Prezident Pavel jmenoval Hladíka ministrem životního prostředí, post přebírá po Jurečkovi

Nový český prezident Petr Pavel hned den po nástupu do funkce jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka do čela resortu životního prostředí.

Ondřej Novák

10. 3. 2023

O jmenování informovala řada českých médií. Podle serveru iDnes.cz Pavel označil dohady ohledně Hladíka za prázdné. Prioritou pro nového ministra podle něj bude pomoc strukturálně postiženým regionům a efektivní využití zdrojů, které jsou určené na pomoc těmto oblastem.

Ministerstvo životního prostředí od listopadu loňského roku vedl předseda KDU-ČSL a ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Bývalá ministryně Anna Hubáčková na podzim oznámila rezignaci ze zdravotních důvodů. Hladík byl na post ministra životního prostředí navržen už loni v říjnu.

Premiér Petr Fiala (ODS) požádal o jmenování Hladíka začátkem letošního roku, ale bývalý prezident Miloš Zeman jeho jmenování odmítl. Důvodem mělo být vyšetřování kauzy přidělování městských bytů v Brně v době, kdy Hladík byl náměstkem brněnské primátorky. Policie kvůli kauze zasahovala i na brněnském magistrátu.

Vláda se jmenováním pak čekala až na dobu, kdy skončí volební období Miloše Zemana a nastoupí nový prezident Petr Pavel. Hladík mezitím působil na postu náměstka ministra životního prostředí.

Ve funkci mezitím stihl například vypsat dotační výzvu pro obce sdružené v Paktu starostů, které mohou dostat až dva miliony korun na boj se změnou klimatu. Podílel se také na tvorbě nové technické normy, která má za cíl snížit úroveň světelného smogu.

Autor: Ondřej Novák

Foto: KDU-ČSL