Jak nám pomůže zelený plyn, pokud Rusko vypne plynové kohouty

Zvyšování podílu zelených plynů a úspora energie jsou jedna z nejsnadnějších cest, jak zvýšit naši energetickou nezávislost na dodávkách zemního plynu z Ruska. Potenciál pro zelený plyn je přitom v České republice obrovský.

Marie Bastlová

31. 5. 2022

Bioplynových stanic je v Česku v současné chvíli relativně dost, a to i v porovnání s Evropou, zaostáváme ale ve výrobě biometanu. Právě ten by přitom v Česku mohl nahradit až 10 % roční spotřeby zemního plynu.



K tomu je ale potřeba nedávno schválená legislativa a dotační podpora, která by mohla motivovat existující bioplynové stanice, aby z bioplynu místo elektrické energie začaly vyrábět právě biometan.

Co tomu v Česku stojí v cestě? Jaký je potenciál využití biologického odpadu na výrobu zelených plynů? A jak to může pomoci podpořit cirkulární ekonomiku?

Na tyto a další otázky odpoví Martin Schwarz, člen předsednictva sdružení CZ Biom a Petr Novotný z Institutu cirkulární ekonomiky. A to v další epizodě podcastu Pod Proudem, který pro vás připravuje portál Obnovitelně.cz ve spolupráci se Svazem moderní energetiky a Aliancí pro energetickou soběstačnost. Moderuje Marie Bastlová ze Seznam Zpráv.



Podcast si můžete také poslechnout: Spotify / Google / Apple

Zdroj: Svaz moderní energetiky

Foto: Svaz moderní energetiky