Nejfotogeničtější alej za rok 2022? Zvítězilo stromořadí u Hory svatého Šebestiána v Krušných horách

První místo ve fotosoutěži ankety Alej roku 2022 putuje do Ústeckého kraje. Rozhodla o tom devítičlenná porota.

Ondřej Novák

30. 1. 2023

Autorka vítězné fotografie Petra Štelcichová do soutěže poslala hned tři snímky Nádražní aleje u Hory svatého Šebestiána, aby ukázala, že její kouzlo nezmizí v žádném ročním období. Na druhém místě skončila fotografie aleje Lipky v Telči na Vysočině a jako třetí snímek Dubové aleje v krajinářském parku Mošnice v Pardubickém kraji.

Nádražní alej vede k zaniklému nádraží Hora sv. Šebestiána, které se nachází na dnes už nevyužívané železniční trati Křimov – Reitzenhain. Dříve byla důležitou nákladní spojnicí s Německem, kudy se převáželo uhlí ze severočeských dolů za hranice. Trať byla zprovozněna v roce 1875 a v roce 1972 byla zrušena. Její dominantou byly 3 mosty. Svršky mostů byly postupně sneseny nebo odstřeleny, zbylé konstrukce postupně někdo rozkradl. Přesto tam jde stále najít jejich pozůstatky.

„Naší Nádražní alej fotím pravidelně již několik let, je to krásné místo na procházky, kde ráda trávím čas se svým čtyřnohým přítelem, díky němu znám alej v kabátu každé roční doby a za každého počasí,“ řekla autorka vítězného snímku Petra Štelcichová s tím, že alej je podle ní nádherná v kteroukoliv dobu.

„Ale občas se najde moment, kdy máte pocit, že se vše kolem zastaví a vy se nemůžete vynadívat, když taková chvilka nastane, tak se ten moment snažím zachytit, doufám, že to se povedlo i tentokrát,“ dodala Štelcichová. Výhru ze soutěže plánuje použít při tvorbě nového kalendáře, který bude obsahovat fotografie i dalších podmanivých míst.

Cílem ankety je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Vzrostlé stromy přinášejí užitek přírodě i lidem – pomáhají například tím, že omezují hluk ze silnice, nebo omezují odnos zeminy z polí. Důležité jsou také pro orientaci řidičů při snížené viditelnosti.

Zaujaly také aleje z Vysočiny a Pardubického kraje

Na druhém místě se umístila fotografie telčské aleje Lipky. Podle autora snímku Jaroslava Svobody fotografie vznikla pro Geopark Vysočina, se kterým dlouhodobě spolupracuje.

„To ráno jsem měl v plánu udělat několik fotek dronem v okolí aleje a nedalekých lesů, ale kvůli nepřízni počasí jsem musel nedlouho po vzletu přistát. V tu chvíli mě napadlo využít alespoň dobré podmínky na zemi a udělat fotku, kterou jsem měl v hlavě již delší dobu. Pak již stačilo počkat, až někdo záběrem projde, proběhne nebo projede na kole, aby alej dostala měřítko,“ glosuje druhé místo autor fotografie Aleje Lipky v Telči Jaroslav Svoboda.

Třetí příčku obsadila Martina Vopásková s fotografií Dubové aleje v krajinářském parku Mošnice. Toto stromořadí se v letošní anketě stalo také nejoblíbenější alejí v Pardubickém kraji.

„Já nemám slov. Mám obrovskou radost i za takový úspěch,“ řekla Vopásková a dodala, že alej sleduje už čtvrtým rokem a k účasti v soutěži ji přiměl její manžel. „Do aleje se teď budu vracet ještě raději než dřív, vždy si vzpomenu na tuto soutěž a můj úspěch v ní,“ dodala autorka fotografie.

Kolik vám vydělají solární panely a jak rychle je můžete mít na střeše vašeho domu?

Ochrana stromů napomáhá přírodní rozmanitosti, tedy i živočichům, kteří v nich a okolo nich žijí. Zapojením do ankety se lidé podílí na šíření povědomí o významu alejí a stromořadí v krajině.

„Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste sami nebo společně vysadili, a o které budete pečovat i v příštích letech,“ říká koordinátorka ankety Alej roku Denisa Hronová, z organizace Arnika.

Tři nejkrásnější fotografie 12. ročníku ankety Alej roku vybíralo 9 patronů. Letos jimi byli - muzikálová herečka a zpěvačka Petra Vojtková, dokumentarista a fotograf Prokop Pithart, malířka a herečka Iva Hüttnerová, botanik a spisovatel RNDr. Václav Větvička, scénáristka a pedagožka Marie Hrušková, spisovatelka a nakladatelka Marie Holečková – spisovatelka a nakladatelka, vedoucí Ústavu plánování krajiny Zahradnické fakulty v Lednici Mendelovy univerzity v Brně doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D., fotograf Jan Cága a ředitelka AUDIT DANĚ CZ s.r.o. (generální sponzor ankety) Ing. Jana Moučková.

Autor: Ondřej Novák

Foto: Petra Štelcichová, Alej roku 2022