České domácnosti zvládají vysoké ceny energií lépe, než samy čekaly. Také díky úsporám

Ačkoli se některé domácnosti jen obtížně vyrovnávají s drahou elektřinou a plynem a musely kvůli tomu omezit vybrané výdaje, energetickou krizi Češi obecně zvládají lépe, než loni očekávali.

Pavel Baroch

10. 3. 2023

Překvapivé zjištění přinesl reprezentativní průzkum agentury Ipsos, podle něhož většina rodin začala s energiemi šetřit.

Když před rokem napadla ruská armáda Ukrajinu a ceny energií vylétly na rekordní hodnoty, očekávalo loni v červnu podle Ipsos na 38 procent českých domácností výrazný negativní dopad do rodinného rozpočtu.

„Pokud se dnes podíváme na domácnosti, kterým byly zálohy za energie změněny, výrazně negativní dopad uvádělo 11 procent domácností. Naopak žádný nebo jen malý dopad očekávalo pouze 8 procent domácností, ve skutečnosti se situace nedotkla nebo dotkla málo 44 procent domácností,“ uvedla agentura, která oslovila více než pět tisíc osob.

Například čtvrtina rodin byla v půlce loňského roku přesvědčená o tom, že bude muset výrazně omezit základní výdaje na jídlo, zdravotní péči nebo oblečení. Aktuální průzkum ovšem ukázal, že se to nakonec dotklo jen necelé desetiny domácností.

Nízkopříjmové rodiny v ohrožení

Hůře na tom jsou domácnosti s nízkými příjmy. Výrazně negativní dopad na svůj rozpočet očekávalo loni 58 procent takových rodin, podle aktuálního zjištění to poznamenalo 18 procent z nich. A zatímco do budoucna se výrazného dopadu vyšších cen energií obává necelá pětina rodin, v kategorii nízkopříjmových domácností to je více než třetina.

„V polovině loňského roku, kdy byla situace v důsledku války na Ukrajině a začínající energetické krize velmi nejistá, panovaly poměrně vysoké obavy domácností ze zvládnutí situace. Dnes vidíme, že přijatá opatření nejen v podobě zastropování cen, ale i úsporných opatření na straně domácností vedla ke stabilizaci situace,“ uvedl Michal Straka, analytik společnosti Ipsos.

Připomněl právě rodiny s nízkými příjmy, na které měla energetická situace výrazný dopad. „A jejich očekávání do budoucna jsou ve srovnání se zbytkem populace více negativní,“ dodal Michal Straka.

V příštích třech měsících přitom očekává rostoucí výdaje na domácnost 59 procent Čechů, což je o šest procentních bodů méně než loni v září a dokonce nejméně od listopadu 2021.

Spočítejte si úsporu a získejte střešní elektrárnu do několika týdnů

„Ačkoli náklady na bydlení patří mezi oblasti, kde se lidé obávají růstu cen nejvíce, došlo i zde od září 2022 k poklesu obav,“ konstatovala agentura Ipsos.

Většina domácností s energiemi šetří

Průzkum také ukázal, že nějaká úsporná opatření uskutečnilo 55 procent domácností a dalších 17 procent je plánuje. Lidé si nejčastěji vyměnili spotřebiče či žárovky za úspornější (26 procent domácností) nebo přistoupili ke stavebním úpravám (21 procent).

Členové domácnosti se ale například častěji sprchovali, než aby si napustili vanu, instalovali LED osvětlení, nezakrývali radiátory, nastavili úspornější režim ledničky nebo snížili si doma teplotu v noci nebo když byli pryč. Více úsporných opatření provedli obyvatelé starých domů, protože se jim účty za energie prodražily více.

Téměř polovina domácností by také uvítala více informací, jak na energiích efektivně ušetřit. Od loňského června vzrostl zájem o poskytování těchto rad od dodavatele ze 40 na 59 procent, přičemž lidé očekávají především konkrétní a detailní informace o úsporách.

„Z průzkumu Ipsos i z naší zkušenosti vyplývá, že zákazníci zvládají současnou náročnou situaci v energetice lépe, než se čekalo. Velkým dílem i kvůli tomu, že domácnosti začaly opravdu šetřit a více si kontrolují spotřebu,“ sdělil Tomáš Kadlec, generální ředitel ČEZ Prodej.

Dodal, že mnozí zákazníci se už zorientovali v základních úsporných opatřeních. „Stoupá ale počet těch, kteří očekávají detailnější rady od dodavatelů. Jde jak o domácnosti, které se nyní chystají na realizaci konkrétních úspor, tak o domácnosti, které už je provádějí a chtějí se ujistit, že se vydaly správnou cestou,“ poznamenal Kadlec.

Tisíce zájemců o úsporné kurzy

ČEZ Prodej proto spustil sérii kurzů pro všechny zájemce o nejrůznější energeticky úsporná řešení. Tyto energetické kurzy poběží celý letošní rok a přihlásit se do nich může každý. Už do prvního kurzu se zaregistrovalo 16 tisíc zájemců. Další se budou týkat například instalace fotovoltaik, energetické náročnosti nemovitostí nebo žádostí o podporu od Ministerstva práce a sociálních věcí.

Zvládněte zimu i bez ruského plynu. Tepelné čerpadlo přinese pohodu i velké úspory rodinného rozpočtu

„I my jsme velmi rádi, že se podařilo ukázat na zbytečné plýtvání a že zákazníci začali dělat úsporná opatření,“ konstatovala Dagmar Kopačková, ředitelka portálu TZB-info zaměřeného na stavebnictví a technická zařízení budov. Situace ale podle ní není ideální. Mnozí Češi se totiž při nedostatku technologií i montážních firem pustili do různých opatření svépomocí, což se někdy ukázalo jako kontraproduktivní.

„K řadě instalací se bude třeba vrátit. I to je jedním z důvodů, proč se podílíme na ČEZ Akademii. Chceme lidem poskytnout možnost konzultovat vše s nejlepšími odborníky na trhu,“ dodala Dagmar Kopačková.

Větší zájem o získávání zkušeností při aplikaci úsporných řešení má zejména střední třída a nízkopříjmové domácnosti. Potvrzují to údaje Poradny při finanční tísni, kam přijde měsíčně asi 800 nových zájemců s žádostí o pomoc.

„Dopad současné energetické krize na domácnosti možná nebyl až tak velký, jak jsme se obávali, přesto je inflace včetně cen energií asi tím hlavním tématem, které naše klienty trápí. Právě prevence a zvyšování finanční a energetické gramotnosti jsou velmi důležité, abychom dosáhli stavu, kdy bude klesat počet lidí, kteří naši pomoc potřebují,“ konstatoval ředitel poradny David Šmejkal.

Rekordní pokles spotřeby elektřiny

Že lidé s energiemi šetří, dokládají údaje Energetického regulačního úřadu (ERÚ) z počátku tohoto roku. Spotřeba elektřiny vloni meziročně poklesla o 3,9 procenta, přičemž domácnosti si připsaly dokonce rekordní devítiprocentní úsporu. Nejmarkantnější byl pokles v květnu a červnu, kdy spotřeba klesla přibližně o 17 procent.

„Z našich předběžných statistik je zřejmé, že lidé v domácnostech s elektřinou loni bezprecedentně šetřili. Meziroční devítiprocentní pokles spotřeby byl nejvyšší za dvacet let, kdy náš úřad vydává zprávy o provozu elektrizační soustavy,“ připomněl Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Výrazně rovněž poklesla spotřeba zemního plynu. Loni to bylo meziročně o 20 procent, po započtení dlouhodobého teplotního normálu 16,5 procenta. „Celkově byla spotřeba nejnižší za posledních osm let. Když ji přepočítáme na teplotní průměr, pak byla dokonce vůbec nejnižší od roku 2001, kdy náš úřad začal vést statistiky o provozu plynárenské soustavy,“ uvedl Stanislav Trávníček.

Dodal, že úsporným opatřením napomohlo také teplejší počasí, kdy se teplota pohybovala v průměru o 0,9 stupně Celsia nad dlouhodobým teplotním normálem.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Pixabay