Chceme život, ne auta: obyvatelé pražské ulice bojují proti novým parkovacím místům

Spor v jedné z nenápadných pražských ulic zpochybnil obecně přijímané tvrzení, že obyvatelé měst automaticky žádají více parkovacích míst.

Ondřej Hudec

28. 5. 2023

Obyvatelé ulice Horní se postavili rozhodnutí radnice Prahy 4, která zde ze dne na den bez předchozí konzultace namalovala parkovací pruhy.

Šok, zklamání, smutek. Taková byla podle svých slov reakce Jiřího Benedikta, když se dozvěděl, že v jeho ulici jsou nově namalovaná parkovací místa, která ubrala značnou část chodníku.

„Nevěřil jsem svým očím, že je něco takového v dnešní době možné. Přistěhoval jsem se do Nuslí, protože rád chodím pěšky, mám rád veřejný prostor staré činžovní zástavby. A rozhodně nejsem sám. Před pár lety byla opravena Nuselská ulice, která oblast skvělým způsobem zkultivovala, vytvořila příjemný veřejný prostor. V Praze se staví stromořadí, promenády, ulice pro lidi. Tohle je v úplném kontrastu s veškerými plány rozvoje a koncepcemi veřejného prostoru, které město má,“ uvádí Benedikt pro Obnovitelně.cz.

Rozhodnutí o parkování z podélného na šikmé na jedné straně a parkování přímo na chodníku na druhé straně ulice rozhodla podle Pražského deníku komise pro dopravu v únoru loňského roku.

Řízení města zpoza volantu

Komise prý na požadavek občanů, kteří si stěžovali na nedostatečnou kapacitu parkovacích míst. Podle místních včetně Benedikta však radnice změnu dostatečně neprojednala s veřejností.

„Jsme celkem tři, kteří jsme tuto iniciativu rozjeli. Začali jsme otevřeným dopisem, komunikací s občany i médii, interpelací na zastupitelstvu. Poukazujeme zejména na to, že postup radnice je za hranou zákona. Odvolávají se na ‚podněty občanů‘, kteří toto chtěli. Radnice vyslyšela jednotky občanů, ale obešla stovky dalších, kteří v ulici bydlí. Zákon jí ukládá před takovouto změnou informovat občany a vypořádat jejich připomínky. A to se nestalo, přestože mělo. A proto žádáme soud, aby opatření zrušil,“ vysvětluje Benedikt, proč se rozhodl s dalšími místními občany podat proti rozhodnutí městské části žalobu.

„Starosta nám na naše námitky vzkázal, že v postupu radnice nevidí žádný problém a že na stavu nehodlá nic změnit. Že zabrání 60 procent plochy chodníků pro vznik několika parkovacích míst je prostě kompromis, který musíme podstoupit. V podstatě jedinou námitkou, kterou uznal, je, že se na nová parkovací stání na chodnících špatně najíždí autem. Tím potvrdil, že se veřejný prostor na Praze 4 už léta řídí spíš zpoza volantu a že on jako nový starosta na tomto kurzu neplánuje nic měnit,“ pokračuje Benedikt.

Vyplatí se vám střešní solární elektrárna? Spočítejte si úsporu

Sám prý chápe, že občané mají různé potřeby a přání. „Neříkám, že ulice musí vypadat přesně tak, jak chceme my. Ale je tu zákonný postup, který nařizuje radnici vyslechnout si všechny strany. A není možné, aby tohle radnice obcházela,“ dodává místní občan, který říká, že chodník nevnímá jen jako jízdní pruh pro chodce nebo jako koridor, jak se dostat k autu, ale veřejný prostor, kde můžou sousedé prohodit pár slov, děti se učit na kole, nebo se jen tak posadit na lavičku.

Radní: Je lepší, když auta parkují na chodníku než v zeleni

Radnice svůj krok vysvětluje nedostatkem parkovacích míst v této lokalitě. „Je rozhodně lepší, když řidiči parkují na vyznačených a upravených místech než na chodníku nebo v zeleni,“ uvádí pro Obnovitelně.cz ke kontroverznímu rozhodnutí radní pro dopravu Městské části Praha 4 Jaroslav Míth (ODS).

Zároveň však podle svých slov nepreferuje pouze automobily. „Naším cílem je zajistit vyhovující podmínky pro všechny druhy dopravy, od pěší až po veřejnou dopravu,“ pokračuje politik s tím, že „velmi inspirující je pro nás například město Vídeň.“

Samotnou kauzu a podanou žalobu však příliš komentovat nechtěl. „Zákonem stanovený postup byl dodržen. Pokud žaloba byla podána, a víme, že byla, bude rozhodovat soud,“ dodal politik stručně.

Občané v ulici Horní nyní plánují mít aktivity radnice více pod drobnohledem. „Určitě plánujeme pečlivě hlídat, co dalšího se v Nuslích plánuje. Myslím, že na radnici byli překvapeni, že narazili na tak masivní odpor. Věřím, že to aspoň trochu přispělo k tomu, aby se ti, kteří o těchto věcech rozhodují, trochu vrátili do reality roku 2023. A že další ulici si takto zprznit nedovolí. Už teď pečlivě sledujeme všechny nové aktivity městské části ohledně veřejného prostoru v Nuslích a v případě, že radnice navrhne nebo zrealizuje další podobnou devastaci veřejného prostoru, určitě se rázně ozveme,“ říká k dalším plánům Benedikt.

Autor: Ondřej Hudec

Ilustrační foto: Unsplash