Komunitní energetika nám rychle pomůže, v Česku však chybí

Vládní politici začínají pomalu mluvit o tom, co experti a znalci říkají už roky. Připouští totiž, že jedním z řešení současné energetické krize může být komunitní energetika a energetická společenství. A slibují, že ji v příští novele energetického zákona umožní. Obce i mnohé organizace ale už teď brzdí.

Marie Bastlová

30. 9. 2022

“Sám jsem překvapen, že vláda tohle nemá jako jeden ze svých prvních bodů, je to velká chyba. Tohle je věc, která řadě domácností může velmi rychle pomoci. Reálně ty změny mohou být přijaty podle mě až příští rok s účinností až od roku 2024, což je velká škoda,” říká Martin Ander, analytik Svazu moderní energetiky v novém dílu podcastu Pod Proudem. A vysvětluje, že lidé by si díky komunitní energetice mohli odebrat přebytečnou elektřinu třeba ze sousedovy fotovoltaiky nejen za nižší cenu silové elektřiny, ale i za nižších distribučních poplatků.



Energetické společenství by okamžitě využili třeba v brněnské městské části Nový Lískovec. Chtějí vybudovat solární elektrárnu na střeše školy, ta bude mít velké množství přebytků, které by dobře využily další příspěvkové organizace obce. Nový Lískovec přitom už do současné krize vstupuje dobře připraven. Do energetických úspor obec investuje systematicky.

“My jsme už před dvaceti lety v našich 850 obecních bytech zahájili komplexní modernizaci zaměřenou i na úspory energií. Dnes tam spoříme 70 procent na vytápění a 25 procent energie na ohřev teplé vody. Dohromady tak jen za posledních deset let nájemníci ušetřili 132 milionů korun,” popisuje Jana Drápalová, starostka Nového Lískovce.

Jaké jsou největší výhody energetických společenství? Kde se dají využít a proč už teď někomu chybí? A jak dnes vypadají účty za energie v brněnském Novém Lískovci, který už dvacet let zásadně investuje do energetických úspor?

Nejen o tom debatují v dalším dílu podcastu Pod Proudem Jana Drápalová, starostka městské části Brno - Nový Lískovec a Martin Ander, analytik Svazu moderní energetiky s moderátorkou Seznam Zpráv Marií Bastlovou.



Epizodu si můžete poslechnout také na: Spotify / Google / Apple



Foto: Svaz moderní energetiky