Inovativní farmy z Brna pomáhají bojovat se změnou klimatu. Startup ocenila i primátorka

Společnost Future Farming získala Cenu primátorky města Brna v kategorii malý a střední podnik za úspěšně realizované projekty v oblasti adaptačních a mitigačních opatření k adaptaci na klimatické změny.

Ondřej Novák

4. 3. 2023

Cenu na brněnském výstavišti převzal spoluzakladatel Future Farming a průkopník pokročilé aquaponie Michal Fojtík. Future Farming vyvíjí, vyrábí a dodává technologie pro moderní zemědělství 4.0, v Brně provozuje velkou aquaponickou farmu a je dodavatelem pěstebních technologií pro obnovený Mendelův skleník. Firma o ocenění informovala v tiskové zprávě.

Technologickou firmu Future Farming založili společně Michal Fojtík a brněnská investiční skupina GFF. „Každý den využíváme ohromného talentu, vášně a úsilí všech členů našeho týmu k vývoji a výrobě technologií pro moderní udržitelné zemědělství. Získané ocenění je pro nás povzbuzením do další práce a máme z něho upřímnou radost,“ komentoval získané ocenění Michal Fojtík.

Podle Fojtíka patří Brno v otázkách životního prostředí k nejaktivnějším městům v České republice. Již v září 2017 se město přidalo k evropské iniciativě měst a obcí, které se dobrovolně zavázaly snížit emise CO2 na svém území nejméně o 40 procent do roku 2030. Následně představilo projekt Připrav Brno, který vyzval firmy na území města, aby svými kroky pomohly Brnu závazek splnit.

„K projektu Připrav Brno a závazku snížit emise CO2 jsme přistoupili zcela dobrovolně a hlavně rádi. Snížit emise skleníkových plynů považujeme za naši povinnost vůči budoucím generacím,“ vysvětluje Michal Fojtík. V lednu 2021 se Future Farming dobrovolně zavázal k dodržování 10 kroků stanovených městem, které zmírní produkci skleníkových plynů.

„Podařilo se nám vyvinout nové technologie, které umožní bezuhlíkovou a bezodpadovou produkci potravin,“ vysvětluje další aktivity firmy v rámci mitigací zakladatel Future Farming. Podle Fojtíka jsou zelené a čisté technologie budoucnost. Nejen v automobilovém průmyslu, ale i v zemědělství.

Zvládněte zimu i bez ruského plynu. Tepelné čerpadlo přinese pohodu i velké úspory rodinného rozpočtu

Podle dat specializovaného webu faktaoklimatu.cz činí podíl tradičního zemědělství na emisích skleníkových plynů v České republice více než 6,7 %. K tomuto číslu je potřeba přidat ještě podíl na znečištění z nákladní dopravy, protože většina zemědělských produktů putuje za zákazníky stovky a stovky kilometrů daleko.

„Naše technologie už umožňují produkovat čerstvé lokální potraviny přímo uprostřed města a nezatěžují životní prostředí nadbytečnými emisemi z dálkové přepravy. Navíc všechny technologie fungují na principu cirkulární ekonomiky, to znamená, že neprodukujeme žádný odpad,“ vysvětluje Michal Fojtík.

Získané ocenění je pro Future Farming třetí v řadě. V roce 2022 získala firma prestižní Cenu za přínos v oblasti ekologického pěstování potravin za komunitní aquaponický systém A Shape, o rok dříve byl její projekt aquaponické produkce potravin zařazen v Cenách SDGs do TOP 10 projektů v kategorii Byznys v České republice.

Firma také nedávno v Brně otevřela specializované vývojové centrum a dodala například aeroponickou technologii do nového Mendelova skleníku. Kromě toho Future Farming vyvíjí i aquaponický farmářský systém, který v produkci zeleniny využívá symbiózu rostlin a ryb.

Autor: Ondřej Novák

Foto: Future Farming