Udržitelné investice jsou zatím jen iluze. Většina správců aktiv v ESG selhává

Biliónové investiční fondy mají kritický vliv na stav klimatu a životního prostředí. Odpovědné investování se ale podle průzkumu stále nekoná.

Ondřej Novák

26. 2. 2023

Podle průzkumu organizace ShareAction drtivá většina zkoumaných správců aktiv stále neinvestuje tak, aby zabránila neblahým dopadům globálního podnikání na život na Zemi. Na výsledky výzkumu upozornila agentura Reuters. Investiční fondy zaměřené na ESG (environmentálně a sociálně odpovědné řízení) a financování firem s pozitivním dopadem na klima, obyvatele nebo životní prostředí, přitom globálně vybraly biliony dolarů.

Navzdory proklamacím a snahám o proměnu investování do udržitelnějšího standardu tak investoři ve své roli v ochraně planety stále selhávají. U dvou třetin z oslovených 77 správců aktiv, kteří mají pod kontrolou finance v hodnotě 60 bilionů dolarů, organizace ShareAction našla „závažné nedostatky v jejich politikách a praktikách zodpovědného financování.“ Organizace to zjistila na základě analýzy vnitřních politik investorů.

Výzkumníci našli například nedostatky v měření a předcházení negativních dopadů podnikání na přírodu nebo produkce emisí v dodavatelském řetězci (Scope 3). „Rozhodnutí manažerů, kteří spravují desítky bilionů dolarů, mají obrovský dopad na celý svět. Pořád tu ale chybí ambice dělat reálná zlepšení,“ okomentovala situaci Claudia Gray, vedoucí výzkumu finančního sektoru v ShareAction.

Organizace hodnotila správce aktiv na základě několika stovek různých parametrů, například zda a jak moc investují do fosilního průmyslu, zda přijali krátkodobé cíle na snižování emisí a nakolik do svého rozhodování zakomponovali politiky zohledňující biodiverzitu.

Investoři se k fosilnímu průmyslu pomalu obracejí zády

Navzdory pesimistickému závěru o nízké aktivitě investorů ale výzkumníci upozornili, že situace se pomalu zlepšuje. Podíl manažerů, kteří dosahují výrazně špatných výsledků, klesl z 51 procent v roce 2020 na letošních 35 procent.

Mezi firmy, které dosáhly nejvyšší míry zlepšení výzkumníci zařadili třeba společnost J.P. Morgan Asset Management, která poskočila o 60 příček na 13. místo v žebříčku. Přijala totiž politiku pro zohlednění dopadů investic na společnost a biodiverzitu, a také se zapojila do témat, jako je řízení lidského kapitálu.

Finanční sektor je kvůli zrychlující klimatické krizi pod stále větším tlakem. Podmínky poskytování úvěrů nebo investic jsou totiž klíčové proto, aby firmy začaly hospodařit s ohledem na životní prostředí. Některé instituce tak už odmítají financovat nové projekty těžby fosilních paliv.

To na konci loňského roku oznámila například skupina HSBC. Organizace ShareAction ale upozornila, že britský finanční dům má stále podíl i v řadě již běžících fosilních projektů a pokud to s ochranou klimatu myslí vážně, bude muset vyřešit své investice do fosilního průmyslu jako celek.

Autor: Ondřej Novák

Foto: Pixabay