Co když vlády tají zázračné zdroje energie? Spolek v Česku zneužívá změnu klimatu k šíření konspirací

Neexistující technologie, které by měly spasit svět, i přesah do proruské dezinformační scény. Tvořivá společnost může ohrozit boj s klimatickou změnou.

V České republice už rok působí organizace Tvořivá společnost, která se oddělila od proputinovské sekty AllatRa a nyní se zabývá šířením apokalyptických vizí konce světa, konspirací a různých klimatických dezinformací. Hlavní tváří hnutí je Egon Cholakian, který je označován mimo jiné za vědce z CERNu, ačkoliv v této prestižní instituci nikdy nepracoval. Organizace i přesto čítá již stovky členů a její reklamu zveřejnila i ČTK nebo Deník.cz, jak jsme psali v předchozím článku.

Hlavní myšlenka hnutí spočívá v tom, že se Země i bez lidské pomoci řítí k obrovské katastrofě. Lidé tomu svou činností ale přispívají natolik, že to planeta nedokáže zvládnout srovnat, tak jako v předchozích tisíciletích. A v roce 2036 údajně společnost vlivem velmi děsivých scénářů vymře.

„To je základ naší hypotézy. Kdybychom nezničili ekosystémy, pak by se na planetě dala najít místa, kde bychom jako civilizace přežili, stejně jako při předchozích změnách před 12 nebo 24 tisíci lety. Je to jako kdyby normální zdravý člověk zkoušel vylézt na Mount Everest. Máte šanci to zvládnout nahoru i dolů, když se řádně aklimatizujete. Ale člověk s rakovinou už tu šanci příliš nemá, že? To je situace naší planety v tuto chvíli,“ vysvětluje vizi budoucnosti účastník projektu Tvořivá společnost Jan Kára.

Strašení apokalypsou, aby lidé přestali ničit přírodu, může znít svým způsobem bohulibě. Zástupci tradičních klimatických hnutí ale varují, že sdílení podobných nepravdivých nebo z kontextu vytržených tvrzení může ve výsledku oslabit boj s klimatickými změnami a nahrává fosilnímu průmyslu. Vliv člověka na globální změnu klimatu je podložený desetiletími seriózního akademického výzkumu a spalování fosilních paliv označuje za hlavního viníka klimatické změny drtivá většina světových vědců. Naopak to, že by docházelo k pravidelným a zničujícím cyklům v rytmu 12 tisíc let je v rovině spekulací.

Spása světa přes technologie odporující fyzikálním zákonům

I přes téměř jistou zkázu podle zástupců Tvořivé společnosti přece jen existuje šance na záchranu. Receptem je globální sounáležitost a odklon od konzumních hodnot a korporátních pravidel. Vědci všech zemí by se měli spojit a spolupracovat a rozšířit technologie, které, jak už to tak u konspirací bývá, již v prostoru údajně jsou, ale velkým korporátům se nehodí do krámu.

„Příslušné energetický koncerny se přirozeně snaží, aby takováhle technologie nešla do širšího použití, pro ně by to byla ztráta kontroly politiky i byznysu. Protože přes energetickou závislost se společnost kontroluje docela dobře,“ vysvětloval Kára a odkazoval se například na neutrinovoltaické bezpalivové články.

Podle Karolíny Hronové je problémem, že vědci nebo technologové s odlišným názorem nedostávají šanci veřejně promluvit. „Děláme rozhovory se spoustou takových technologů, kteří ukazují jiný princip fungování. Ale ty videa strašně rychle mizí, sama jsem toho svědkem. V tomhle světě existuje závislost na velkých koncernech.“

Ke zmíněným neutrinovoltaickým technologiím mnoho informací není. Většina internetových serverů se odkazuje přes několik zdrojů zpět k Tvořivé společnosti. Mělo by se jednat o využívání neutrinového „spektra, které je na rozdíl od viditelné sluneční energie dostupné 24 hodin denně“. Přesnější vědecké vysvětlení ale chybí.

Podle odborníka na fotovoltaiku Pavla Hrziny z Fakulty elektrotechnické ČVUT je ale tato technologie úplný nesmysl. „Podle článku, ze kterého Tvořivá společnost vychází, se jedná o systém využívající zázračný grafen v kombinaci s dalšími pro laiky ‚temnými silami‘. Už to samo je na pováženou, ale z fyzikálního hlediska je potřeba stále počítat se zákony zachování energie. Tok neutrin na Zemi není dostatečně silný, aby dokázal na tak malém objemu vygenerovat výkon několika kilowatt,“ uvádí pro Obnovitelně.cz

„Navíc v článku se hovoří o kapacitě 5-6 kilowatthodin a dále není jasné, jak dlouho trvá ‚nabití‘ zázračné kostky,“ dodává Hrzina. „Volná energie, octování, ale i 5G sítě a nekonečné stroje (perpetuum mobile) lidstvo a amatérské vědce lákají od nepaměti. Jedná se o fenomén, který je zapříčiněn snahou lidského mozku vysvětlit často nepochopitelné fyzikální jevy.“

V každém vysvětlování alternativních teorií je podle Hrziny ale přece jen malá špetka pravdy a stačil by jen krůček k tomu, aby zázračné zařízení fungovalo. „Bohužel ten krůček jde vždy proti základním fyzikálním poučkám a zákonům, a tím se perpetuum mobile stává nerealizovatelné. I na naše pracoviště čas od času dorazí některý z těchto ‚vědců‘ a snaží se svůj experiment posvětit dobrým jménem ČVUT FEL.“

Laboratoře elektrotechnické fakulty nejsou podle Hrziny novým nápadům uzavřeny. Vždy podobného vynálezce se zájmem vyslechnou a následně se mu pokusí vysvětlit, v čem se plete a proč jeho řešení není funkční. „Bohužel občas se to neobejde bez emocí a někteří vynálezci a vynálezkyně jsou pevně přesvědčeni, že zákon zachování energie se přece musí pomocí grafenu, emulze z Páté dimenze nebo octa dát obejít. Bohužel to nejde,“ vysvětluje.

„A tak moc bych si přál zdroj čisté energie, ale energie nemůže vznikat, pouze se transformuje, tak jak to třeba dělají denně milióny fotovoltaických modulů, které mění sluneční záření na energii elektrickou, ale opravdu mi věřte žádnou energii nevyrábí,“ dodal závěrem Hrzina.

Místo konzumu… Konzum

Aby myšlenka hrozícího konce světa uspěla, je třeba ji marketingově prodat. Tomu rozumí i zástupci hnutí. Na svých webových stránkách tak členům vysněného nového světového řádu do budoucna nabízí řadu benefitů, které jsou nyní těžko představitelné v praxi. Například nepodmíněný základní měsíční příjem ve výši (ekvivalentně, protože peníze v budoucím světě nebudou potřeba) zhruba 230 tisíc korun, komfortní bydlení v soukromém vlastnictví o rozloze 60 metrů čtverečních, kvalitní bezplatné vzdělání i zdravotní péči nebo pracovní týden čtyři dny v týdnu a čtyři hodiny denně.

Výměnou za to požadují aktivní a zodpovědnou účast člověka na řízení záležitostí společnosti. „Je to dáno tím, že Tvořivá společnost je jediným formátem společenského uspořádání, v němž není moc na nikoho delegována, ale je realizována samotnými lidmi, tedy každým člověkem na světě prostřednictvím plné samosprávy: kolektivního rozhodování na jediné globální Volební platformě. V Tvořivé společnosti tedy nebude existovat pojem ‚moc nad lidmi‘, protože moc bude ve skutečnosti patřit všem lidem. Lidé sami budou řešit globální i lokální otázky,“ uvádí na stránkách.

Podle Karolíny Hronové se ale od předvolebních slibů politiků Tvořivá společnost liší svou globálností. „My neříkáme: ‚pojďte s námi a my vám za to něco dáme‘. My říkáme: ‚pojďme všichni společně vytvořit jiný svět‘. Kdyby mi někdo sliboval něco jako politik před volbami, varovalo by mě to samotnou, abych mu nevěřila,“ říká. „Ale pokud někdo přichází s tím, že jde o náš společný svět a měli bychom ho společně změnit, pak na to přeci nemůžu říct nic jiného, než že s ním souhlasím.“

Apokalyptici byli a budou

Tvořivá společnost přináší celkem dvě základní poselství cukru a biče. Začíná tím negativním „když se nesjednotíme, přijde strašlivá zkáza a potopa světa“, a nabízí proti tomu pozitivní „když se k nám přidáte, všichni se budete mít jako v ráji“.

„Je to krásná adaptace tradičních apokalyptických vizí současnosti. Bere principy, které jsou osvědčené a vyvěrají z potřeby pochybovat a stavět sebe do reverzního postavení vůči světu, který je mi nějak nepříjemný a nemám ho rád,“ vysvětluje pro Obnovitelně.cz expert na dezinformace ve veřejné debatě Bohumil Kartous.

Principy, které jsou dlouhodobě využívané, se pak zástupci podobných hnutí snaží aplikovat právě na probíhající události. „Tvořivá společnost je archetypální. Apokalyptici tu byli vždy. Když se podíváte na dějiny, v každé době byl někdo, kdo tvrdil, že přijde konec světa a obvykle i přesně předvídal, kdy to bude. A oni to jen přesně naroubovali na klimatickou změnu,“ dodává Kartous.

Stejný pocit má i religionista Zdeněk Vojtíšek, který v rozhovoru pro pořad Hergot! Vysvětloval, že největší moderní rozmach podobná hnutí zažívaly v roce 2012. V současnosti je pak trendem právě klimatická změna, která přináší oprávněné obavy.

Propojení s proruskou i covidovou dezinformační scénou

Tvořivá společnost vychází původně z hnutí AllatRa, které je známé pro své proruské a duchovní zaměření. A ačkoliv se mediálně od AllatRa Tvořivá společnost distancuje, mnoho názorových průniků zůstává. Například právě poskytováním prostoru osobnostem jako je Soňa Peková, Ladislav Vrábel, Jan Hnízdil, Lubomír Volný či Jindřich Rajchl.

„Je zajímavé, že podobná hnutí obvykle fungují v koalicích,“ vysvětluje Kartous. Obvykle ta část společnosti, která nahlíží na svět z alternativního úhlu pohledu, mívá tendenci přecházet z jednoho myšlenkového proudu na druhý, jako se tomu například stalo dezinformační scéně při covidu.

„Když přišla válka na Ukrajině, předchozí silná dezinformační scéna odmítačů očkování přešla volně do opozice české vlády a začala být proruská a protiukrajinská,“ říká Kartous. Tvořivá společnost podle něj na první pohled nepůsobí jako dezinformační hnutí. Dezinformace jsou účelové, lidé je vytváří záměrně s cílem rozebrat společnost.

„U Tvořivé společnosti jsem přesvědčen, že tomu ti lidé skutečně upřímně věří. Věří, že zachraňují svět. Navíc všechny své kroky vnímají jako činy pro dobrou věc a jejich aktivita je poměrně lidumilná,“ komentuje Kartous fakt, že se jedná o klimaskeptický spolek, který neřeší pouze změnu společnosti, ale věnuje se také ochraně přírody a snižování dopadů změn klimatu.

Z lidumilné společnosti riziko pro klima

Riziko ale existuje, shromáždění podobně smýšlejících lidí do jedné organizace, skupiny či společnosti, může v budoucnu vyvolávat problémy. Podle Jana Rovenského z Greenpeace, který na Tvořivou společnost upozorňoval na sociálních sítích by například mohlo hrozit, že by za tou rétorikou mohly stát vlivné fosilní osobnosti.

Přetočení tisíců lidí, kteří nevěří, že klimatickou změnu ovlivňuje oxid uhličitý, by pak nebylo nic těžkého. „Zatím má horší vliv než Tvořivá společnost například PR agentura od Pavla Tykače. O něm už víme, že zkoušel ovlivňovat veřejnou debatu pomocí falešné propagandy, například v případě sporu o těžbu v Chvaleticích vytvořil jednu z prvních trollích farem v České republice,“ uvedl pro Obnovitelně.cz Rovenský.

Ve svých videích se Tvořivá společnost vymezuje vůči velkým korporacím i politickým systémům. Upozorňuje na to například jedna z hlavních postav AllatRa Igor Michajlovič Danilov na jednom z online diskuzních fór. Cílem je prý zrušit všechny aktuální systémy a nastolit světovou jedinou politiku.

Podle Evy Hronové, která z obou spolků letos vystoupila a pro server Náboženský infoservis poskytla rozhovor, je ale základním problémem Tvořivé společnosti nedodržování ani vlastních pravidel. „Vzpomínám si, že když David Bail dělal asi před dvěma lety, nevím přesně, nějaké video proti systému, a jen se v něm mihla fotka tehdejšího premiéra pana Babiše, tak hned byl svolán hovor z Kyjeva. Bylo nám řečeno, ať fotku Babiše z videa okamžitě odstraníme, ať si uvědomíme, že se jedná o člověka, který může být v budoucnu pro naší zemi velmi důležitý, bude se nám hodit a že pak by s námi nechtěl mít nic společného, když ho nyní ‚špiníme‘.“

To byl také důvod, proč ze spolku Eva Hronová odešla. Stejně tak se vymezuje proti pocitu křivd, které účastníci projektu cítí, ačkoliv nedodržují obecná pravidla společnosti, ve které žijí. Například, když byli Tvořivé společnosti mazána videa, na což Obnovitelně.cz upozorňovala i Karolína Hronová.

„Přitom YouTube je soukromá firma, která má nějaká pravidla. Když se na jejich platformě ukazuje něco násilného, drastického nebo nějaká dezinformace, tak taková videa mohou zablokovat. Například ve videu o zemětřesení z Turecka byly dezinformace i drastické záběry zároveň. Měli plné právo takové video zablokovat,“ říkala Eva Hronová v rozhovoru pro Náboženský infoservis.

Co z Tvořivé společnosti nakonec vznikne, uvidíme časem. Pokud to účastníci projektu vezmou za správný konec a kromě šíření své teorie udělají také něco pro zmírnění následků klimatické změny, nedá se jim nic vytknout. Pokud se ale omezí pouze na sdílení již dřívě vyvrácených hoaxů či nejasných interpretací ve veřejném prostoru, nejspíše se dočkají především posměchu. A pokud mají pravdu, dozvíme se to v roce 2036 všichni.

Foto: Pixabay