Startuje třináctý ročník ankety Alej roku. Nominujte své oblíbené stromořadí

Už potřinácté pořádá spolek Arnika oblíbenou anketu Alej roku, která si klade za cíl najít a ocenit nejkrásnější alej v České republice. Soutěž je otevřená nominacím od kohokoliv, kdo by rád přihlásil svou oblíbenou alej.

Nominovat tak mohou jednotlivci, skupiny, města, obce či firmy. O vítězi rozhodne veřejnost v internetovém hlasování. K nominaci je třeba vyplnit jednoduchý nominační formulář na webové stránce alejroku.cz.

Zájemci o nominaci budou vyzváni k přiložení jedné až tří fotografií aleje, označení GPS umístění a dodání krátkého textu o nominované aleji. Text může pojednávat o historii aleje, jejím významu pro místní komunitu, nebo se zaměřit na osobní vztah nominujícího k aleji.

„Každý ročník ankety je jedinečný a vždy se těšíme na nové nominace. Lidé nás udivují krásnými fotografiemi a příběhy, které zaujmou. Sama jsem každoročně překvapena, kolik nádherných alejí v České republice je a že lidé mají tak silný vztah k alejím rostoucím v jejich blízkosti,“ říká koordinátorka akce Denisa Hronová.

Hronová dodává, že anketa spojuje milovníky přírody, kteří pomáhají mapovat významná místa v Česku a šíří informace o významu alejí v tradiční krajině. V rámci ankety probíhá také fotosoutěž, ve které se hodnotí tři nejkrásnější fotografie alejí.

První fotografie, kterou zájemce nahraje, se zapojuje do fotosoutěže. Patroni a patronky ankety potom vybírají nejlepší fotografie.

Pro samotnou anketu je důležité, aby se podle fotografie dala alej jednoduše rozeznat. Účastníci však mohou poslat až tři snímky, a tak mají možnost poslat i fotografii, která bude mít zejména estetický rozměr a zaujme patrony a patronky při hodnocení fotosoutěže.

Kromě ocenění hlavní vítězky (aleje s největším počtem hlasů) jsou vyhlašováni vítězové v jednotlivých krajích. Anketa Alej roku je skvělou příležitostí pro každého, kdo si váží krásy a významu alejí, aby se zapojil, nominoval svou oblíbenou alej a přispěl k objevení a poznání těch nejkrásnějších alejí v České republice.

S alejí, která získá nejvíce hlasů, se pojí uspořádání Alejová slavnosti ve vítězné aleji a let balonem od Habalon pro nominanta či nominantku. Ti, kteří nominovali vítězné aleje, se mohou těšit na vstupenky do botanických zahrad po celé ČR, vstupenky do Muzea rekordů a kuriozit Pelhřimov a na mnoho dalších cen.

Text: Kristýna Čermáková

Foto: vítězná alej z roku 2022, Lipová alej na Uhlířském vrhu, foto: archiv Arnika