Chcete přežít? Šetřete energii a modernizujte, nabádají experti

Evropa řeší, jak si poradit s nebývalou krizí na trhu s energiemi. Ceny elektřiny i plynu jsou už neudržitelné pro firmy i domácnosti. V centru pozornosti je proto snaha snížit spotřebu energií, posílit energetickou soběstačnost Evropy i debata o cílech Green Dealu.

Marie Bastlová

9. 9. 2022

"Je to drama, které jsme nikdy v minulosti nezažili. Myslím si ale, že se musíme připravit na jízdu na tygru, která zdaleka neskončila a bude pokračovat nejenom přes zimu, ale i v dalším období,” říká Alois Míka, Senior Energy Expert ve společnosti ČSOB Advisory v novém dílu podcastu Pod Proudem.

Řešení drahých energií hledají evropské vlády i Unie jako celek. V tuzemsku by krize mohla velmi tvrdě dopadnout na český průmysl, který je energeticky velmi náročný. Dopad by byl o to tvrdší, že Česko patří mezi nejprůmyslovější země Evropy.

“Každý typ byznysu potřebuje jiný přístup. Je zapotřebí udělat i tvrdá a těžká rozhodnutí. To, co mi v České republice potřebujeme, je změna struktury průmyslové výroby, potřebujeme více výroby s přidanou hodnotou a více nízkoenergetické výroby. Financování investičních projektů směřujících k energetickým úsporám a modernizaci ale nikdy nebylo dostupnější,“ říká Fady Al-Kheir, výkonný ředitel Energon Holding na dotaz, jak se firmy mohou na krizi připravit.

A druhý host podcastu, Alois Míka, ho doplňuje: „Nejlevnější energie je ušetřená energie, a to platí pro každého. Co můžou úplně všichni teď bez výjimky, je to, že se mohou podívat na to, jak snížit svoji závislost na všech možných energiích. Dlouhodobě pak platí, že dlouhodobý byznys musí být udržitelný. Bude muset uplatňovat maximální možnou míru robotizace, bude muset být digitalizován a bude muset mít umělou inteligenci. Tohle je svět 21.století a my na něj pořád jen tak trochu koukáme.”

Jak dobře byla Evropa na současnou krizi připravená? Jak banky tlačí na modernizaci tuzemských firem? A jak současná situace akceleruje tlak na dekarbonizaci průmyslu?

Nejen o tom debatují v dalším dílu podcastu Pod Proudem Fady Al-Kheir, výkonný ředitel Energon Holding a Alois Míka, Senior Energy Expert ve společnosti ČSOB Advisory s moderátorkou Seznam Zpráv Marií Bastlovou.





Epizodu si můžete poslechnout také na: Spotify / Google / Apple



Autorka: Marie Bastlová

Foto: Svaz moderní energetiky