Do Česka se vrací velké solární elektrárny. Rostou na střechách i brownfieldech

Společnost ČEZ v uplynulých týdnech dokončuje výstavbu hned několika velkých fotovoltaických projektů, od velkých solárních elektráren po krytá parkoviště. Experti potvrzují, že o velké instalace je zájem.

Podle mluvčího společnosti ČEZ Martina Scheiera jsme na začátku velkého rozvoje fotovoltaiky, která získá daleko větší podíl v budoucím českém energetickém mixu. Rozdíl oproti době před cca 15 lety je v poměrně striktních pravidlech pro umisťování těchto bezemisních zdrojů.

„Konkrétně se naši specialisté rozvoje v ČEZ zaměřují primárně na brownfieldy, lokality ČEZ elektráren a rekultivované plochy po důlní těžbě. V případě zemědělské půdy využíváme pozemky s třídou ochrany III, IV a V, a minimalizujeme tak zábor kvalitní orné půdy. Při výběru lokalit dbáme i na další okolnosti, jako jsou např. ochranná pásma krajiny a přírody,“ vysvětlil pro Obnovitelně.cz Schreier.

Jednou z aktuálně dokončovaných velikých elektráren ČEZu jsou Křižany, které jsou nyní před spuštěním. Výkon elektrárny je 4,3 megawatt-peak a jedná se o pilotní projekt takto velkého rozsahu. ČEZ na něm ověřil postupy při projektování, dodávkách komponent, vlastní samotnou montáž i uvádění do provozu. Elektrárna by měla mít životnost zhruba 30 let.

Česko ve velkých instalacích zaspalo

Společnost Solar Global podle jejího předsedy představenstva Vítězslava Skopala registruje stálý zájem o velké instalace, například v podobě velkých solárních parků. ale postupem času se mění byznys model jejich provozu. „Z našich dlouhodobých zkušeností jsme dospěli k nejefektivnějšímu řešení, kterým je výstavba a správa solární farmy ve vlastní režii, kdy zákazníkům dodáváme už hotovou službu, tedy čistou energii, případně příjem z jejího prodeje. Tím také dosahujeme kvality i spolehlivosti elektráren vysoce nad standardem trhu,“ říká Skopal.

„V současné době zaznamenáváme zvýšený zájem ze strany firemních zákazníků. Jedná se jak o firmy s menší instalací do 50 kilowatt-peak, tak o firmy s výrobními halami nebo developerské projekty. Motivací jsou jednak stále vysoké ceny energií, ale také blížící se povinnost ESG reportingu. Zájem je také o výstavbu solárních farem, ať už ve fázi projektového záměru nebo se jedná o poptávku dodávky fotovoltaické elektrárny, kdy klient má již připravený celý projekt a hledá spolehlivou realizační firmu s dostatečnými zkušenostmi a historií,“ potvrzuje Simona Labudová, výkonná ředitelka Columbus Energy.

Jan Krčmář ze Solární Asociace dodává, že růst zájmu o velké elektrárny sleduje již několik let. Střešní instalace naší průmyslové spotřebě navíc nemohou stačit. „Vítáme tedy každou fotovoltaickou elektrárnu, ať to jsou komerční střešní instalace, parkoviště, ale i velké pozemní solární parky,“ řekl pro Obnovitelně.cz.

Ve statistikách se zvýšený zájem o fotovoltaiku podle Krčmáře začíná promítat. „Za první pololetí se v ČR instalovalo 45 tisíc elektráren. Z toho sice jen 13 elektráren bylo nad 1 megawatt-peak, ale ty dělají deset procent nově přidaného instalovaného výkonu. Do budoucna to bude ještě víc,“ uvedl. Důvod boomu je podle něj jasný: vysoké ceny energie, ESG, Net Zero Industry Act ale i to, že firmy si uvědomují, že pokud jejich polská, maďarská, rumunská či slovenská konkurence vykazuje čistší spotřebu energie při výrobě, bude mít česká ekonomika problém.

Jedna z největších českých střešních instalací

ČEZ nezůstává jen u zmíněných Křižan. Podle výroční zprávy získala společnost povolení na několik projektů o podobně velkých rozměrech. Například nyní na střeše výrobního závodu společnosti Zentiva v pražských Měcholupech roste fotovoltaická elektrárna, která se zařadí mezi největší střešní instalace v České republice.

Jeden z největších českých výrobců léčiv díky ní sníží náklady za energie a přispěje k dosažení uhlíkové neutrality, kterou Zentiva plánuje do roku 2030 v rámci Scope 1 a Scope 2. Solární elektrárna o výkonu téměř 1 megawatt-peak, jejíž instalaci zajišťuje ČEZ ESCO, vyrobí zhruba 910 megawatthodin čisté elektřiny za rok, což se rovná odhadem spotřebě 260 běžných domácností.

„Zentiva má ambiciózní cíle v oblasti ochrany životního prostředí. Jsme si vědomi toho, že jakožto výrobce máme dopad na životní prostředí a snažíme se jej co nejvíce snižovat. Zavázali jsme se dosáhnout do roku 2030 uhlíkové neutrality ve Scope 1 a Scope 2 a fotovoltaika je dalším z důležitých milníků na naší cestě. Už nyní pokrýváme veškerou naši spotřebu v našich výrobních závodech v Praze a Bukurešti pouze zelenou elektřinou, teď ji budeme mít ještě k tomu z vlastních zdrojů,“ uvedl v tiskové zprávě Ines Windisch za společnost Zentiva.

Fotovoltaická elektrárna od ČEZ ESCO vznikne na čtyřech objektech výrobního závodu v areálu Zentivy. Celkem 2 132 solárních panelů pokryje střechy o rozloze téměř 5 000 metrů čtverečních, což odpovídá pro představu asi 25 tenisovým kurtům. Veškerou vyrobenou elektřinu firma sama spotřebuje. Elektřinu začne vyrábět do konce letošního roku po úspěšném připojení do sítě. Jedná se o první z několika fází, které budou následovat v následujících letech s cílem rozšířit kapacitu až ke třem megawatt-peakům. Pro potřeby flexibilního řízení se počítá i s různými formami akumulace energie.

Parkoviště pokryté solárními panely jako vize budoucnosti

Dalším velkým projektem je druhé největší solární parkoviště v České republice. Carportová fotovoltaika se 718 panely v areálu České zbrojovky v Uherském brodě roste na ploše 5 tisíc metrů čtverečních. Výkon elektrárny bude 474 kilowatt a vyrobí zhruba 486 megawatthodin elektřiny ročně.

Současně poskytne stín a ochranu před povětrnostními vlivy pro 179 aut. Podle generálního ředitele a předsedy správní rady České zbrojovky Jana Zajíce budou carport využívat jak zaměstnanci, tak přijíždějící hosté a obchodní partneři.

„Při jeho výstavbě jsme se rozhodli postupovat co nejvíce inovativním a zároveň k přírodě šetrným způsobem. Veškerou vyrobenou elektřinu spotřebujeme přímo v uherskobrodském závodě, díky čemuž zvýšíme naši energetickou soběstačnost a zároveň učiníme naši výrobu zase o stupínek ekologičtější, přesně v souladu s naší firemní politikou. Ekologické projekty budeme nadále aktivně rozvíjet,“ dodal v tiskové zprávě Zajíc.

Takzvaný carport kromě výroby energie chrání auta před sněhem či silným sluncem. Obecně poskytuje řešení na mnoho častých problémů spojených jak s fotovoltaickou elektrárnou, tak s parkovacími místy. Odpovědět na otázku, proč tedy nejsou carporty oblíbenější, mluvčí ČEZu Schreier nedokázal přesně odpovědět.

„Na to se musíte zeptat spíš zákazníků. Ne všude jsou pro to samozřejmě podmínky, případně prostor. Vzhledem k nutnosti budování robustních nosníků a požadavků na zajištění bezpečnosti parkujících aut je taková instalace samozřejmě i časově a finančně náročnější. Na druhou stranu jsou to řešení s více benefity. My věříme, že jich bude rychle přibývat. A to i u našich elektráren, takže Dukovany nezůstanou v rámci ČEZ dlouho jediné,“ uvedl Schreier.

Foto: ČEZ