Miliarda za 14 dní. O Novou zelenou úsporám Light je ohromný zájem, říká Jurečka

Po čtrnácti dnech od otevření nového programu Nová zelená úsporám Light se ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL) rozhodl zdvojnásobit množství alokovaných peněz.

Pavel Baroch

27. 1. 2023

Cílem programu je pomoci důchodcům, invalidům nebo domácnostem s nízkými příjmy relativně jednoduchými a rychlými úspornými opatřeními snížit účet za vytápění domu. Místo původně plánovaných 1,5 miliardy budou v NZÚ Light k dispozici tři miliardy korun.

Peníze jsou určené na dílčí energetické úspory. Například na výměnu oken a vchodových dveří nebo zateplené střechy či fasády. I takové opatření může přinést významné úspory energie a také peněz.

Dotační program je „odlehčenou“ verzí úspěšné Nové zelení úsporám, o níž je v poslední době kvůli energetické krizi rekordní zájem. Jenže někdo si nemůže dovolit zateplit celý dům ani s dotací, která pokryje půlku nákladů. V Nové zelené úsporám Light může každá domácnost na dílčí opatření získat od Státního fondu životního prostředí až 150 tisíc korun.

„Nová zelená úsporám Light je pro ty, kteří nedosáhnou na dotace z Nové zelené úsporám, tedy pro domácnosti důchodců a pro rodiny, které pobírají příspěvek na bydlení,“ uvedl při loňském představení programu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který dočasně řídí rovněž resort životního prostředí.

Program je tedy zaměřený na domácnosti nejvíce ohrožené energetickou chudobou, které žijí v rodinných domech nebo trvale v rekreačních objektech.

Většina peněz vyčerpána

Program Nová zelená úsporám Light je financován z programu HOUSEnerg Modernizačního fondu, který čerpá prostředky zejména z aukcí emisních povolenek. Ke konci ledna bylo podáno 8 306 žádostí s požadavkem na dotaci 951 milionů korun.

Za prvních čtrnáct dní od spuštění příjmu žádostí se vyčerpaly dvě třetiny prostředků, které má projekt k dispozici. Státní fond životního prostředí už žadatelům odeslal celkem desítky milionů korun.

„Zájem o Novou zelenou úsporám Light ukazuje, že program podpory rychlého zateplení byl nastaven správně a oslovuje přesně ty domácnosti, pro které je určen. Počet žadatelů je tak velký, že v prvních dvou týdnech byla vyčerpána už miliarda z alokovaných prostředků,“ uvedl Jurečka.

„Vnímáme narůstající zájem o podporu opatření, dlouhodobě snižujících spotřebu energií, a proto navyšujeme alokaci na tři miliardy korun. Naším cílem je, aby se dotační program pro nízkopříjmové skupiny obyvatel stal stálou součástí nabídky Státního fondu životního prostředí a jeho financování bylo kontinuálně doplňováno. Chceme, aby každý oprávněný zájemce, který bude chtít zateplit své obydlí, měl možnost dotaci získat,“ dodal ministr.

Jednou z výhod je, že žádosti se podávají elektronicky, což urychluje jejich vyřízení. S hladkým průběhem pomáhá robustní poradenská síť, jejíž součástí jsou Místní akční skupiny, konzultační střediska EKIS, pracovníci úřadů práce i vybraných obecních úřadů.

Pomoc je k dispozici i seniorům, kteří nemají internet. K žádosti není potřeba dokládat žádná energetická hodnocení nebo projektovou dokumentaci. Dotace se vyplácí zálohově, můžou pokrýt až 100 procent nákladů a opatření lze udělat i svépomocí.

„Při zateplení je jen nutné dodržet požadované tloušťky izolace a v případě oken musí jít o trojskla – výjimku tvoří jen špaletová okna a dveře, kde je možné instalovat i dvojskla,“ uvádí se v podmínkách programu Nová zelená úsporám Light.

„Není třeba se obávat, že zájemci proces získání dotace nezvládnou. Proškolení poradci jsou průvodci doslova každého žadatele o dotaci. Potvrzují odborný posudek a závěrečnou zprávu o realizovaných opatřeních,“ řekl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí.

Spočítejte si úsporu a získejte střešní elektrárnu ještě letos

Role proškolených poradců je podle něho ale mnohem významnější. „Těm, kteří si sami neporadí, pomohou projít celým procesem od výběru vhodných opatření přes podání žádosti až po doložení realizace. Jejich úlohou je též vytipovávat a aktivně oslovovat domácnosti, pro které by úsporná opatření byla vhodná. Nikdo se nemusí bát, že si poradenství a pomoc s vyřízením dotace nebude moct dovolit. Tato služba je pro zájemce a žadatele o dotace z NZÚ Light je zcela zdarma,“ dodal Valdman.

Žádost od 96leté ženy

Největší zájem je o podporu výměny oken. O dotaci ve více než 90 procentech případů žádají senioři, jejich průměrný věk je přibližně 72 let. Výjimkou ale nejsou ani starší ročníky, rekord zatím drží 96letá žena z Královéhradeckého kraje, která požádala o dotaci na výměnu oken.

Nejvíce žádostí dosud dorazilo ze Středočeského a Moravskoslezského kraje, v přepočtu na počet obyvatel pak vede Královéhradecký kraj a Vysočina. 97 procent všech podání přichází ještě před samotnou stavební úpravou.

Zvládněte zimu i bez ruského plynu. Tepelné čerpadlo přinese pohodu i velké úspory rodinného rozpočtu

„Mám velkou radost, že se nám podařilo připravit opravdu jednoduchý a na administraci nenáročný program pro ty nejohroženější. Už v dnešních dnech, po pouhých dvou týdnech od spuštění příjmu žádostí, mají první žadatelé na účtech peníze a mohou se pustit do úprav, které jim sníží výdaje na bydlení ještě v letošní topné sezóně,“ konstatoval Petr Valdman.

Rozšiřující se nabídka

Náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) uvedl, že každý den chodí v průměru 500 žádostí. „To jsou skvělá čísla,“ poznamenal Hladík. Dodal, že vedle lidí z rodinných domů a rekreačních objektů využívaných k trvalému bydlení se na úřady obracejí rovněž obyvatelé bytových domů, kteří mají také zájem o dotaci z Nové zelená úsporám Light.

„Pro tyto zájemce máme připravenou nabídku pro bytové domy ve standardní Nové zelené úsporám, kterou výhledově také rozšíříme o nabídku pro domácnosti s nižšími příjmy. Celkově projde program Nová zelená úsporám v první polovině letošního roku několika inovacemi, s cílem otevřít možnosti energetických úspor a instalací fotovoltaických elektráren maximu domácností,“ řekl náměstek Hladík.

Ministerstvo uvažuje například o možnosti kombinovat dotace a zvýhodněné půjčky na úsporná energetická opatření. Hlavními cílovými skupinami by měly být nízko a středně příjmové domácnosti.

„Naší prioritou je, aby stát chytře investoval do dlouhodobých opatření, která trvale sníží energetickou náročnost rodinných domů a tím i celkové náklady domácností na energie. Jen za prosinec 2022 jsme přiznali a vyplatili příspěvky na bydlení v celkové výši přesahující jednu miliardu korun. Od Nové zelené úsporám Light si proto slibujeme, že se po realizaci opatření ze strany žadatelů posléze výrazně sníží náklady státu na příspěvek na bydlení, které vloni činily celkem 8,56 miliardy,“ připomněl ministr Jurečka.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Ministerstvo životního prostředí