Španělsko zavádí „vajglovné“. Tabákové firmy budou platit za úklid cigaretových nedopalků

Spolu se zákazem používání jednorázových plastů Španělsko začátkem roku zavedlo pravidlo, podle kterého budou tabákové firmy muset platit za úklid cigaretových vajglů.

Ondřej Novák

9. 1. 2023

Novela je, jak připomíná server Euronews, součástí širších snah o redukci jednorázových produktů a posílení recyklace odpadů. Tabákové firmy budou muset nově platit za úklid nedopalků z ulic španělských měst, zatím ale není jasné, jak přesně bude celý proces vypadat a kolik bude tabákové firmy úklid stát.

Podle dřívějších odhadů z Katalánska se ale náklady na úklid nedopalků pohybují mezi dvanácti a jednadvaceti eury za osobu za rok, což dohromady dělá asi jednu miliardu eur ročně. Server odhaduje, že tabákové společnosti tyto náklady přesunou na zákazníky prostřednictvím zdražení cigaret.

Výrobci budou také zodpovědní za osvětu uživatelů tabákových produktů v oblasti dopadu odhazování nedopalků na životní prostředí tak, aby kuřáci věděli, jak s nedopalky ekologicky nakládat. Jde mimo jiné o snížení dopadů kouření na stav celosvětových moří, ve kterých ročně končí kolem pěti miliard cigaretových nedopalků. Z nich se uvolňují nebezpečné látky a ohrožují mořské živočichy.

Nařízení, které nutí tabákové firmy platit za sběr vajglů, je součástí většího balíčku opatření, kterými se Španělsko snaží omezit produkty poškozující světové klima. Země zakázala například používání jednorázových plastových příborů a plastového nádobí, plastových tyčinek do uší, polystyrenových hrnků nebo plastových brček.

Budou nedopalky uklízet bezdomovci?

Server Guardian loni upozornil na plán katalánské vlády, podle kterého by každý, kdo odevzdá cigaretové nedopalky v ekvivalentu krabičky cigaret, měl dostat odměnu ve výši čtyř eur. Náklady na opatření by mělo pokrýt zdražení jedné cigarety o dvacet centů, což by vedlo ke zvýšení ceny za krabičku cigaret na zhruba dvojnásobek.

„Chceme skoncovat se současnou situací, kdy okolo 70 procent cigaretových nedopalků končí buď na zemi, nebo v moři,“ řekl tehdy šéf Katalánské odpadové agentury Isaac Peraire.

Záměrem je částečně také motivovat lidi bez domova, aby se podíleli na úklidu ulic a zároveň měli možnost dostat za svou práci odměnu. Guardian připomíná, že k podobnému kroku v 80. letech přistoupilo město New York, které nabízelo bezdomovcům odměnu za sběr plastových lahví a hliníkových plechovek.

Nedopalky škodí přírodě

Cigaretové nedopalky patří mezi jedny z nejčastěji se vyskytujících odpadů ve světových ekosystémech. Globální spotřeba cigaret se v roce 2019 pohybovala okolo 6,5 bilionu kusů, což znamená, že kuřáci každý den spotřebovali okolo 18 miliard cigaret. Podle odhadů navíc jen asi třetina nedopalků skončila v koši.

Vajgly přitom patří i mezi nejčastější odpady na plážích, kde je často zanechávají návštěvníci z řad kuřáků. Španělsko proto v reakci na tento problém úplně zakázalo kouření na více než pětistovce veřejných pláží.

Jde navíc o nebezpečný plastový odpad tvořený z acetátu celulózy, který se velmi špatně rozkládá. Pokud nedopalek místo v koši skončí ve volném prostředí, uvolňuje kromě mikroplastů i zbytky nikotinu, těžkých kovů a dalších chemikálií. Nebezpečí vajgly představují i pro zvířata, která si je často pletou s potravou.

Podle vědeckého žurnálu Lancet navíc problém nezmizí ani s přechodem kuřáků na elektronické cigarety. Řada e-cigaret totiž kvůli pohodlnějšímu užívání pracuje s jednorázovými náplněmi, které obsahují e-liquid s nikotinem.

Vědci se ale obávají, že uživatelé tyto náplně nevnímají jako elektroodpad a po jejich vyčerpání je v lepším případě hází do směsného odpadu, v horším případě i mimo popelnice. Náplně přitom obsahují plasty a elektronické součástky, které je možné recyklovat.

Podobně nedbale pak podle odborníků uživatelé zacházejí se samotnými e-cigaretami, které kromě polovodičových obvodů obsahují i lithiové baterie a řadu vzácných kovů. Při jejich vhození do směsného odpadu přitom nejen že lidstvo přichází o možnost recyklovat vzácné kovy, ale zvyšuje se i riziko vzniku požárů. Pokud e-cigarety skončí ve volném prostředí, roste i riziko úniku nebezpečných látek do volné přírody.

Autor: Ondřej Novák

Foto: Pixabay