Zelené startupy dostanou dalších 50 milionů eur na boj se změnou klimatu

Investiční fond Inven Capital a dohodl s Evropskou investiční bankou (EIB) na poskytnutí dalších 50 milionů eur na podporu klimaticky šetrných startupů.

Ondřej Novák

12. 2. 2023

Fond vlastněný skupinou ČEZ se zaměřuje na rizikový kapitál formou podpory malých a středních podniků, které se zabývají vývojem v oblasti čistých technologií a dekarbonizace. Jde o už druhou strategickou dohodu mezi Inven Capital a EIB. Prvních 50 milionů eur organizace společně investovaly mezi lety 2017 a 2022. ČEZ o nové dohodě s EIB informoval v tiskové zprávě.

Prostředky poputují k inovativním firmám a pomůžou naplnit cíle EIB v oblasti ochrany klimatu a ekologické udržitelnosti. Některé z investic Invenu jsou rovněž přínosem z hlediska aktuální klíčové iniciativy REPower EU. Pomáhají spotřebitelům snižovat spotřebu energie, a tím i jejich závislost na dodávkách plynu z nestabilních a nespolehlivých zemí.

„Inven Capital postupně rozšiřuje svůj investiční záběr a jeho portfolio významně přispívá k čisté, udržitelné a decentralizované energetice a ke snižování globálních emisí CO2 ve všech oblastech ekonomiky, včetně dopravy, průmyslu, mezinárodní dopravy či zemědělství. Jsme poctěni důvěrou Evropské investiční banky a také tím, jak oceňuje naši dosavadní aktivitu. Těšíme se na naši další spolupráci,“ řekl člen představenstva a ředitel Divize nová energetika a distribuce ČEZ Tomáš Pleskač.

Čtvrt miliardy na nové investice

Inven Capital a EIB zatím společně investovaly do firem, které významně přispívají ke snižování emisí skleníkových plynů v Evropě. Například česká portfoliová společnost Woltair pomáhá domácnostem předejít produkci více než 8 000 tun oxidu uhličitého ročně díky tepelným čerpadlům a fotovoltaickým modulům, které firma nainstalovala od doby, kdy do ní fond Inven investoval. Německá společnost Tado°, která vyrábí chytré termostaty, vyčíslila úsporu emisí oxidu uhličitého díky vyšší energetické účinnosti na 730 000 t od roku 2013.

Generální ředitel a předseda představenstva Inven Capital Petr Míkovec k tomu poznamenal „Prodloužení partnerství s EIB považujeme za obrovský závazek k pokračující podpoře vynikajících start-upů s pozitivními dopady na snižování uhlíkových emisí. V souladu s Vizí 2030 Skupiny ČEZ společnost Inven Capital považuje udržitelnost za jednu ze svých zásadních hodnot. Do našeho investičního procesu zavádíme ESG screening a aktivně podporujeme společnosti z našeho portfolia, aby uplatňovaly osvědčené postupy v oblasti udržitelnosti.“

Skupina ČEZ, která je vlastníkem fondu Inven Capital, poskytla na investiční období fondu 2022-2027 více než 210 milionů EUR. Společně s příspěvkem EIB tak má Inven k dispozici na nové investice více než 260 milionů EUR. Inven Capital spravuje celková aktiva o hodnotě 500 milionů eur.

V průběhu prvního investičního období (2015 až 2022) Inven Capital prověřil zhruba 3 200 investičních příležitostí a vybudoval diverzifikované portfolio 16 společností z různých evropských zemí a Izraele, Z pěti z nich již (zcela nebo částečně) odešel, a to s průměrnou vnitřní mírou návratnosti 36 % (IRR).

Společnosti, do nichž fond investoval, zaměstnávají téměř 2 500 pracovníků. EIB spoluinvestovala do osmi z nich, konkrétně do německých společností Cloud&Heat, Tado°, Zolar a Forto, přičemž tato poslední se stala v roce 2021 prvním jednorožcem v portfoliu, a dále do francouzské společnosti CosmoTech, do švédské firmy Eliq a do českých společností Neuron Soundware a Woltair.

Autor: Ondřej Novák

Ilustrační foto: Pixabay