Mýty a fakta o solárních panelech: odumírají výrazně dříve, nebo jsou i po letech v dobré kondici?

Při prodeji fotovoltaických panelů jejich výrobci garantují dlouholetou životnost. Jaká je ale realita?

Pavel Baroch

31. 10. 2023

Velký rozruch vyvolal rozhovor šéfa společnosti Solarmonitoring Václava Beránka pro iDnes.cz o tom, že životnost solárních elektráren postavených v letech 2009 až 2010 může být výrazně kratší, než udávají jejich výrobci.

„Máme přehled o více než milionu panelů, které provozují naši klienti. Ty panely byly instalovány v letech 2009 až 2010, po roce 2011 se v Česku téměř nic nestavělo, když nepočítám to zanedbatelné množství panelů na rodinných domech. Jenom zhruba 30 procent z těch panelů je v pořádku. Ostatní musí – většinou už musely – být vyřazeny. Je ale fakt, že k některým elektrárnám jsme se dostali, až když jejich provozovatelé potřebovali řešit problémy, takže statistika přes celý trh bude o něco méně tristní. Odhaduji, že patnácti let se nedožije asi třetina panelů,“ uvedl mimo jiné Beránek.

Redakce Obnovitelně.cz se proto obrátila na několik firem a dalších expertů, kteří mají v tomto oboru dlouholeté zkušenosti. Skutečně platí, že významná část z nich se „nedožije“ garantované doby? Vzhledem k tomu, že jde o poměrně složitý a komplexní problematiku, rozhodli jsme se rozdělit texty do několika částí. Dnes přinášíme první z nich.

Panely degradují výrazně pomaleji

Například společnost ČEZ provozuje několik solárních parků právě už z první velké vlny z let 2009 a 2010. Jaká je její zkušenost? „Panely ze sestav našich elektráren z uvedeného období jsou stále v relativně dobré kondici. Podle našich zjištění degradují výrazně pomaleji, než byly původní předpoklady, bavíme se například o necelém jednom procentu výkonu za rok,“ uvedl Martin Schreier z tiskového oddělení ČEZ.

Dodal, že vzhledem k tomu, že se firmě podařilo vybudovat sehrané týmy specialistů zajišťujících údržbu a odstraňování závad, dokáže dobře pracovat s předpovědí počasí a optimalizovat údržbové odstávky a maximalizovat výrobu v nejsilnějších měsících, umí dosahovat konstantní úrovně výroby.

Podcast Pod proudem: Fotovoltaické panely nehoří, pozor si dejte na kabeláž nebo rozvody, vysvětluje expert



„Podmínkou jsou samozřejmě kromě přízně počasí i investice do kvalitní údržby a včasného odhalování závad,“ řekl Schreier. „Míra vadných panelů, které je potřeba vyměnit, je k celkovému počtu provozovaných modulů zanedbatelná.“

Firma má moduly od zhruba 25 různých výrobců. „Lze říci, že dodrželi tehdy běžně nabízenou desetiletou dobu záruky na modul. Pouze u některých výrobců se objevily výrobní vady modulů – například nekvalitní zadní krycí fólie nebo napojované sběrnice mezi solárními články,“ konstatoval Schreier.

Pro své zákazníky, kteří si nechávají fotovoltaické panely instalovat například na střechy rodinných domů, společnost ČEZ Prodej garantuje minimálně 85 procent výkonu na dobu 25 let. Na přání zákazníka ale už byly instalovány i panely s třicetiletou zárukou na výkon, případně panely, které mají po 25 letech 92 procent své původní kapacity. „Na baterie v kombinaci s fotovoltaikou dáváme záruku deset let, na střídače pak v závislosti na výrobci pět až deset let,“ dodal Martin Schreier z ČEZ. Zákazník podle něho může reklamovat nejen nefunkční komponent, ale také způsob provedení instalace – například ukotvení panelů na střeše.

Do recyklace míří 0,2 procenta

Podle vedoucího sekce recyklace panelů v Solární asociaci Václava Doudy závisí životnost fotovoltaických panelů na mnoha faktorech, jako jsou kvalita použitých materiálů, typ a frekvence údržby, klimatické podmínky a způsob instalace panelů. „Při výběru fotovoltaických panelů je důležité nejen se ptát na životnost, ale také zvážit kvalitu a záruky nabízené výrobcem – podobně, jako je to s jinými elektrozařízeními,“ uvedl Douda.

Dodal, že panely vyrobené renomovanými výrobci obvykle nabízejí delší záruky a jsou vyrobeny z vysoce kvalitních materiálů, což zajišťuje delší životnost a spolehlivý výkon. „Na základě našich zkušeností a informací našich členů z řad provozovatelů solárních elektráren zatím nelze dovozovat, že by snížená životnost panelů byla nějakým trendem,“ poznamenal Douda.

Připomněl, že Česko zažilo největší rozmach instalací v inkriminovaných letech 2009 až 2010. „Nejstarší fotovoltaické elektrárny jsou tedy v provozu „teprve“ čtrnáctým rokem. V České republice je v současné době instalováno zhruba 200 tisíc tun solárních panelů, přičemž k recyklaci se ročně zpětně odebere množství přibližně 0,2 procenta, tedy v řádech nižších stovek tun,“ konstatoval Douda.

Nevyloučil, že se problémy mohou objevit časem. „V současné době to ale jako problém, alespoň u našich členů z řad provozovatelů solárních elektráren, nevnímáme,“ dodal Václav Douda.

Veronika Minaříková ze společnosti Solar Design potvrdila, že životnost panelu hodně ovlivňuje místo, kde je elektrárna nainstalována. „Myslí se tím, jakým podnebným podmínkám musí panely čelit. Na tento fakt se často zapomíná. Každá seriózní firma zabývající se návrhem a montáží fotovoltaických elektráren by svému klientovi měla nabídnout konkrétní panely, o kterých si je jistá, že právě tento výrobek vydrží v okolních podnebných podmínkách, kde ji chce klient instalovat,“ uvedla Minaříková.

„Při každé montáži je důležité si zjistit okolní podnební podmínky a nemyslím tím jen osvit, ale celkovou povětrnostní situaci, kolik padne srážek v dané lokalitě, kolik sněhu můžeme očekávat. To vše jsou aspekty, které ovlivňují životnost materiálů. Při každém návrhu musíme dbát nejen na požadavky klienta, ale i na vhodnost použitých komponent. Proto se naši klienti obracejí na nás. Ke každému projektu přistupujeme jednotlivě a výběr panelů řešíme podle místních podmínek a konkrétní situace,“ vysvětlila Minaříková.

Dodala, že každý výrobce fotovoltaických panelů, ať už jsou to čínské firmy, kanadské, evropské nebo indické, uvádějí jinou dobu životnosti na materiál a jinou na účinnost. „Záruka na životnost materiálů se pohybuje od 10 do 15 let, což je reálné číslo,“ poznamenala Veronika Minaříková ze Solar Design. Pokud se panely nějak poškodí, bývá to podle ní často jejich nesprávnou montáží.

Nižší životnost panelů? Naprosto raritní případy

Jaká je zkušenost právní kanceláře Doucha Šikola advokáti, která se specializuje také na oblast energetiky? Obrací se na ni klienti s problematikou výrazně nižší životnosti solárních panelů, než je deklarovaná výrobcem? „Takové případy jsou naprosto raritní,“ sdělil advokát Pavel Doucha. Nejčastější jsou podle něho případy, kdy má panel nějaké mechanické vady, jako je například odlepování vrchní krycí vrstvy.

„To se ale řeší standardním způsobem jako odpovědnost za vady. Samozřejmě v případě elektráren starších se taková odpovědnost dovozuje hůře. Ale máme i případy úspěšných soudních sporů s dodavateli panelů z roku 2010. Zjednodušeně řečeno – pokud je proti komu reklamaci uplatňovat, je to řešitelné,“ řekl Doucha.

Někdy to ale podle něho stojí na začátku dost peněz, pokud je potřeba prokázat existenci a charakter vad. „I zde platí, že se lépe prokazují mechanické vady panelů před pouhým snížením jejich výkonu pod garantovanou hranici, které nemá žádnou viditelnou příčinu,“ sdělil Pavel Doucha.

Úvodní foto: iStock