nebo voda–voda pro vytápění a přípravu teplé vody, nebo za tepelné čerpadlo pro vytápění a přípravu teplé vody připojené k fotovoltaickému systému.

Další možností je získat peníze v rámci Kotlíkových dotací, které jsou určeny pro seniory a další nízkopříjmové skupiny, které jsou nejvíce ohroženy energetickou chudobou. Z evropských fondů je na Kotlíkové dotace vyhrazeno 1,7 miliardy korun. Rodiny mohou získat až 95procentní podporu na výměnu emisně nevyhovujících kotlů na tuhá paliva – konkrétně za kotel na biomasu, nebo právě tepelné čerpadlo. O podporu si mohou domácnosti zažádat i v případě, že zastaralé zařízení nahradily už dříve.

„Základní podmínkou je, že k výměně došlo po 1. lednu 2021, žádosti mohou podávat senioři čerpající starobní důchod, invalidé ve 3. stupni invalidity či domácnosti, které čerpají příspěvek na bydlení. Kromě toho bude poskytována zálohově, takže domácnostem bude stačit mít naspořenou jen malou část vlastních prostředků. Předpokládáme, že si o dotaci na výměnu kotle zažádá zhruba 15 tisíc žadatelů,“ uvedl pro Obnovitelně.cz ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zvyšuje se zájem firem

Podle aktuálních zkušeností už citované společnosti Master Therm je sice letošní zájem domácností o tepelná čerpadla o něco slabší, ale zůstávají poptávky po firemních, hotelových a průmyslových řešeních, a také zahraniční objednávky čerpadel země–voda. „Jsme rádi, že nejsme závislí pouze na segmentu běžných čerpadel vzduch–voda pro rodinné domy do zhruba 20 kilowatt,“ konstatoval Vojtěch Formánek z Master Therm.

Dodal, že velké instalace s výkonem 30 až 500 kilowatt momentálně tvoří více než třetinu jejich objednávek. „Čekáme, jak se bude tento trend vyvíjet dál i s ohledem na avizované dotační programy. Ty mají totiž od ledna poskytnout podporu například i malým a středně velkým firmám, které to dosud měly s pomocí státu obtížné. A my jsme samozřejmě připraveni pro ně najít maximálně efektivní řešení včetně možnosti rekuperace tepla a dalších přizpůsobení,“ uvedl Formánek.

Zájem firem o tepelná čerpadla není podle něho překvapením. „Vzhledem k rostoucím cenám energií, ale i plánovaným směrnicím Evropské unie o nutnosti vyrábět energii alespoň částečně z obnovitelných zdrojů, mezi něž se tepelná čerpadla řadí, je pořízení ekologického a ekonomického zdroje tepla logickým krokem,“ poznamenal Formánek.

„V našem případě navíc věřím, že za zájmem o výrobky Master Therm stojí i kvalita a schopnost nabídnout atypická řešení na míru. To nás jednoznačně dělí od konkurence, a podnikatelé si dobře spočítají, která varianta je pro ně výhodnější,“ dodal Vojtěch Formánek.

Průmyslovým tepelným čerpadlům se věnuje také mezinárodní konference Průmyslová tepelná čerpadla, která se koná poslední dva listopadové dny v Praze.

Úvodní foto: Master Therm (tepelná čerpadla v bytovém domě v Chomutově)