Jak funguje dům z budoucnosti? Veškerou energii si vyrobí a spotřebuje sám

Je to dům, který se snaží o maximální soulad s přírodou. Veškerou elektřinu vyrobí ze slunce, uloží ji v bateriích a následně spotřebuje.

Pavel Baroch

25. 1. 2023

Zachytává co nejvíce dešťové vody, která pak slouží ke splachování a po přečištění ve vlastní čistírně putuje do vsakovacího objektu. Vytápění obstarává biomasa. Tepla se následně zbytečně nezbavuje, a přitom se uvnitř zdravě dýchá a žije.

Český soběstačný dům z jihočeského Kyselova se stal loňským vítězem kategorie Náš domov tradiční celostátní soutěže Adaptera Awards, kterou pořádá Nadace Partnerství a Integra Consulting pod záštitou Ministerstva životního prostředí. Jejím cílem je upozornit na inspirativní projekty, které se připravují na klimatickou změnu i energetickou krizi. „Existují místa, kde jsou na budoucnost připraveni,“ uvádějí organizátoři soutěže.

Soběstačný dům stojí na pozemku, kam nevedou žádné inženýrské sítě. Poradí si bez problémů i teď v zimě, kdy teploty klesají pod nulu a napadlo hodně sněhu. „Dům funguje, řekl bych, úplně skvěle,“ poznamenal pro Obnovitelně.cz zakladatel projektu Pavel Podruh.

Dodal, že v zimním období a především, když napadne sníh nebo je takzvaná bílá mlha, je potřeba více myslet na využívání energie a odsunout velké spotřeby třeba o den nebo o dva.

„To ale není prakticky žádné omezení a bez problémů si s tím umíme poradit bez nutnosti používání elektrocentrály. Ta zatím neběžela ani jednou za celou dobu provozu domu. Jinak po zbytek roku spíše neustále přemýšlíme, co s přebytky elektřiny. Zdá se, že ji použijeme na sušení bylin a také na těžbu Bitcoinu. Budeme to střídat,“ dodal Podruh s trochou nadsázky.

Čtyři roky příprav

Nápad na vybudování soběstačného domu napadl „otce zakladatele“ Pavla Podruha při návštěvě Mexika, když si dobíjel svůj mobil ze solárního panelu, který byl umístěný na jedné chatrči. Od myšlenky do realizace to ale trvalo několik let. Koncept se připravoval a plánoval čtyři roky.

Do projektu se zapojilo okolo čtyřiceti odborníků a nadšenců z akademické i soukromé sféry. Veškerou technickou dokumentaci autoři poskytují veřejnosti k neomezené inspiraci a replikaci. Nedílnou součástí projektu je od roku 2016 i celostátní studentská technologicko-architektonická soutěž, které se zúčastnilo už více než tři tisíce vysokoškoláků.

Střešní solární panely pomohou ušetřit i 30 tisíc korun ročně. Vyplatí se vám?

Pro stavbu si autoři vybrali pozemek o rozloze čtyři tisíc metrů čtverečních nedaleko Hodslavského potoka, poblíž lyžařského areálu Kramolín u Lipna nad Vltavou. V okolí se nachází mnoho zaniklých zemědělských usedlostí a pár roztroušených domků, louka a les.

Dva roky před samotnou stavbu vznikla v Praze za účasti různých odborníků testovací laboratoř, do níž se umístily všechny páteřní technologie, s nimiž se počítalo do domu. Součástí výzkumného centra byly solární panely, baterie, kotle nebo vodní hospodářství. Cílem bylo všechno dopředu jedna ku jedné maximálně připravit a vyladit.

„Nehrajeme si na to, že jsme vytvořili nějaký samospásný ideál nebo perpetuum mobile. Výsledek je ale to nejlepší, co jsme společnými silami dokázali vymyslet a realizovat s vypětím všech sil, co máme,“ konstatuje se na webu Českého soběstačného domu. Největším problémem se ale nakonec neukázaly technologie, ale legislativní a administrativní proces při přípravě stavby.

Solární panely i zateplení

Dům má obytnou plochu lehce nad sto metrů čtverečních, což zahrnuje přízemí a podkroví. Jediným zdrojem energie je malá fotovoltaická elektrárna o výkonu 15 kilowatt-peaků, kterou doplňuje kvalitní lithium-fosfátové bateriové úložiště AMVOLT s kapacitou 22 kilowatthodin. Výhodou je, že úložiště i celý energetický systém může servisovat a opravovat běžný elektrikář. Je složen pouze z běžně dostupných součástek a jednotlivých bateriových článků.

Protože cílem bylo navrhnout malý domek s dlouhou životností, který rozloží svou uhlíkovou stopu do mnoha let, zvolili autoři celokeramickou variantu. Broušené cihly plněné izolační vatou minimalizují spotřebu energie a pomáhají udržovat tepelný komfort v zimě i v létě. Navíc pocházejí z České republiky.

Okna jsou dřevohliníková s izolačními trojskly. Zaizolovány jsou vedle fasády rovněž základy, podhledy, podkroví a podlaha. Dům ale funguje jen s drobnými prvky takzvané chytré domácnosti.

Vytápění a ohřev vody má na starosti kotel na pelety o výkonu 8 kilowattů. Ve dnech, kdy je dostatek slunečního svitu, ohřívá vodu energie ze solárních panelů. Aby se minimalizovala spotřeba pitné vody z vrtané studny na pozemku, zadržuje se dešťová voda v podzemní nádrži o objemu 16 metrů krychlových.

Minimální údržba

Dům od počátku funguje bez problémů, nevyžaduje žádnou velkou údržbu a drahé servisování. Dokonce si vyrobí více elektřiny, než se původně očekávalo (obzvlášť za nepříznivého počasí). Naopak spotřeba včetně vody i vytápění je menší.

Dům ročně spotřebuje přibližně 700 kilogramů pelet, což finančně vychází na přibližně 15 tisíc korun. Zároveň je zapotřebí jednou za tři roky vyvézt kal z čistírny. Jinak je dům prakticky bezúdržbový.

„Český soběstačný dům je výborným příkladem celistvého přístupu ke stavbě rodinných domů. V době, kdy se energetická soběstačnost stává velmi důležitým aspektem, je tento přístup třeba velmi ocenit,“ konstatoval Michael Hošek, odborný garant soutěže Adaptera Awards.

Díky projektu Českého soběstačného domu vzniklo dokonce i několik nových technologií, například iBatt.energy. Jde o světově první bateriové plug and play úložiště pro domácnosti bez vlastní fotovoltaické elektrárny, což pomáhá ke zefektivnění obnovitelných zdrojů v energetice. V Českém soběstačném domě nalezl své uplatnění i první prototyp nového českého výrobce bateriových úložišť AMVOLT.energy.

Cena Českého soběstačného domu vyšla na 5,5 milionu korun, z toho 600 tisíc stálo energetické řešení. Vznik domu nebyl financován z dotací, ale pomohly mu příspěvky stovky jednotlivců a firem. Jde tedy o unikátní, open-source, crowdfunded projekt. Předpokládanou návratnost investice autoři odhadli do 10 let, životnost domu s nutnou údržbou pak na 50 a více let.

Autor: Pavel Baroch

Foto: Český soběstačný dům

Aktualizace 26. 1. – Doplnili jsme názvy některých technologií