Columbus Energy přichází s fotovoltaikou na zkoušku. Reaguje tak na obavy zákazníků o návratnost investice

Komerční sdělení – Jednou z největších bariér pro pořízení fotovoltaiky je nejistota zákazníků, jak rychle a případně zda vůbec se jim investice vrátí. Podle průzkumu Behavio pro společnost Columbus Energy to od nákupu odrazuje každého třetího majitele rodinného domu.

Firma se proto rozhodla pochybnosti o výhodnosti fotovoltaických elektráren vyvracet v praxi. Zákazníkům nabízí možnost pořídit si fotovoltaiku na zkoušku. Pokud nebudou se zařízením spokojeni, mohou jej po roce vrátit a vložené finance dostanou zpátky. Stejnou nabídku v Polsku v minulých letech využilo několik tisíc domácností. Po roce ji nevrátila jediná.

Investice do fotovoltaické elektrárny se při současných vysokých cenách elektřiny vyplatí. Podle odborníků se její návratnost pohybuje od 5 až 6 let. Životnost fotovoltaické elektrárny je přitom mnohonásobně delší, a to i 30 let. Jak ale potvrdil průzkum, Češi mají stále obavy ohledně návratnosti investice. Columbus Energy v reakci na tato zjištění přišel s novou službou, tzv. fotovoltaikou na zkoušku.

„Uvědomujeme si, že bez možnosti vyzkoušet si fotovoltaiku ve vlastních podmínkách nemůže klient tušit, kolik peněz mu fotovoltaická elektrárna ušetří. Rozhodli jsme se proto umožnit její bezplatné vrácení po roce užívání. Za rok stihne zákazník vyhodnotit, jak efektivní je výroba energie ze slunce během různých ročních období a do jaké míry pokryje jeho spotřebu,“ vysvětluje Petr Vaverka, člen dozorčí rady Columbus Energy.

Jak fotovoltaika na zkoušku funguje?

Nově si mohou váhající zákazníci u Columbus Energy pořídit fotovoltaiku do 20 kWp na rok na zkoušku. Za poplatek ve výši 10 tisíc Kč včetně DPH tak získají možnost zařízení po roce používání vrátit. Po podepsání smlouvy a uhrazení zálohy přijedou pracovníci Columbus Energy nainstalovat fotovoltaickou elektrárnu a zajistí její připojení k distribuční síti. Po roce se může domácnost rozhodnout, zda si instalaci ponechá a bude pokračovat ve výrobě energie ze slunce, či nikoliv. Pokud zvolí její vrácení, zaměstnanci přijedou do tří měsíců elektrárnu demontovat a následně společnost vrátí majiteli peníze v plné výši bez zmíněného poplatku ve výši 10 tisíc Kč. V případě, že na stavbu elektrárny využil dotační podpory, musí ji v celé výši vrátit.

Nula demontáží v Polsku

Společnost reaguje nejen na výsledky průzkumu, ale také zkušenosti mateřské firmy v Polsku, kde fotovoltaiku na zkoušku před pár lety využilo několik tisíc domácností, přičemž s výrobou energie ze slunce byli všichni spokojeni a žádná elektrárna nakonec nebyla demontována. „Na základě těchto zkušeností věříme, že akce bude mít podobný úspěch i u nás v České republice,” uzavírá Petr Vaverka.



O Columbus Energy a. s.

Columbus Energy a. s. byla založena v srpnu 2022 s majoritním podílem polské matky. Firma v Česku aktuálně zaměstnává 200 zaměstnanců s cílem významného navýšení v roce 2023. Díky moderním a kvalitním komponentům, rychlé montáži, nadstandardním zárukám a komplexnímu klientskému servisu má ambice stát se klíčovým hráčem na trhu s fotovoltaikou. Více informací naleznete na www.columbusenergy.cz.

O Columbus Energy Polsko

Columbus Energy patří v Polsku mezi lídry na trhu v oblasti fotovoltaických instalací. Působí zde již 9 let a za tu dobu firma nainstalovala přes milion solárních panelů na střechy 60 tisíc domácností a firem. Columbus Energy tvoří kapitálovou skupinu 126 firem, z toho 116 jich bylo založeno pro projekty fotovoltaických farem. Columbus také patří mezi významné zaměstnavatele a držitele prestižních ocenění, např. Ekonomické ceny prezidenta v kategorii Národní úspěch za trvalý a udržitelný růst společnosti.