Farma budoucnosti? Aquaponické pěstování zeleniny čerpá inspiraci od Aztéků

Po úspěchu s vyvinutím moderního systému pěstování zeleniny pomocí aquaponie přišla společnost Future Farming s novou verzí, která by měla být dostupnější pro běžné farmáře.

Nový systém, který využívá horizontální pěstování, má za cíl zvýšit dostupnost aquaponické zeleniny pro spotřebitele. Technologii nyní společnost Future Farming testuje ve své aquaponické farmě v brněnských Heršpicích a předvede ji například na mezinárodním veletrhu GreenTech v Amsterdamu v polovině června.

Deep Water Culture je hydroponická metoda pěstování zeleniny, která umožňuje růst rostlin ve vodě bez použití půdy. Kořeny rostlin jsou vystaveny kyslíku a živinám rozpuštěným ve vodě, což podporuje jejich zdravý a rychlý růst. Tato technologie se začala využívat již v osmdesátých letech minulého století pro hydroponické pěstování salátů a jiné listové zeleniny.

Nová metoda společnosti (Deep Water Culture II.) Future Farming využívá živný roztok nejen k pěstování rostlin, ale také k pohybu pěstebních vorů, na kterých je zelenina pěstována. Plovoucí pěstební vory jsou horizontálně uspořádány a automatizovaně se pohybují po vodní hladině v souladu s růstovou fází rostlin.

Systém je určen pro pokročilou aquaponii. Obsahuje větší nádrže, kontejnery pro rostliny, vylepšené systémy pro dodávání živin a kyslíku do vody a automatizované systémy pro monitorování a řízení růstu rostlin. Současně je propojen s recirkulačními nádržemi na chov ryb, čímž vytváří uzavřený cyklus pro aquaponickou produkci zeleniny a ryb.

Inspirace od starověkých Aztéků

Metoda je inspirována starověkými Aztéky, kteří používali takzvaný systém chinampas k pěstování zeleniny i květin. Společnost Future Farming aktuálně systém využívá na rozloze tří tisíc metrů čtverečních a kapacita pěstování by měla být až kolem sto padesáti tun zeleniny ročně.

Vyplatí se vám střešní solární elektrárna? Spočítejte si úsporu

Tato aztécká zahrada se skládá z dvanácti velkých záplavových van s plovoucími vory (polystyrenové desky), na kterých jsou umístěny sazenice listové zeleniny a bylinek. Kořeny rostlin jsou ponořeny do živného roztoku a kromě toho jsou rostliny zavlažovány umělým deštěm z trysek zavěšených nad plovoucími vory.

Hlavními výhodami nového systému oproti vertikální NFT technologii (tzv. A-Shape) jsou nižší pořizovací a provozní náklady, jednoduchá obsluha a snadná automatizace. Instalaci technologie provedl mezinárodním tým odborníků na pokročilou aquaponii a hydroponii z České republiky a Holandska.

Autorka: Kristýna Čermáková, tisková zpráva

Foto: Pixabay