Skoro 150 spolků protestovalo proti novele stavebního zákona. Lidé přijdou o poslední práva, varují ekologové

Spolky se obávají, že novela vezme veřejnosti i poslední možnosti, jak se vyjádřit ke stavebním řízením, včetně řízení u chráněných rostlin a živočichů. Chtějí návrat zákona do stavu před rokem 2018.

Martin Marek

7. 3. 2023

V pondělí se před budovou Ministerstva pro místní rozvoj v Praze konala protestní akce ekologických organizací proti novele stavebního zákona vlády Petra Fialy. Novela podle ekologů přinese další omezení účasti veřejnosti na rozhodování.

K protestu se připojilo téměř 150 organizací od těch největších, jako jsou Greenpeace, Arnika, Hnutí DUHA nebo Česká společnost ornitologická, či úplně lokálních, jako je například malý spolek z Nelahozevsi Dvořákova stezka nebo Ústecké šrouby.

Organizace požadují, aby vláda splnila své programové prohlášení a vrátila účast veřejnosti do stavu před rokem 2018, kdy došlo novelou stavebního zákona k vyřazení spolků z účasti v územních a stavebních řízeních, které nepodléhají stanovisku Posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Tato novela byla přijata za vlády Andreje Babiše a do sněmovny ji tehdy „přinesl“ poslanec Jaroslav Foldyna.

Následně pak veřejnost další změnou zákona přišla také o účast při kácení stromů ve městech. Jediná účast, vyjma velkých staveb podléhajícím procesu EIA, veřejnosti zůstala v případě řízení o zásahu do biotopů zvláště chráněných rostlin a živočichů.

Politici koalice slíbili účast veřejnosti vrátit

Před posledními volbami do poslanecké sněmovny koalice Pirátů a Starostů slibovala, že vrátí spolky zpět do rozhodování. Po volbách se Pirátům podařilo prosadit do programového prohlášení vlády ustanovení, že vláda prosadí přijetí Jednotného environmentálního povolení.

Jednotné environmentální povolení mělo sloučit a nahradit všechna řízení, která dnes vydávají orgány ochrany přírody a krajiny při stavebních záměrech. Tím by mělo dojít ke zrychlení stavebního řízení. Princip „jednoho zeleného razítka“ navrhovaly dlouhodobě samotné ekologické organizace.

Vláda účast spolků omezila ještě více, než vláda Babiše

Návrh zákona o Jednotném environmentálním povolení sepsalo Ministerstvo životního prostředí, byl projednán se všemi aktéry a prošel připomínkovým řízením. Jenže těsně před jednáním vlády o novele stavebního zákona v loňském září došlo k odstoupení ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové, která se předmětného jednání vlády už neúčastnila.

Vláda pak na návrh ministerstva dopravy a ministerstva průmyslu schválila místo zákona o Jednotném environmentálním povolení zákon o Jednotném environmentálním stanovisku.

Jde o zásadní změnu. O stanovisku se na rozdíl od povolení nevede žádné řízení, tudíž se ho nemůže nikdo účastnit. Ani veřejnost prostřednictvím spolků. Stanovisko „pouze“ vydá příslušný úřad jako podkladový materiál.

Změnou jediného slova povolení na stanovisko tak došlo k vyřazení veřejnosti úplně ze všech řízení, včetně řízení u chráněných rostlin a živočichů, kde se může i dnes účastnit. Veřejnost rázem přišla i o ta poslední práva, které jí ještě zbyla.

Za účast veřejnosti se postavili Piráti

Na jednání vlády s proti návrhu Jednotného environmentálního stanoviska postavili pouze ministři Pirátů a ministr školství a právník Vladimír Balaš. Ovšem byli přehlasováni.

Ještě před hlasováním vlády se 20 spolků obrátilo na premiéra Petra Fialu s otevřeným dopisem, kde premiéra upozorňovaly na to, že dojde k omezení účasti veřejnosti. Premiér jim ovšem dodnes neodpověděl.

Po přijetí zákona o Jednotném environmentálním stanovisku (původně povolení) vládou a těsně před prvním čtením zákona, uspořádalo v prosinci tehdy již 101 ekologických spolků happening na Malostranském náměstí před poslaneckou sněmovnou a dopisem se obrátili na poslance.

Happeningu se zúčastnila i poslankyně za Piráty Klára Kocmanová, která slíbila předložit vlastní pozměňovací návrh, který by účast veřejnosti do stavebních. Územních řízení vrátil před rok 2018.

Zákon ve sněmovně prošel prvním čtením, když jej na plénu místo ministra životního prostředí Mariana Jurečky poslancům překvapivě představoval ministr dopravy Martin Kupka. Následně během ledna a února ekologické spolky vyzvaly veřejnost, aby se obrátila na poslance skrze online výzvu a žádala vrácení účasti veřejnosti. Tu do dnešního dne poslancům odeslalo téměř tisíc občanů.

K protestu se přidalo již téměř 150 ekologických organizací

K pondělnímu protestu na Staroměstském náměstí se přidalo už 143 ekologických spolků, jejichž členy je několik tisíc aktivních občanů. Účastníci symbolicky drželi všechna jména spolků, které se k výzvě za návrat veřejnosti přidaly. Před sídlem Ministerstva pro místní rozvoj promluvil na příklad profesor Ivan Rynda, JUDr. Petr Svoboda z Katedry správního práva Univerzity Karlovy, bývalá ombudsmana Anna Šabatová nebo také zástupkyně studentek a studentů za klima z hnutí Fridays for Future.

Na happening přišel také ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a obhajoval pozici Pirátů, kteří dle jeho slov o návrat veřejnosti usilují, ale zákon o Jednotném environmentálním stanovisku je v gesci Ministerstva životního prostředí. K návratu účasti veřejnosti vyzval poslance také ombudsman Stanislav Křeček.

Účast veřejnosti nadále v ohrožení

Přes původní sliby pirátské poslankyně Kláry Kocmanové Piráti nakonec nepředložili původní návrh Ministerstva životního prostředí, který vznikl ještě za ministryně Hubáčkové a vracel účast veřejnosti v plném rozsahu, jako zde byla do roku 2018.

Poslanecký návrh nakonec vrací spolkům pouze právo účasti u kácení stromů, ale všechna další práva účasti, jako je například ochrana zemědělského půdního fondu, vody či krajiny v návrhu chybí.

Nejasný je postoj Ministerstva životního prostředí, které stále nemá plnohodnotného ministra. Přitom jde o klíčový zákon, jehož je ministerstvo předkladatelem.

Sněmovna bude v úterý jednat o novele stavebního zákona ve druhém čtení. Jestli splní vláda svoje předvolební sliby a programové prohlášení se dozvíme nejpozději za měsíc, kdy bude na programu třetí, závěrečné čtení novely stavebního zákona.

Autor: Martin Marek

Foto: Jakub Šedý, Zelený kruh