Zájem o samoodečty elektřiny raketově roste. Lidé díky nim dosáhnou na nižší zálohy

Energetická krize, která nastala po agresivní invazi ruských vojsk na Ukrajinu, naučila mnohé české domácnosti sledovat svou spotřebu elektřiny a díky tomu šetřit peníze za odebraný proud.

Pavel Baroch

24. 2. 2023

Je to přesně rok poté, co ruský diktátor Vladimir Putin napadl Ukrajinu, čímž vyvolal nejen největší vojenský konflikt v Evropě od druhé světové války, ale také způsobil největší energetickou krizi.

Rok války:

Jedním z dopadů ruské invaze jsou razantní úspory českých domácností. Podle aktuálních statistik, které zveřejnil Energetický regulační úřad, celková spotřeba elektřiny v uplynulém roce meziročně poklesla o 3,9 procenta, u domácností to bylo dokonce rekordních 9 procent. Nejvíce rodiny ušetřily loni v červnu (17,9 procenta) a v květnu (16,7 procenta).

„Z našich předběžných statistik je zřejmé, že lidé v domácnostech s elektřinou loni bezprecedentně šetřili. Meziroční devítiprocentní pokles spotřeby byl nejvyšší za dvacet let, kdy náš úřad vydává zprávy o provozu elektrizační soustavy,“ zdůraznil Stanislav Trávníček, předseda Rady Energetického regulačního úřadu.

Samoodečty motivují k úsporám

Loni na podzim společnost ČEZ Prodej vyzvala své zákazníky, aby si začali dělat takzvané samoodečty elektroměrů. Pomůže jim to k co nejpřesnějšímu nastavení nových záloh a optimální úhradě své spotřeby.

Distribuce totiž obvykle provádějí odečty jednou ročně a zálohy pak nastavují na základě očekávané spotřeby, která je založena na předchozích datech, a aktuální ceny energií. Během roku se ale může stát několik věcí, které spotřebu ovlivňují. Zvýšit ji může například více členů v domácnosti nebo pořízení energeticky náročnějšího spotřebiče. A snížit třeba odchod dětí z domova do vlastního bydlení nebo nákup šetrnějších spotřebičů.

„Zákazníky ze všeho nejvíc zajímá, jestli nemíří k nedoplatku a pro správné nastavení záloh je nejlepší dělat si samoodečty každý měsíc,“ doporučil generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. Dodal, že samoodečty jsou jednoduchým a zároveň účinným nástrojem pro průběžnou kontrolu spotřeby a motivují k úsporám.

„Pokud prostřednictvím samoodečtů zákazník prokáže, že svou spotřebu snižuje, může si adekvátně snížit také výši svých záloh,“ vysvětlil Kadlec. A domácnosti tuto metodu skutečně využívají ve velkém.

Kolik vám vydělají solární panely a jak rychle je můžete mít na střeše vašeho domu?

Společnost ČEZ poskytla Obnovitelně.cz poslední aktuální data, z nichž vyplynulo, že v uplynulém roce zákazníci poslali celkem 1,4 samoodečtů, což je meziročně třikrát více. Jen v posledním čtvrtletí to bylo 738 tisíc samoodečtů, tedy více než za celý rok 2021. Tento trend pokračuje také letos: v lednu zákazníci poslali 275 tisíc samoodečtů, což je meziroční pětinásobek.

Samoodečty nabízí rovněž společnost E.ON. V emailovém newsletteru uvedla, že jen lednu provedli její zákazníci 53 351 samoodečtů, což představuje více než polovinu všech samoodečtů za celý rok 2022, kdy jich bylo přibližně 95,5 tisíce. Meziroční nárůst oproti loňskému lednu byl 2,4násobný.

Pražský motivační program

Ohromný zájem je rovněž o různé návody, jak je možné v domácnostech ušetřit. Společnost ČEZ zprovoznila web Šetřím.cz, který od svého spuštění loni v létě navštívily bezmála dva miliony zájemců.

„Dlouhodobě se zaměřujeme na to, abychom zákazníkům byli k dispozici také jako odborníci, kteří umějí relevantně poradit. Tento web ukazuje, že lidé mají zájem spořit energie a my je v tom rádi podpoříme. Proto připravujeme další aktivity zaměřené na vzdělání v oblasti energetických úspor,“ řekl Tomáš Kadlec z ČEZ Prodej. Firma například chystá semináře pro veřejnost zaměřené na různá témata úspor.

Portál Šetřím.cz funguje jako jednoduchá kalkulačka. Stačí zadat podlahovou plochu bytu nebo rodinného domu a zakliknout současný způsob vytápění. Stránka nejen okamžitě zobrazí srovnání s podobnými domácnostmi a současně ideální roční spotřebu, ale zároveň nabídne přehled desítek konkrétních opatření, jak jí dosáhnout.

Společnost E.ON zase loni v září spustila projekt E.ON Rádce, který také přináší několik významných typů, jak se dostat k úsporám. „Téma energetických úspor je pro nás zásadním už několik let. Kontinuálně se jím zabýváme a snažíme se našim zákazníkům v tomto tématu pomoci zorientovat,“ uvedl loni na podzim Jan Zápotočný, místopředseda představenstva E.ON Energie.

Dodal, že se to netýká jen energetických řešení, která jeho firma instaluje. Projekt přináší jednoduchou a srozumitelnou formou desítky tipů, jak mohou domácnosti šetřit energiemi a tím i pomoci své peněžence.

Pražská energetika zase na podzim představila úsporný motivační program s názvem Prémie. Domácnosti, které přes zimu meziročně sníží svoji spotřebu elektřiny, dostanou od PRE finanční prémii, která se posléze rozpočítá do záloh na následujícího období. Výše prémie je od 750 korun do 3 tisíc korun.

Do projektu se nakonec přihlásilo bezmála 59 tisíc zákazníků, když do stanoveného termínu poslalo fotku svého elektroměru. „Považujeme za úspěch, že se do programu zapojil tak velký počet domácností,“ uvedl při skončení první fáze programu generální ředitel PRE Pavel Elis. „Ukazuje se, že lidé mají o úspory velký zájem.“

Od 1. do 15. dubna nastane druhá fáze, kdy se nahraje nová fotografie elektroměru, načež PRE následně výsledky vyhodnotí.

Autor: Pavel Baroch

Foto: Pixabay