Česko zaspalo v moderní energetice. Využití baterií by přitom posílilo naši energetickou bezpečnost

Když je řeč o transformaci české energetiky, vede se debata nejčastěji o budování solárních elektráren nebo hledání energetických úspor. Zásadní roli ale hrají také akumulace a agregace flexibility, které už zhruba rok fungují i na českém energetickém trhu. A právě jejich role by měla v budoucnu zásadně posílit.

Marie Bastlová

30. 6. 2022

"Dlouhodobě jsme měli energetiku velmi robustní, postavenou na velkých zdrojích. Revoluce v energetice a přechod k decentralizované, distribuované energetice ale už nastal a my buďto budeme jeho součástí a budeme mít co nabídnout exportně světu, nebo nebudeme její součástí a budeme konzumovat řešení, která už ve světě existují,” říká Vladimír Hlavinka, ředitel společnosti TEDOM v novém dílu podcastu Pod Proudem, který se agregací flexibility zabývá.



Tento pořád ještě nový trend je v české energetice stále na začátku. Výhledově jde ale o systém s velkým potenciálem, který by mohl ušetřit náklady, ale zároveň i vydělat, v podstatě každému. A i když už teď může sloužit koncovým uživatelům i jednotlivcům, zatím funguje spíše mezi většími hráči.

S agregací flexibility úzce souvisí také akumulace energie. Jan Fousek vysvětlil, jaké jsou rezervy v této oblasti a jak lze v Česku provozovat baterie v kombinaci s fotovoltaikou.

„Největší problém akumulace v ČR je chybějící legislativa. Dle zákona se samostatně stojící baterie nemohou poskytovat podpůrné služby, pouze ve spojení se zdrojem. O změnu legislativy usilujeme již 5 let, teď však již doufáme, že se změna zákona konečně podaří, zejména když z Bruselu přišla hrozba trestu za porušování unijního práva, tzv. infringement“, řekl Jan Fousek, ředitel Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT, předseda představenstva Solární asociace a člen představenstva Svazu moderní energetiky. Dodává, že ani baterie připojené k OZE v rámci např. Modernizačního fondu nesmějí po dobu 10 let poskytovat služby výkonové rovnováhy, což je samozřejmě pro investory zcela nezajímavé.

Jaká je budoucnost agregace flexibility v české energetice? Jaký potenciál nabízí? A jakou budoucnost má kogenerace bez ruského zemního plynu? Nejen o tom debatují v dalším dílu podcastu Pod Proudem Vladimír Hlavinka, ředitel společnosti TEDOM a Jan Fousek, ředitel Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT, předseda představenstva Solární asociace a člen představenstva Svazu moderní energetiky s moderátorkou Seznam Zpráv Marií Bastlovou.



Podcastovou sérii Pod Proudem pro vás připravuje portál Obnovitelně.cz ve spolupráci se Svazem moderní energetiky a Aliancí pro energetickou soběstačnost.

Epizodu si můžete poslechnout také na: Spotify / Google / Apple

FOTO: Svaz moderní energetiky