Ušetřit za energie může každý, někdo až 80 procent, říkají experti

Češi poslechli výzvy a pod tlakem vysokých cen začali výrazně spořit s energiemi. Podle expertů má ale většina domácností stále velký prostor pro snížení nákladů. Pomůže správně a ekonomicky topit, dobře zacházet se spotřebiči nebo využívat odpadní teplo z vaření.

Marie Bastlová

31. 10. 2022

“Většina domácností ušetří nejvíce na vytápění, v případě pasivních domů s nízkou potřebou energie na vytápění to je však teplá voda. U vytápění je možnost snížení teploty v interiéru a dále využití teplotního zónování v domech a bytech. Lidé by měli topit tam, kde opravdu fungují. A místnosti, které mohou být chladnější, jako je třeba ložnice, nechali jen temperované. Lidé mohou využívat odpadní teplo z vaření,” říká v tomto díle podcastu Pod Proudem Tomáš Vanický, bývalý ředitel Centra pasivního domu a energetický auditor.

Experti úsporná opatření dělí na to, která lze udělat hned, pak na ta střednědobá, jako je třeba nákup lepšího termostatu ke kotlům a pak na ta dlouhodobá, kam patří hlavně výměna oken, zateplení a výstavba nových zdrojů.



“Debata o tom, jestli si vezmeme svetr nebo ne je do jisté míry zavádějící. Uvažování o úsporách energie je třeba roztřídit na věci, které můžeme udělat hned a které později. U těch věcí možných udělat hned je především potřeba změnit své návyky a chování. Je to nejjednodušší, ale může to být i nejsložitější,” zdůrazňuje v podcastu Pod Proudem Jiří Beranovský, ředitel společnosti EkoWATT, který se specializuje na ekonomiku užití energie.

Jak nejlépe šetřit energiemi? Jaké rady našich rodičů a prarodičů oživit, abychom snížili účty? A jak si naplánovat rekonstrukci domu a výstavbu nových zdrojů energií?

Nejen o tom debatují v dalším dílu podcastu Pod Proudem Jiří Beranovský, ředitel společnosti EkoWatt a Tomáš Vanický, bývalý ředitel Centra pasivního domu a energetický auditor s moderátorkou Seznam Zpráv Marií Bastlovou.



Epizodu si můžete poslechnout také na: Spotify / Google / Apple



Autorka: Marie Bastlová

Foto: Svaz moderní energetiky