Moderní firmy

Advertoriál

SpaceX vypustí na oběžnou dráhu satelit SatRev s perovskity Saule Technologies

Perovskitové články budou poprvé v historii testovány na oběžné dráze. Satelit STORK-7 vybavený perovskity vynese do vesmíru za pár dní raketa Falcon 9 patřící SpaceX Elona Muska.

V nejbližších dnech se ve vesmíru objeví polská pozorovací družice STORK-7 vybavená 28 perovskitovými buňkami od společnosti Saule Technologies. Satelit bude vynesen raketou SpaceX Falcon 9 v rámci mise Transporter 9. Půjde o vůbec první využití perovskitu na oběžné dráze. SatRev je zodpovědný za konstrukci, software, start a provoz satelitu na oběžné dráze.

“Náš nový satelit je vybaven kamerou poskytující rozlišení 5 m GSR (Geometric Super-Resolution) na pixel, s celkovou hmotností 4 kg. Průlomovou technologií, kterou budeme poprvé integrovat se satelitem, budou perovskitové články od Saule Technologies. Chceme ověřit fungování perovskitů ve vesmíru a zjistit, zda jsou stejně účinným zdrojem energie jako na Zemi,” vysvětluje Grzegorz Zwoliński, předseda přčedstavenstva SatRev S.A.

“Věřím, že tato mise potvrdí odolnost perovskitových článků společnosti Saule Technologies vůči kosmickému záření, jak již prokázaly testy v laboratoři. Jedná se o ideální zdroj energie ve vesmíru z mnoha důvodů. Perovskitové články jsou mnohem lehčí než tradiční články, což je vzhledem k nákladům na dopravu každého kilogramu na oběžnou dráhu zásadní. Jsou flexibilní, takže je lze sbalit do malého prostoru. Protože jsou digitálně tištěné, mohou mít jakýkoli tvar. To znamená, že lze maximálně využít dostupný prostor pro výrobu energie,” komentuje Olga Malinkiewicz, generální ředitelka společnosti Saule Technologies.

“Vůbec poprvé máme možnost zjistit, zda perovskitové články budou fungovat na oběžné dráze. Pokud budou testy úspěšné, otevře se pro tuto technologii zcela nová a vzrušující oblast využití! Jsem rád, že společnost Columbus, jako největší akcionář společnosti Saule Technologies, může podporovat takovéto přelomové projekty,” dodává Dawid Zieliński, prezident společnosti Columbus Energy S.A. a člen dozorčí rady společnosti Saule Technologies S.A.

Během mise budou perovskitové články společnosti Saule Technologies neustále monitorovány. Měření proudu, intenzity slunečního záření a teploty, postupně přenášené do pozemních stanic, umožní analyzovat výkonnost článků v reálném čase. Podle Viveka Babu, ředitele pro astronautiku společnosti Saule Technologies, tato mise otevírá cestu k ultra-nízkonákladovým energetickým řešením ve vesmírném průmyslu.

Připomeňme, že v roce 2021 měly společnosti SatRev, Saule Technologies a Columbus Energy možnost spolupracovat na projektu nazvaném Mise Andromeda. Tehdy byly pomocí nosné rakety LauncherOne společnosti Virgin Orbit vypuštěny dva polské satelity STORK-4 a STORK-5 Marta. Družice shromažďovaly multispektrální snímky a data ve středním rozlišení pro zákazníky z oblasti zemědělství a energetiky v Polsku a USA. Obě družice dokončily své mise v letošním roce a poskytly cenné informace, které pomohou společnosti SatRev vylepšit její technologie.

Perovskit je minerál, jehož fyzikální vlastnosti by mohly značně zlepšit fungování fotovoltaických panelů ve srovnání s tradičními křemíkovými články - zejména co se týče výkonu, lehčí váhy a flexibility.

Informace o společnostech zapojených do projektu:

SatRev je společnost se sídle ve Varšavě založená v roce 2016, která působí v kosmickém průmyslu - jako první z polských komerčních subjektů umisťuje své objekty na oběžnou dráhu. Společnost se specializuje na vývoj rozsáhlých konstelací pozorovacích nanosatelitů, které shromažďují optoelektronická data. Do vesmíru již bylo vypuštěno celkem 11 družic.

Saule Technologies je polská společnost, kterou v roce 2014 založila fyzička Olga Malinkiewicz a která vyvíjí technologii ultratenkých tištěných perovskitových článků. Toto inovativní fotovoltaické řešení umožňuje získávat energii jak ze slunce, tak z umělého světla, a má proto všestranné využití. Společnost Saule Technologies vlastní ve Varšavě první výrobní linku na perovskitové články na světě.

Společnost v současné době pracuje na komercializaci tohoto výrobku.

Společnost Columbus Energy S.A. je poskytovatelem služeb na trhu s moderní energetikou. Společnost nabízí komplexní řešení obnovitelných zdrojů energie pro domácnosti a podniky a dlouhodobě investuje do fotovoltaických farem a velkokapacitních úložišť energie. Společnost stanovuje standardy kvality, spoléhá na moderní technologie a pečuje o zákazníka ve všech fázích realizace. Společnost Columbus je kótovaná na polské burze GPW a je jedním z největších hráčů na trhu fotovoltaických instalací v Polsku.

Space Exploration Technologies Corp, známá jako SpaceX, je americký výrobce letecké a kosmické techniky a společnost poskytující služby v oblasti vesmírné dopravy. Založil ji v roce 2002 Elon Musk s cílem snížit náklady na vesmírnou dopravu a umožnit kolonizaci Marsu. SpaceX operuje z několika startovacích ramp, mimo jiné na východním pobřeží USA z SLC-40 na vesmírné stanici Cape Canaveral a z historické LC-39A v Kennedyho vesmírném středisku. Společnost spolupracuje s řadou dopravců, kteří pro její zákazníky zajišťují celý proces a dokumentaci spojenou se startem rakety.

Autor: Tisková zpráva

Ilustrační foto: Pixabay