Polský Columbus Energy pokračuje v expanzi. V Česku nahrazuje chybějící instalace fotovoltaik

Společnost Columbus Energy, která dominuje fotovoltaickým instalacím v Polsku, po úspěšné expanzi rozšiřuje v Česku svou nabídku.

V prvním čtvrtletí 2023 dosáhla skupina tržeb ve výši 650 milionů korun. Společnosti se daří i v Česku. Zde nainstalovala fotovoltaiky v hodnotě sto milionů korun. V Polsku pak Columbus Energy patří dlouhodobě k lídrům fotovoltaického trhu.

V žebříčku prestižního deníku Financial Times se společnost umístila na sedmé příčce nejrychleji rostoucích firem v oblasti energetiky v Evropě. V prvním čtvrtletí roku 2023 skupina Columbus dosáhla konsolidovaných tržeb ve výši 650 milionů korun. Její hospodářský výsledek EBITDA dosáhl přes 40 milionů korun, což představuje výrazné zlepšení oproti předchozím čtvrtletím minulého roku.

Solární panely ochrání domácnost před růstem cen. Kolik mohou ušetřit vám?

Kromě zahájení činnosti na nových trzích se společnost nyní soustředí na výstavbu nových fotovoltaických farem na zemi a jejich prodej nebo rozvoj a financování projektů BESS (velkokapacitní skladování energie). V současnosti připravuje nové fotovoltaické elektrárny o výkonu 350 megawatt a BESS o výkonu 400 megawatt-peak a kapacitě 1 600 megawatthodin.

Do Česka zamířili s instalacemi za sto milionů korun

Loni v létě Columbus vstoupil i na český trh. „V době, kdy zájemci čekali několik měsíců na montáž solární elektrárny z důvodu chybějících součástek i nedostatku pracovníků, jsme přišli s tím, že jim fotovoltaiku nainstalujeme do třiceti dnů. To vyvolalo obrovský zájem,” popisuje Petr Částek, zástupce českého Columbusu.

„Mohli jsme se opřít o know-how mateřské firmy, a také díky obrovským skladovým zásobám se nám daří realizovat projekty opravdu rychle,” uvádí Částek. V České republice provedli zatím instalace ve výši sto milionu korun.

Potenciál se však v České republice s loňským boomem zdaleka nevyčerpal. Podle studie vypracované Svazem moderní energetiky ve spolupráci s Columbusem je možné v Česku do roku 2050 vybudovat dalších 5 gigawattových nových fotovoltaických elektráren. Třikrát více než nyní. Pokrýt by měly 21 kilometrů čtverečních střech rodinných domů, jedenáct kilometrů čtverečních bytových a obecních domů a 3 kilometry čtvereční střech průmyslových objektů.

Text: Kristýna Čermáková, tisková zpráva

Foto: Unsplash