Zájem o tepelná čerpadla láme rekordy. Stát na každé přispěje až 140 tisíc korun

Zájem o úspory ve vytápění v domácnostech i firmách láme jeden rekord za druhým. Rostoucí poptávku hlásí zejména výrobci tepelných čerpadel, jejichž prodeje meziročně vzrostly až o polovinu.

Pavel Baroch

3. 10. 2022

Česká společnost Acond specializující se na výrobu tepelných čerpadel, klimatizací a topných systémů právě staví v jihočeském Milevsku nový výrobní závod. Jeho uvedení do provozu plánuje na jaro 2023, přičemž výrobní kapacita by měla být 20 tisíc tepelných čerpadel ročně. Acond není zdaleka jediný. Významné rozšíření výroby plánují i další výrobci a dovozci.

Už vloni Ministerstvo průmyslu a obchodu evidovalo 25procentní nárůst prodejů tepelných čerpadel oproti roku 2020. Na český trh jich bylo dodáno více než 30 tisíc kusů. Je velmi pravděpodobné, že letos padne nový rekord. Asociace pro využití tepelných čerpadel odhaduje až 50procentní nárůst prodejů, tedy více než 45 tisíc kusů. Ještě výraznějšímu překonání loňského rekordu zatím podle asociace brání aktuální nedostatek komponent pro jejich výrobu a kritická situace v celosvětové dopravě.

Mnozí výrobci a dodavatelé, kteří jsou z valné většiny sdruženi právě v Asociaci pro využití tepelných čerpadel, i tak plánují významné rozšíření svých výrobních kapacit. Díky tomu budou moci mimo jiné rychleji a efektivněji uspokojit obrovský nárůst poptávky po obnovitelných zdrojích tepla. Komora obnovitelných zdrojů energie totiž předpovídá, že do roku 2027 přejde na čisté vytápění až 500 tisíc domácností. Z toho nejméně polovina bude využívat tepelná čerpadla.

„Obliba tepelných čerpadel, jež jsou, zvláště ve spojení s fotovoltaikou, jedním z nejčistších a nejúspornějších zdrojů vytápění a chlazení, neustále stoupá. Aktuálně je jich v Česku instalováno kolem 160 tisíc kusů. Kvůli zvyšujícímu se tlaku na přechod k ekologickému vytápění a překotně rostoucí ceně plynu však poptávka vzrostla natolik, že jí trh nestíhá vyhovět a dodací lhůty se o měsíce prodlužují,“ říká Petr Horký, nový ředitel Asociace pro využití tepelných čerpadel. Dodává, že firmy působící v České republice proto začaly výrazněji investovat do zvyšování vlastních výrobních kapacit, aby se tato nepříznivá situace co nejrychleji vyřešila.

Náhrada za ruský plyn

Enormní zájem o tepelná čerpadla dokládají rovněž údaje o žádostech o dotace z úspěšného programu Nová zelená úsporám. Zatímco v uplynulých letech jich bylo okolo dvou set ročně, za letošní první pololetí už počet žádostí překročil hranici 1,5 tisíce. Velký zájem je rovněž o příspěvek z takzvaných kotlíkových dotací, kde Ministerstvo životního prostředí kvůli ruské agresi na Ukrajině a nejistým dodávkám surovin skončilo s finančními příspěvky na plynové kotle a nasměrovalo je právě na tepelná čerpadla. Nízkopříjmové domácnosti tak mohly získat až 180 tisíc.

„Přistupujeme k omezení podpory pro plynové kondenzační kotle, a to zcela ve shodě se snahou Evropské komise, která se snaží najít cesty, jak se co nejrychleji zbavit závislosti na ruském plynu. Omezení podpory pro plynové kotle chceme ale žadatelům vykompenzovat právě vyšší podporou pro tepelná čerpadla. Obnovitelné zdroje jsou totiž v daný okamžik spolu s energetickými úsporami nejčistší, nejlevnější a nejrychlejší cestou, jak urychlit odklon od drahých fosilních paliv, primárně od ruského plynu,“ zdůvodnila to na jaře ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Zjistěte, jak by se vám vyplatilo tepelné čerpadlo

Do konce srpna, kdy se uzavřelo přijímání žádostí pro nízkopříjmové domácnosti v první výzvě kotlíkových dotací, si o příspěvek na tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu požádalo bezmála 17 tisíc rodin. Objem žádostí přesáhl 2,5 miliardy korun.

„Aktuální výzva kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti sice nyní skončila, ale stále tu máme v běhu Novou zelenou úsporám, kde na pořízení kotle na biomasu či tepelného čerpadla přidáváme 35 až 140 tisíc korun. Navíc už během listopadu bychom chtěli vypsat pro kraje další výzvu, aby mohly kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti znovu pokračovat,“ sdělila ministryně Hubáčková.

Podle předsedy Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpána Chalupy mohou obnovitelné zdroje nahradit do pěti let až pětinu ruského plynu. „Vedle nejméně 250 tisíc nových tepelných čerpadel v domácnostech očekáváme, že soustavy vysokokapacitních tepelných čerpadel postupně vytlačí plynové vytápění v administrativních a komerčních budovách,“ konstatoval Chalupa.

Rozšiřování výrobních kapacit

Asociace pro využití tepelných čerpadel, což je jediná tuzemská sdružující organizace v tomto oboru, oznámila, že vedle zmíněné firmy Acond plánují rozšířit své kapacity třeba také společnosti MIBE, Stiebel Eltron, Daikin nebo Bosch Termotechnika. „Z nečlenů pak rozšiřuje kapacitu své výroby v České republice, konkrétně na Plzeňsku, například firma Panasonic, která ji zvýšila mezi lety 2019 až 2022 čtyřnásobně,“ řekl ředitel asociace Petr Horký.

Česká firma AC Heating zase plánuje do dvou let zdvojnásobit produkci tepelných čerpadel na dva tisíce kusů ročně. Výroba v jejím novém závodě v Letkově u Plzně, který zaujímá plochu čtyři tisíce metrů čtverečních, má začít do konce příštího roku.

Také japonský výrobce klimatizačních systémů a tepelných čerpadel Daikin rozšiřuje kapacitu svých závodů v Plzni a Brně a investuje 300 milionů eur (přes sedm a půl miliardy korun) do výstavby továrny na tepelná čerpadla ve středním Polsku. Nový závod bude (vedle stávajících evropských výrobních základen nacházejících se v České republice, Belgii a v Německu) vyrábět tepelná čerpadla pro obytné domy. Zahájení jeho provozu se plánuje na rok 2024.

Společnost NIBE Energy Systems CZ je výhradním dovozcem tepelných čerpadel NIBE do České republiky a na Slovensko. Koncern NIBE, jehož je součástí, plánuje ve svém hlavním sídle ve švédském Markarydu rozsáhlé investice v oblasti vývoje, inovace, produkce i výroby. První etapa projektu, který má celkově zahrnovat kolem 40 tisíc metrů čtverečních, má skončit na konci letošního roku.

Kolik vám vydělají solární panely a jak rychle je můžete mít na střeše vašeho domu?

Mezinárodní koncern Stiebel Eltron do roku 2026 plánuje zdvojnásobit svou výrobní kapacitu v centrále společnosti v saském městě Holzminden. Do výroby tepelných čerpadel investuje přibližně 120 milionů eur (skoro tři miliardy korun).

Společnost AIT-Česko je dceřinou společností německého výrobce tepelných čerpadel AIT-Deutschland GmbH. Ten se chystá do konce příštího roku otevřít nový závod v oblasti Thurnau nedaleko Bayreuthu, čímž zvýší kapacitu výroby tepelných čerpadel o 100 tisíc kusů ročně. Na ploše 30 tisíc metrů čtverečních tak získá práci až 300 zaměstnanců.

Společnost Mitsubishi Electric aktuálně investovala 113 milionů dolarů (2,8 miliardy korun) do rozšíření svého závodu v Turecku. Pobočka v Manise, která je strategicky umístěna nedaleko přístavu Izmir v Egejském moři, má přispět k navýšení výrobní kapacity tepelných čerpadel systému vzduch-voda až na 300 tisíc kusů ročně. Bosch Termotechnika zase navyšuje své kapacity pro výrobu tepelných čerpadel v Německu a Švédsku. Zároveň zvažuje zahájení jejich výroby v České republice.

Autor: Pavel Baroch

Foto: Acond