Češi chtějí silnější ochranu klimatu a uhlíkovou neutralitu do roku 2050, vyšlo z průzkumu

Veřejnost projevila zájem navýšit klimatický cíl Českou republiku pro rok 2030 alespoň na 65 procent a přijmout závazek klimatické neutrality ČR nejpozději do roku 2050.

Vyplývá to z výsledků veřejné konzultace Politiky ochrany klimatu, kterou představilo Ministerstvo životního prostředí.

Výsledek veřejné konzultace je ve shodě s požadavky Klimatické koalice shrnutými ve společné pozici Klimatické koalice k emisním cílům České republiky a ke klimatické neutralitě. Podle koordinátorky Klimatické koalice Jitky Martínkové jsou revize strategických dokumentů ojedinělou příležitostí, jak zvýšit ambice pro rok 2030.

„Česku by to umožnilo také maximálně využít i bezprecedentní objem finančních prostředků, které budou v nadcházejících letech na transformaci k dispozici,“ říká Martínková. Dodává, že výsledky veřejných konzultací podpořily požadavek zpřísnit emisní cíle Česka na odpovídající úroveň.

Podporu snižování emisí a rozvoji obnovitelných zdrojů a úspor energie ukazují i reprezentativní průzkumy veřejného mínění. Ekologické organizace z Klimatické koalice proto vyzývají Ministerstvo životního prostředí, aby výsledky veřejné konzultace v přípravě nové Politiky ochrany klimatu zohlednilo.

„Ministerstvo životního prostředí se přesvědčilo, že lidé v ČR podporují rychlejší snižování emisí skleníkových plynů a dosažení klimatické neutrality. Něco podobného ukazují ostatně i reprezentativní průzkumy veřejného mínění,“ vysvětluje vedoucí energetického programu Hnutí DUHA Jiří Koželouh. Zodpovědnost za ochranu klimatu má podle něj právě Ministerstvo životního prostředí.

Veřejná konzultace přípravy nové Politiky ochrany klimatu proběhla prostřednictvím elektronického formuláře a byla uzavřena 15. května 2023. Novou Politiku ochrany klimatu slíbila vláda ve svém programovém prohlášení představit do konce roku 2023.

Podle vedoucí klimatické kampaně Greenpeace Miriam Macurové jsou tyto výsledky pozitivní zprávou pro ochranu klimatu. „Nyní je nevyhnutné, aby Ministerstvo životního prostředí apel veřejnosti vyslyšelo a ambicióznější cíle zapracovalo nejen do Politiky ochrany klimatu, ale také je prosadilo do souběžně připravovaného Vnitrostátního plánu České republiky v oblasti energetiky a klimatu, který má stát za měsíc odevzdat Evropské komisi.”

Dosažení klimatické neutrality do roku 2050 patří mezi evropské klimatické cíle. Státy by podle Evropské komise měly zároveň do roku 2030 snížit své emise o 50 procent.

Autorka: Kristýna Čermáková, tisková zpráva

Foto: Unsplash