Jurečka: Za rok od ruské invaze se podařilo nemyslitelné. Vládu ale sebekriticky hodnotím za dva mínus

Zastupující ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL) udělil vlastní vládě horší dvojku za to, jak zvládla dosavadní průběh energetické krize, která vypukla poté, co ruská vojska na konci února 2022 napadla Ukrajinu.

Pavel Baroch

22. 2. 2023

„Jsem sebekritický, mohlo to být lepší,“ řekl Jurečka na konferenci Energetická svoboda, kterou u příležitosti roční ruské invaze na Ukrajinu uspořádaly Svaz moderní energetiky a Aliance pro energetickou soběstačnost. Redakce Obnovitelně.cz se právě uplynulému roku, který byl ve znamení rozsáhlé energetické krize, věnuje z různých pohledů v sérií článků a rozhovorů.

Jurečka připomněl, že ještě před rokem bylo Česko závislé dovozech na ruském plynu až z 97 procent. Podle zprávy, které na svém twitteru zveřejnil ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) je to od letošního ledna nula. Česko dováží plyn z Norska nebo ten zkapalněný ze Spojených států.

Významně se ale také snížila celková spotřeba plynu, k čemuž přispěly úspory domácností, úřadů i podniků, ale také příznivě teplá zima. Znamená to, že v tuzemských zásobnících ještě zbude surovina na zimu příští. Spotřeba zemního plynu klesla podle statistik Energetického regulačního úřadu meziročně o 19 procent. Pokles byl přitom patrný v každém kalendářním měsíci roku 2022. Snížila se také spotřeba elektřiny.

Rekordní nárůst fotovoltaiky

V uplynulém roce rovněž přibyl rekordní počet fotovoltaických elektráren, díky nimž si domácnocnosti snižují účty za energie. Podle Solární asociace bylo připojeno celkem 33 760 fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu 288,8 megawatt-peak (MWp). Oproti roku 2021, kdy bylo postaveno 9 321 elektráren s výkonem 62 MWp to představuje nárůst o 262 procent co do počtu a o 366 procent co do výkonu.

Vláda a následně parlament také podle Jurečky přijaly několik zákonů, které usnadňují rozvoj obnovitelných zdrojů. Současně ale uznal, že něco se mohlo udělat ještě rychleji a některé záležitosti se stále řeší – například podpora komunitní energetiky. „Neříkám, že máme hotovo, ale jsme na dobré cestě,“ konstatoval Jurečka.

Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO ocenil, jak se Evrop i díky českému předsednictví dokázala v nebývale krátkém čase vypořádat se závislostí na ruském plynu. „To je obrovská změna, která by bez jednotné Evropy nebyla možná,“ řekl Čermák, který ocenil také různé dotační programy včetně Nové zelená úsporám.

Současně zdůraznil, že Česko má stále co dohánět v oblasti energetických úspor, což se týká tisíců škol, nemocnic a dalších budov. Podle Čermáka je také potřeba řešit průmysl a jeho dekarbonizaci. „Zvládli jsme první rok, ale to neznamená, že máme vyhráno,“ upozornil Čermák.

Programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák připomněl, že už na jaře 2022 vznikla výzva Energetická svoboda , která na konkrétních opatřeních přibližuje konkrétní kroky k větší energetické svobodě. Například renovací budov se může ušetřit 1,8 miliard kubíků zemního plynu, a to především díky zateplování budov, výměně oken nebo instalací rekuperace a optimalizací zdrojů tepla. Díky produkci biometanu lze rovněž do pěti let vyrobit 1,3 miliardy kubíků zeleného plynu ročně.

Sedlák vyzval k dalšímu odstraňování administrativních bariér nejen pro budování fotovoltaických elektráren, ale také větrných parků, které jsou spolu se sluncem nejlevnějšími zdroji energie. Pomoci by tomu mohlo vytváření takzvaných „go to zón“, tedy území, která by byla určena právě na stavbu obnovitelných zdrojů. Ministr Jurečka dodal, že se vhodné oblasti v republice už začaly mapovat.

Podpora potřebným domácnostem

Jurečka řekl, že je vhodné, aby z takových velkých projektů obnovitelných zdrojů měli výhody také obce nebo samotní občané, aby poznali výhody větrných či solárních parků, a tím se změnil dosavadní negativní pohled mnohých obyvatel na tyto zelené projekty.

Kolik vám vydělají solární panely a jak rychle je můžete mít na střeše vašeho domu?

Solární elektrárna by podle něj měla vzniknout na každé budově, kde to jen bude možné. Současně je ale zapotřebí, aby si úspory energií mohly dovolit i sociálně slabší vrstvy. Dodal, že dotačních peněz bude dostatek.

Náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík uvedl, že na jaře budou představeny rozšířené dotační programy na úspory energií včetně podpory obnovitelných zdrojů. Měly by například mířit také na obyvatele bytových domů a nikoli jen rodinných domů.

Program Nová zelená úsporám Light by se měl nově rozšířit také na tepelná čerpadla a další opatření. Tento program bude nadále mířit na seniory a sociálně slabé občany, ministerstvo ale také chystá možnost některé projekty financovat kombinovaně pomocí dotace a státní půjčky.

Petr Holub ze společnosti Budovy21, která byla partnerem konference, zdůraznil význam energetických úspor.

Připomněl zkušenost jeho rodičů, kteří si v nevelké moravské obci nechali kvalitně a komplexně zrenovovat rodinný dům právě s důrazem na co nejúčinnější energetické úspory a současně zvýšení bytového komfortu. Díky tomu klesly účty za energie o 85 až 90 procent.

Autor: Pavel Baroch

Foto: Klára Vajchrová